Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Büyük çöküşe az kaldı

05 Ocak 2018
Cumhuriyetçilerden, eski başkan adayı ve eski Teksas Senatörü, Ron Paul, "ABD'nin umursanmadan büyüyen borçlarıyla askeri harcamaları, eninde sonunda sistemin çökmesine ve Sovyetler Birliği'nin son günlerindeki gibi yanıp kül olmasına yol açacaktır" diyor. 
1989’da dağılan çift kutuplu dünyanın süper gücü Sovyetler Birliği’nden sonra ayağına gelen fırsatı iyi değerlendiremeyen Amerika Birleşik Devletleri çökme sinyalleri veriyor. Amerika’nın zorlu bir süreçten geçtiğini sadece Ron Paul söylemiyor. Dünya gerçeklerini bilen aklı başında birçok siyaset bilimci de  söylüyor. 

Aslında bu gerçeği yüksek sesle dillendiren şimdiki başkan Trump oldu. Trump seçim kampanyalarında tehlikeyi işaret ederek oy istedi. Yemin törenindeki şu cümlelerine dikkat edin:  "Onlarca yıl boyunca yabancı ülke endüstrilerini Amerikan endüstrilerinin zararına zengin ettik. Amerikan ordusunun çok üzücü şekilde tükenmesine izin verirken diğer ülkelerin ordularını sübvanse ettik. Kendi sınırlarımızı korumayı reddederken, diğer ülkelerin sınırlarını koruduk. ABD'nin altyapısı harap duruma düşerken, deniz aşırı ülkelere trilyonlarca dolar harcadık. Bizim ülkemizin zenginliği, güveni ve gücü dağılırken, diğer ülkeleri zengin ettik."

Trump teşhisi doğru koydu ancak tedaviyi yanlış başlattı.  “Her şey Amerika için, her şey Amerikalıların refahı ve mutluluğu için” politikalarıyla çıkılan yolda, çözüm terör örgütleriyle dünyayı dizayn etmede ve eşkıyalık ile kaynaklara el koymada bulundu. Bu politikalarla ümüğü ilk sıkılan yer ise Ortadoğu oldu. 

Güç kullanarak ve korkutarak dünyaya diz çöktürme siyaseti, ancak ve ancak tükenmekte olan ve başkaca çaresi bulunmayan güçlerin uygulayabileceği bir siyasettir. Trump’un Amerikası tüm dünyanın gözünün içine baka baka, “ya bizim dediğimizi yapacaksınız, ya da siz bilirsiniz” demek istiyor. Suriye, Irak, Yemen ve bilumum çatışma alanlarının tamamı bu politikanın ürünü.  Hani tam da Hazreti Mevlana’nın aslan, kurt, tilki hikâyesine benzeyen bir politika. 

Arslan, kurt ve tilki arkadaş olmuş, avlanmaya çıkmışlar. Akşama doğru bir yaban öküzü, bir dağ keçisi, bir de  tavşan yakalamışlar. Aslan kurda dönerek: 
-Bunları, aramızda adaletle taksim et bakalım! diye emir vermiş. 
Kurt:
-Padişahım,demiş. Yaban öküzü en büyük av olduğu için size layıktır. Keçi orta irilikte, o da benim olsun. Tavşan da tilkinin…  Kurdun taksimini beğenmeyen Aslan; bir pençe ile kurdu yere yıkıp parçaladıktan sonra tilkiye dönmüş. 
-Haydi, avlarımızı bir de sen taksim et bakayım! Demiş. Tilki korkusunu belli etmeden: 
-Aman efendimiz , pay etmekte neymiş? Bu semiz öküz sizin kuşluk yemeğinizdir, keçiyi gün ortasında yer, akşama doğru da tavşanla kendinize ziyafet çekersiniz! 
Tilkinin taksimi aslanın çok hoşuna gitmiş. 
 -İşte adaletli bir taksim böyle olur diye kükremiş. Sonra da, gülümseyerek, “bu adil pay etmeyi kimden öğrendin sen? Diye sormuş. Tilki başını çevirip yerde yatan kurdu göstermiş:
-Tabi ki kurdun halinden… 

Amerika dünya ülkelerinden kurt değil, tilki olmayı istiyor. 

Sovyetler Birliği dağılalı 28 yıl oldu. Amerika tek kutuplu dünya hâkimiyetini iyi değerlendiremedi. Adil olamadı. Müslüman ülkeler ve halklara uyguladığı çifte standart politikalar, yarım asır soyunca Sovyetler karşısında kendi safında yer alan Müslümanları üzdü. Çoğu, Amerika’dan uzaklaştı. . Dünyayı terörle dizayn etme hatasına düşerek, dünya tarihinde eşi görülmemiş vahşetlere imza attı. 

​Irak operasyonları ile başlayan yanlış diş politikalar Kudüs politikası ile zirveye ulaştı. Artık tüm kabadayılıklara ve tehditlere rağmen Birleşmiş Milletler’deki oylamalarda sözünü geçiremiyor. Dünya’da yeni yakınlaşmalar, yeni ittifaklar oluşmaya başladı. Stratejik ortağı Türkiye, Rusya ile başka ufuklara yelken açarken, yarım asırlık müttefiki Pakistan kendisine kafa tutmaya başladı. Darbe yaptırarak iş başına getirdiği Sisi ile dahi arası bozuldu. Kuzey Kore Amerika’yı adam yerine bile koymuyor. Afrika’da yeni stratejiler yeni ortaklıklar oluşuyor. Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan edip, Yahudi sermayesiyle  çöken ekonomisini düzeltemeye  çalışırken, Ortadoğu’daki tüm müttefiklerini kaybetti.  Bakalım yularını elinde tutuğu Suud ve BAE’e ile yoluna ne kadar devam edebilecek. 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English