Son Dakika Haberler

Ali Günaydın

Ali Günaydın

​GAZABA UĞRAYANLAR ve SAPIKLAR

16 Şubat 2017
Kur’ân’ı Kerîm’in esaslarının özünü oluşturan ve eşsiz güzellikte bir duâ ve yakarış olan “FÂTİHA SÛRESİ”nin 7. Ve son âyetinde geçen “Gazaba uğrayanlar ve sapıklar” kimlerdir?
Adiyy İbnu Hâtim’den gelen bir rivâyete göre Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

(Fâtiha’da geçen) el-mağdûbi aleyhim (Allâh’ın gazabına uğrayanlar) yahûdilerdir. Ed-dâllîn (sapıtanlar) de hıristiyanlardır.” (Tirmizî, Tefsir 2)

Gazaba uğrayanları yani yahûdîleri anlatan âyet meâllerinden bazıları verelim:

“…Böylece zillet ve yoksulluk onları kapladı. Onlar Allâh’ın gazabına uğradılar. Bunun sebebi, onların; Allâhın âyetlerini inkar ediyor, peygamberleri de haksız yere öldürüyor olmaları idi. Bütün bunların sebebi ise, isyan etmek ve aşırı gitmekte oluşlarıydı.” (Bakar, 2/61)

“Kalplerimiz muhafazalıdır dediler. Öyle değil. İnkarları sebebiyle Allâh onları lânetlemiştir. Bu yüzden pek az iman ederler.” (Bakara, 2/88)

“Karşılığında nefislerini sattıkları şeyi kıskançlıkları sebebiyle Allâh’ın, kullarından dilediğine lütfuyla indirdiği vahyi inkar etmeleri ne kötüdür. Bu yüzden gazap üstüne gazaba uğradılar. İnkar edenlere alçaltıcı bir azp vardır.” (Bakara, 2/90)

“Onlar nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allâh’ın ve (mü’min) insanların güvencesine sığınmadıkça kendilerini zillet kaplamıştır. Onlar Allâh’ın gazabına uğradılar ve yoksulluk onları kapladı. Bunun sebebi onların; Allâh’ın âyetlerini inkar ediyor ve peygamberleri haksız yere öldürüyor olmaları idi. Bütün bunların sebebi ise, isyan etmekte ve (Allâh’ın koyduğu) sınırları çiğnemekte oluşları idi.”(Âl-i İmrân, 3/112)

“De ki: Allâh katında cezası bundan daha kötü olanları sizlere haber vereyim mi? Onlar, Allâh’ın lânetlediği ve gazabına uğrattığı, içlerinden maymunlar ve domuzlar çıkardığı kimseler ile şeytanlara tapan kimselerdir. İşte bunların yeri daha kötüdür ve onlar doğru yoldan daha çok sapmışlardır.” (Mâide, 5/60)

“İsrâiloğullarından inkar edenler, Dâvud ve Meryem oğlu Îsâ diliyle lânetlendi. Bu, onların isyan etmeleri ve hadlerini aşıyor olmalarından ötürüydü.” (Mâide, 5/78)

“Buzağıyı ilâh edinenlere (ahirette) Rablerinden bir gazab, dünya hayatında ise bir zillet erişecektir. İşte biz iftiracıları böyle cezalandırırız.” (A’râf, 7/152)

“Allâh’ın kendilerine gazab ettiği bir topluluğu dost edinenleri görmez misin? Onlar ne sizdendirler, ne de onlardan. Onlar bile bile yalan yere yemin ederler.” (Mücâadele, 58/14)

Âyet-i Kerîmelerde açıkça anlatıldığı üzere yahûdîler, haksız yere peygamberleri katletmek, verilen emirleri dinlememek, taşkınlık yaparak azıtmak, şımarmak ve bile bile batıl yolu seçmeleri sebebiyle Allâh’ın gazabına uğramışlardır.

Hıristiyanlerin durumuna gelince; onların durumunu anlatan âyet meâli de şöyledir:

“De ki: Ey Kitap ehli! Hakkın dışına çıkarak dininizde aşırı gitmeyin. Daha önce sapmış, birçoklarını da saptırmış ve dümdüz yoldan da şaşmış bir milletin arzu ve keyiflerine uymayın.”(Mâide, 5/77)

Hıristiyanların sapıklığı din adına aldatılıp, hak yoldan çıkmalarıdır. Hz. Îsâ’ya ulûhiyyet isnâd etmeleri ve ruhbanları/din adamlarını Rab olarak tanımalarıdır.
Genel bir değerlendirme yapacak olursak, gerek yahûdîler ve gerekse hıristiyanlar; Allâh’ın (CC) emirlerine duyarsız kalmaları, haramları sıradan hale getirmeleri ve âyetleri tahrif etmeleri sebebiyle hak yoldan çıkmışlardır. Dine uymak yerine dini kendilerine uydurmaya kalkmışlardır.

Yahûdîler hakkında uğradıkları gazab sonucu maymunlar ve domuzlara çevrilmeleri; onların gerçek maymunlar ve domuzlar değil, zihniyet olarak bu hayvanlara benzemeleridir. Yoksa hakikatte bu hayvanlara çevrilmiş olsalardı o zaman kendilerinden sorumluluk kalkar ve haklarında âhirette de azaptan bahsedilmezdi.

Kur’ân-ı Azîmü’ş Şân’da anlatılan bütün konular geneldir. Tarihi bir hadise anlatılırken, kıyamete kadar benzer olaylara işaret edilmektedir. Hüküm ise değişmemektedir.

Allâh’ın gazabına uğramış nice kavimler vardır. Bu kavimlerin bazıları da Kur’ân’da zikredilmişlerdir. Nûh kavmi, Âd kavmi, Semûd kavmi, Lût kavmi gibi. Ancak yahûdî ve hıristiyanların özellikle zikredilmiş olmaları, bugün yeryüzünde aynı çirkeflikleriyle yaşamalarıdır.
Şunu da unutmamak lazım; gazaba uğramış ve sapıtmış olanlar anlatılırken Müslümanlar da uyarılmaktadır. Onların amellerini işleyerek herkes yoldan çıkabilir. Bu sebeple özellikle her fırsatta okuduğumuz Fâtiha sûresinde dikkatimiz çekilmektedir.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English