Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Hayırlı İşlerde Birbirimizle Yarışmalıyız

30 Tuesday 2018
Hayırlı işlerde birbirimizle yarışmak, iyilik yapıp yardımsever olmak her Müslüman'da bulunması gereken güzel hasletlerdendir. İyi bir Mü'min olmanın önemli şartlarından birisi de, başkalarına iyilik yapmayı ve yardımcı olmayı ilke haline getirmekle mümkündür. Fertlerin maddi ve manevi alanda gelişmesi ancak hayırda, iyilikte yarışıp, kötülüklerden, günah işlemekten kaçınıp sakındırmakla mümkün olacağı bilinen hakikatlerdendir.

Allah (c. c.) âyet-i kerimelerinde: "…(Ey Mü'minler!) Siz hayır işlerde yarışın…” (Bakara Sûresi âyet: 148)

"Onlar (inananlar) Allah'a ve ahiret gününe inanırlar; iyiliği emreder, kötülükten men ederler, hayırlı işlere koşuşurlar. İşte bunlar iyi insanlardandır.” (Al-i İmran Sûresi:114) 

"…İyilik ve (Allah'ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın cezası çetindir.” (Maide Sûresi âyet: 2) buyrulmuştur.

Hayırlı işlerde birbirimizle yardımlaşıp iyilik yapmayı teşvik eden birçok hadis-i şerif de bulunmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s. a. s) bir hadis-i şeriflerinde : "İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır.” buyurmuşlardır.

Hayır, işlerinde birbirimizle yarışıp iyilik yapmanın ve yardımsever olmanın, ilk temel şartı, iyi niyet sahibi olmaktır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s. a. s.) "Ameller niyetlere göredir” buyurmuşlardır. İyi niyetle yapılan her iş, istenilen sonuca ulaşmasa da iyidir. Şahsi çıkarlar ve bencilce amaçlar için yapılan işler ise, ahlâki anlamda iyi sayılmaz. İyilik yapmanın birçok çeşitleri ve dereceleri vardır. Bu bakımdan her Müslüman, iyilik edebilecek imkânlara sahip olduğu müddetçe, maddi ve manevi tüm unsurları seferber ederek bol bol iyilik ve yardım yapmalı, hayırda yarışmalıdır.

Allah (c. c.) âyet-i kerimesinde: "Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça ‘iyi' ye eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir.” buyurmuştur. (Al-i İmran Sûresi âyet: 92)

‘Âyet-i Kerimedeki ‘iyi' şeklinde tercüme edilen ‘birr' kelimesi, hayrın, iyiliğin kemal noktası, Allah'ın rahmeti, rızası ve cenneti manalarında anlaşılmıştır. Bakara Sûresinin 177. Âyetinde, ‘birr' etraflı bir şekilde izah edilip açıklanmıştır. Bu âyet-i kerimede öz olarak birr; İmanda, ibadette ve ahlâkta en doğru ve en güzel bir hayatı yaşamak olarak tanımlanmıştır. 

Allah (c. c.)'ın lütuf ve inayetine ulaşmanın şartlarından biri, kişinin sahip olduğu ve sevip bağlandığı şeyleri Allah yolunda kullanmasıdır. Müfessirlere göre birr, kişinin sahip olduğu ve sevdiği şeylerin; servet, mevki, ilim ve beden kuvveti gibi maddi ve manevi imkânların tamamıdır.

İyi ve yardımsever bir insan olmak için mutlaka varlıklı olmak gerekmez. Kiminin gücü, kiminin bilgisi, kiminin de maddi imkânları ve benzeri özellikleri vardır. Bu bakımdan bir insana bir şeyler öğretmek, bir âmâ'nın kolundan tutarak caddeyi geçirmek gibi özelliklerimizde, iyilik ve yardımseverliktir. İmanının gereği olarak ibadetlerini yapıp, güzel ahlâk sahibi olmak bütün Müslümanların asli görevleridir. Bu anlamda Mü'min; sahip olduğu maddi ve manevi imkânlarını da insanların hayrına kullanarak faydalı olmaya çalışmakla emrolunmuştur.

Dünya üzerindeki Müslüman kardeşlerimize yapacağımız maddi ve manevi iyilikler, yardımlar her zaman olmalı ve acılar paylaşılmalıdır. Kim ihtiyaç sahibi ise onun ihtiyacı giderilmelidir. İyilikler ve güzellikler paylaşıldıkça artar. Sıkıntı ve üzüntüler de paylaşıldıkça azalır. Onun için birbirimize yardımcı olmak zorundayız. Kardeşliğimizi koruyup kollayıcı davranışlarımızı artırmalıyız.

İslam dini zekât, infak, fitre, sadaka gibi emirlerle iyilik yapmayı ve yardımsever olmayı emretmiştir. Dinimize göre kalıcı bir iyilikte (sadaka-i cariye) bulunan kimselerin amel defterlerinin öldüklerinden sonraki zaman içinde sürekli açık tutulacağı belirtilmiştir. Bundan dolayıdır ki İslam'da vakıf anlayışı gelişmiş, gönüllü dayanışma ve yardımlaşma anlayışı belirgin bir şekilde kendini göstermiştir.

Allah (c. c.), her birimizi; iyilik ve Allah'ın yasaklarından sakınma hususlarında yardımlaşan, günah işlemek, düşmanlık üzerinde ise yardımlaşmayıp sakındıran amel-i Salih kullarından eylesin. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English