Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Bel ve boyun tutulmalarına dikkat!

27 Mayıs 2015

Yaz mevsiminde, özellikle rüzgarlı yerlerde ya da klimalı ortamlarda bel ve boyun tutulmaları en büyük sorunumuz haline gelir. Bir sabah kalktığınızda, yataktan doğrulamadığınızı veya boynunuzu oynatamadığınızı görebilir, acı ve hareket edememe şikayeti ile doktora başvurmak zorunda kalabilirsiniz. Bel ve boyun tutulmalarının en önemli nedeni yaz aylarında sıcaktan terleme ve klimalardır. Terlemiş bölgenin maruz kaldığı rüzgar ve klimanın soğuk etkisi bel ve boyun bölgesindeki kasların kasılmasına, bu da boyun ve bel tutulmasına yani miyaljye neden olur.
Bel ve boyun tutulmalarından korunmak için, terliyken klimalı veya rüzgarlı ortamlarda bulunmamalı, akşam yatarken pencereyi açık bırakarak yatmamalı, bilgisayar başında uzun süre oturmaktan kaçınmalıyız. Belimiz veya boynumuz tutulduğunda ise ilk yapacağımız şey bölgeye sıcak kompres uygulaması olmalıdır. Kasların soğuğa verdiği tepkiyle kasıldığını düşünürsek, ısıtarak rahatlayabileceğimiz gerçeğine de ulaşabiliriz. Bel veya boyundaki tutulmuş bölgeyi ısıtarak gevşettikten sonra, kasları sakinleştirici egzersizler yapmak da işinizi kolaylaştırır. Tutulmalar için öncelikle önerdiğimiz spor yüzmedir.

BOYUN TUTULMALARINDA EGZERSİZ

(Hareketleri,  dik olarak oturabileceğiniz bir sandalye kullanarak yapınız.)
* Sıcak kompresle 15 dakika boyunca ısıttığınız boynunuzu çok zorlamadan sağa sola çevirerek her çevirdiğinizde 2 saniye dönüş noktasında bekleyerek hareket ettirin. (8 tekrar)
*Aynı pozisyonda öne arkaya yine çok zorlamadan 2 sn bekleyerek hareket ettirin. (8 tekrar)
* Başınızı önde yarım daire yapacak şekilde hareket ettirip çenenizi bir sağ bir sol omzunuza değdirin. (8 tekrar)

BEL TUTULMALARINDA EGZERSİZ
(Hareketleri düz bir zeminde yatarak yapınız.)
*Sıcak kompresle 15 dakika boyunca ısıttığınız belinizi çok zorlamadan önce sağ sonra sol bacağınızı karnınıza doğru çekip bırakın. (8 tekrar)
* Kollarınızı yanlara açıp belden aşağınızı bir sağa bir sola yavaşça çevirmeye çalışın. (8 tekrar)
*Yerde sırt üstü yatış pozisyonunda iki dizinizi birden karnınıza çekin ve bu pozisyonda 10’a kadar sayıp bekleyin, sonra iki bacağınızı birden tekrar uzatın. (5 tekrar)

BEL VE BOYUN TUTULMALARINDA MASAJ
Bel ve boyun bölgesindeki tutulmalarda masajın da rahatlatıcı etkilerine başvurulabilir. Tutulan bölgeyi fazla hırpalamadan, yoğurmadan, ezmeden yapılacak rahatlatıcı bir masaj kasların açılmasına dolayısıyla ağrının geçmesine veya azalmasına yardımcı olur. Basit masaj yağları, bebe yağı veya kas gevşetici bir kremle hafif ovmalar şeklinde bölgeyi rahatlatabilirsiniz. Masaja başlamadan önce, sıcak kompresle kasları masaja hazırlayabilirsiniz.
Bel ve boyun tutulmalarını sıkça yaşıyorsanız, doktor yardımı almadan geçmiyor ve 3 günden fazla süren tutulmalara maruz kalıyorsanız en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English