Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Hastalık gelmeden önce…

07 Aralık 2013

Mevsim geçişleri insanların hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını etkiler. Ani ısı değişiklikleri bazı hastalıkların oluşumunu kolaylaştırır. Soğuk havanın şiddetini artırdığı kış aylarında gribal enfeksiyonlara daha sık rastlanır.

Grip, Influenza denilen virüsün, özellikle solunum yoluyla insan vücuduna girerek salgınlara neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Gribal enfeksiyonlar sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında daha fazla görülmektedir. Kış aylarında kapalı ortamlarda ve toplu yaşam alanlarında daha fazla vakit geçiririz. Üstelik ortamın soğuk olmasından dolayı odaları daha az havalandırırız. Bütün bunlar gribal enfeksiyonların hızla yayılmasına neden olur.

Kronik bronşit, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda  gribal enfeksiyonlar,hastaların tedavi düzenlerinin bozulmasına neden olabilir.
Ayaktan tedavisi mümkün olan gribal enfeksiyonlar,  basit önlemler alınmadığı takdirde, hastaneye yatırılarak tedavi gerektiren ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu da hem hastanelere ilave yük getirmekte, hastaların ortalama yatış sürelerini uzatmakta, hem de hastaların normal işlerindeki verimini düşürmektedir.
Öncelikle, bir takım koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici tedbirler alırsak, gribal enfeksiyonlardan kolayca korunabiliriz:

El temizliği ve temiz hava ; Viral enfeksiyonlardan korunmak için temizlik, özellikle el temizliği çok önemlidir. Kapalı ortamların sık sık havalandırılması da temizlik kadar önemlidir. Ellerin düzenli olarak yıkanması gözümüzle göremediğimiz ancak mikroskopla görebildiğimiz milyonlarca enfeksiyon etkeninin uzaklaşmasını sağlar. Düzenli olarak havalandırılan ortamlarda  havada asılı olarak bulunan enfeksiyon etkenleri uzaklaştırılır.

Aşılanma ; Özellikle kronik bronşit, astım,  böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı bulunan hastaların ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin aşılanmasında yarar vardır.

Doğru beslenme; Doğru beslenme soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmada en etkili yöntemlerden biridir.

Meyve ve meyve suları; Portakal, mandalina, greyfurt,  nar, elma, ayva, limon, havuç  ve ülkemizde kolayca bulunan diğer meyve ve meyve suları C vitamini, B vitamini, E vitamini, A vitamini, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından zengindir. Besin değeri de yüksek olan bu meyveler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynarlar. İlaveten meyvelerde bulunan antioksidan maddelerin hücresel hasarı önleyici etkisi vardır.

Bitki çayları ; Ihlamur, kuşburnu, rezene ve yeşil çay gibi bitki çayı tüketiminin de gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır.

Sebzeler ; Yeşil yapraklı çiğ sebzelerin besin değeri yüksektir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle düzenli olarak salata tüketilmesi çok önemlidir. Pırasa, karnabahar, ıspanak ve lahana da  faydalı vitamin ve minareller içermektedir.

Balık ; Özellikle omega 3 ve selenyum içeren yağlı balıkların besin değeri yüksektir ve vücuda güç verir. Enfeksiyon etkenlerine karşı vücudumuzun savunmasını sağlayan akyuvarların sayısını artırır.

Yoğurt ; Doğal yapısında bakteriler bulundurur. Bu bakteriler vücudumuz için son derece yararlıdır, doğal antibiyotik olarak görev yapar.

Yumurta, et ve süt ; Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkıda bulunan   A vitamini içerir. İlaveten bu gıdalar yüksek miktarda protein ve B12 vitamini  içermektedir. Protein, bedenin yenilenme sürecinin temel yapı taşıdır.Kan hücrelerinin  temel yapı taşı olan demir ve B12 vitamini kırmızı ette bol miktarda  bulunur.

Kuru baklagiller ve çiğ kuruyemişler ; Kış aylarında mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagil, badem, fındık ve ceviz gibi çiğ kuruyemiş tüketimine özen gösterilmelidir. Bu gıdalardan alınabilecek çinko, magnezyum, selenyum ve çeşitli vitaminler  bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yeterli sıvı alımı; Yeterli miktarda alınan sıvı metabolizmayı hızlandırır. Toksik etkisi olan maddelerin vücuttan atılımını da kolaylaştırarak vücut savunmasına katkıda bulunur.

Düzenli kahvaltı ; Dengeli bir kahvaltı,  bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler.

Yeterli uyku ve dinlenme;  Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.

Fiziksel egzersiz; Düzenli ve aşırıya kaçmayan fiziksel egzersiz, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasına katkıda bulunur.

Kıyafet seçimi ; Mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, terleten,  cildin hava almasını engelleyen kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
Özetle, tedavinin temeli  hastalık gelmeden önce koruyucu tedbirler almaktır. Korunmanın ilk aşaması hastalık etkenlerini vücudumuza girmeden engellemektir.Bu nedenle sık ve doğru  el yıkama alışkanlığı bizi çoğu hastalık etkeninden uzak tutacaktır.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English