Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Hastane Kütüphanesi

24 Mart 2014

Hastaneler hasta ve hasta yakınlarının en fazla zaman harcadığı kurumlardan biridir. Çoğu zaman, hem tedavi aşamasında hem de tetkik aşamasında, sağlık kuruluşlarında saatlerce vakit geçirilir.Hasta ve refakatçiler hasta odalarında, poliklinik koridorlarında vakit geçirmek için türlü meşgaleler ararlar;

Kimi gazete okur, kimi bir tanıdık bulabilirse muhabbet eder, kimi televizyon seyreder. Böylesi meşguliyet bulan insanlar, boş boş oturan, hüzünlü bir şekilde etrafı seyreden insanlara göre daha şanslıdır. Çünkü kendisine meşguliyet bulan insanlar, daha çabuk zaman geçirirler.

Hele hele hastane servis ve yoğun bakımlarında uzun süreli yatarak tedavi alan hasta ve refakatçileri için verimli zaman geçirmek çok daha önemlidir. Zira bazen hastanelerde bir gece, insana bir asırmış gibi gelebilir.

Hz. Mevlana “En uzun gecenin hangisi olduğunu ne müneccim, ne de takvim yapanlar bilir…Gam tutkunlarına sor ki geceler kaç saattir! “ beyitiyle dertli insanı ancak dert çeken birinin anlayabileceğini vurgulamaktadır.

Biz de Konya Numune Hastanesi olarak vatandaşlarımızın ve çalışan personelimizin hastanemizde daha verimli bir zaman geçirmesini sağlamak için Temmuz 2013’de, Hastane Kütüphanesi projesini başlattık. Bu sayede, hastalarımızı hem hastalık psikolojisinden biraz olsun uzaklaştırmayı, hem de onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçladık..
Bu projede, “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunlar hususunda aldanmıştır, kıymetini takdir edip onları değerlendirmekten mahrumdur. Bu iki önemli nimet; sağlık ve boş vakittir.” Hadis-i Şerif’i ilham kaynağımız oldu.

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye maalesef 86. sırada yer almaktadır. Televizyon, internet ve cep telefonu gibi teknolojiyi bilinçsiz kullanmak, kitap okuma oranını, daha da düşürmektedir. Aslında  kitap okumak güzel bir uğraştır;  Kişinin vaktini güzel geçirmesini sağlar, stresi azaltır ve okuyan beyin üreten beyin olup, insanı hantalıktan kurtarır.
Ülkemizde kitap okuma oranının artırılması konusunda herkese görev düşmektedir.

Bu amaçla, önce hastanemizde hasta ve refakatçilerin daha çok nerelerde boş vakit geçirdiklerini araştırdık. Hasta odaları, yoğun bakımlar ve polikliniklerde  insanların fazlaca boş vakit geçirdiklerini tesbit ettik.

Bu tesbit ettiğimiz, hasta ve hasta yakınlarının kolayca ulaşabileceği üç farklı mekana hastane kütüphanesini yerleştirdik. Kütüphaneye dini, edebi, tarihi, kültürel, roman ve şiir gibi toplumun her kesimine hitap edebilecek geniş yelpazeden kitaplar aldık.

8 ay önce faaliyete geçen hastane kütüphanemiz,  hasta, hasta yakınları ve çalışan personelimizden çok büyük ilgi gördü. Hem hasta odalarında hem de poliklinik koridorlarında kitapların engin deryasına dalmış, okumaya merak salmış insanlarımızı görmek bizleri de mutlu ediyor.

Kitap okumanın tadını alan hastalarımız ve personelimiz zamanı daha verimli kullanmayı keşfetmiş durumdalar; "Çalışanlar, kötülük düşünmeye vakit bulamazlar. Çalışmayanlar ise, kendilerini kötülükten kurtaramazlar." ( Hz. Ali )

İlaveten, kitap okuyan hastaların daha huzurlu olduğunu ve  tedaviye uyumlarının daha iyi olduğunu tesbit ettik.

Bütün bu nedenlerle, Konya Numune Hastanesi olarak tüm hastane yönetimlerine bu iyi uygulamayı ısrarla  tavsiye ediyoruz.

Konya İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile Konya Kitap Okuyor Platformu arasında yapılan protokol çerçevesinde, Hastane Kütüphanesi projesine destek veren başta hastane yöneticimiz olmak üzere, tüm hastane yönetimine, Enes Kitap Sarayı’na ve Karatay Yayınları’na teşekkür ediyorum.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Mehmet Karaca

    Böyle bir uygulama için çok teşekkürler sayın Başhekimim. Umarım diğer hastanelere de örnek olur. Sizi daha farklı ve güzel projelerde görmek dileğiyle...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • MEHMET GÜVEN

    SAYIN BAŞHEKİMİM BÖYLE BİR HİZMETİ OLUŞTURMANIZ BİZ VATANDAŞLARI OLDUKÇA MEMNUN ETMİŞTİR.ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • yunus ince

    ALLAH HİZMETLERİNİZİ DAİM ETSİN SAYIN HOCAM...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English