Son Dakika Haberler

Mehmet Şamil Şenalp

Mehmet Şamil Şenalp

​Devlet İle Millet Kucaklaşıyor

03 Ekim 2013

Devlet, elinde tuttuğu kamu gücüyle kişilerin haklarını güvence altına alır. Hizmet etmekle mükellef olduğu insanlarla kavga içinde olma pahasına onları terbiye etmeye çalışmaz. Maalesef sık sık darbelerle demokrasisi kesintiye uğrayan ülkemizde yıllarca böyle olmadı. İktidar sahipleri insanlarımıza hizmete değil onları yönlendirmeye talip oldular.

Devlet, vatandaşlarının ruh ve düşünce dünyalarını ideologlarının sübjektif olarak ortaya koydukları resmi ideolojiyle yoğurmak istedi .Temel hak ve özgürlükler bile ancak resmi ideolojiyle çelişmediği ölçüde meşru kabul edildi. Resmi ideolojinin kalıplarının içinde olmayanlar ayırımcılığa tabii tutuldu.  İnsanlar inançları, bölgeleri nedeniyle hor görüldü, hatta öldürüldü.

Devlet vatandaşına güvenmedi. Vatandaşının yapacağı yardımın yeri bile devlet tarafından belirlendi. Devlet adil değildi. Vatandaşlarda adaletine güvenmediği devleti içselleştiremedi.  Onun hukukunu bir şekilde dolanmanın yollarını aradı.  Çünkü devlet vatandaşlarını hiçbir ayrım gözetmeden kucaklamıyordu.

11 yıldır kimi zaman hızlı, kimi zaman yavaş bir şekilde devam etmekte olan değişikliklerden bir yenisi karşımızda. Yıllar önce ''AKP gelirse Türkiye  geriye gider'' diyenler bile artık bu iddialarının karşılığı olmadığını gördüler. Şimdilerde popüler korkutma metodu bölünme üzerine. İnsanların içlerine salınmak istenen bölünme korkusunun karşılığı olmadığını yine inşallah hep beraber göreceğiz.

Bizim gibi düşünenler , bizim gibi konuşanlar, bizim gibi inananlar dışında kişilerinde varlığını kabul etmek ve insanlara tercihlerini yaşama hakkı vermek tarihte ve bugün pek çok örneği olduğu üzere bölünmeye değil bilakis birleşmeye vesile oluyor. Bakınız Osmanlı Devletine coğrafyasına tek dini, tek dili, tek kültürü dayatmış olsaydı Osmanlı dünya devleti olur muydu ? Günümüzde Amerika vatandaşlarına özgürlükler ülkesi olmayı vaat etmemiş olsaydı süper güç olabilir miydi ? Korkulardan sıyrılmak kendimize güvenmek, birbirimize inanmak zorundayız. Bölünmek istemiyorsak sorunları görmezden gelmeyi değil içimizdeki ve dışımızdaki şer odaklarının  istismar konusu yaptığı sorunları tek tek çözmeyi tercih etmeliyiz.

Bu kapsamdan ortaya konulan çalışmaların sonucu olarak 30 Eylül'de duyuracağı ifade edilen Demokratikleşme Paketi nihayet kamuoyuna açıklandı. Paketteki dikkat çeken noktaları şu şekilde özetleyebiliriz;

Seçim sisteminde temsilde adaleti güçlendirmesi beklenen yenilikler yapılacak, siyasi partilerin örgütlenmesi kolaylaşacak. Oy kullanma yeterliliğine sahip olan herkes siyasi partilere de üye olabilecek. Siyasi partiler propagandalarını farklı dillerle yapabilecekler. Eş başkanlık sistemi kanuni alt yapıya kavuşturulacak.

Nefret ve ayrımcılıkla daha etkin mücadele kapsamında ırk, dil, din, mezhep ayrımcılığı yapılmasına dair suçların cezaları arttırılacak.

Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere ceza verilmesine dair Kanun hükmü kaldırılacak.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda ki saatler esnetilecek, hükümet komiseri uygulaması kaldırılacak.

Özel okullarda farklı dillerde ve lehçelerde eğitimin önü açılacak.

Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engeller kalkacak. Bazı il ve ilçe isimlerinin değişmesi gündeme gelebilecek.

Nevşehir Üniversitesinin ismi Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek.

Kişisel verilerin korunmasına yönelik güvenlik tedbirleri kuvvetlendirilecek.

Yardım toplamadaki kısıtlamalar kaldırılacak.

Kamuda başörtüsü yasağı hakim savcılar ile üniforma ile görev yapanlar hariç olmak üzere kaldırılacak.

Azınlıkların dil ve kültürlerini yaşayabilmeleri için iyileştirmeler yapılacak.

Hepsinde önemlisi zaman içinde paketlerin arkası gelmeye devam edecek.

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English