Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

2024 Üniversite Taban Puanları Açıklandı ! 2023 YÖKATLAS Güncellendi !

2024 Üniversite Taban Puanları Açıklandı ! 2023 YÖKATLAS Güncellendi !
YÖKATLAS tarafından her yıl kasım ayında yayınlanan  taban puanları bu sene eylül ayında yayınlandı. YKS'ye katılan 2 milyon 734 bin 809 adaydan 1 milyon 366 bin 982'si bir programa yerleşti.  Bu yazımızda, 2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarının nasıl hesaplandığını, hangi kaynaklardan alındığını ve hangi kriterlere göre belirlendiğini anlatacağız. Ayrıca, 2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına göre yükselen bölümleri ve en yüksek üniversiteleri listeleyecek, bunların nedenlerini ve avantajlarını açıklayacağız.
2024 Üniversite Taban Puanları için tıklayınız

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları Nasıl Hesaplanır?

Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları, ÖSYM'nin her yıl yayınladığı YKS Yerleştirme Sonuçları Kitapçığı'ndan alınır Bu kitapçıkta, TYT ve AYT puan türlerine göre tüm üniversitelerin ve bölümlerin kontenjan sayısı, yerleşen aday sayısı, en küçük ve en büyük puanları, en düşük ve en yüksek başarı sıralamaları gibi bilgiler yer alır. Üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları, bir bölüme yerleşen adayların en düşük puanlarına ve en düşük başarı sıralamalarına göre belirlenir. Örneğin, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yerleşen adayların en düşük puanı 451,75 ve en düşük başarı sıralaması 1.500 ise, bu bölümün 2024 üniversite taban puanı 451,75 ve başarı sıralaması 1.500 olarak kabul edilir.

2024 Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamalarına Göre Yükselen Bölümler

2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına göre yükselen bölümler, geçen yıla göre taban puanları ve başarı sıralamaları artan bölümlerdir. Bu bölümler, adayların tercihlerinde daha çok yer verdiği, daha çok ilgi gördüğü ve daha çok rekabetin olduğu bölümlerdir. Yükselen bölümler, genellikle güncel ve popüler konularla ilgili olan, iş imkanı geniş olan, prestijli olan veya yüksek maaş veren bölümlerdir. 2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına göre yükselen bölümlerin bazıları şunlardır:

- Bilgisayar Mühendisliği: Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar sistemleri ve yazılımları tasarlayan, geliştiren, test eden ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Bilgisayar mühendisleri, yapay zeka, veri bilimi, siber güvenlik, oyun tasarımı, mobil uygulama geliştirme gibi birçok alanda çalışabilirler. Bilgisayar mühendisliği bölümünün 2024 üniversite taban puanı ortalama 350, başarı sıralaması ise ortalama 30 bin civarındadır.

- Psikoloji: Psikoloji, insan davranışlarını ve zihinsel süreçleri inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Psikologlar, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlamaya, değerlendirmeye ve yönlendirmeye çalışırlar. Psikologlar, klinik psikoloji, eğitim psikolojisi, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji gibi birçok alanda çalışabilirler. Psikoloji bölümünün 2024 üniversite taban puanı ortalama 400, başarı sıralaması ise ortalama 15 bin civarındadır.

- Gastronomi ve Mutfak Sanatları: Gastronomi ve mutfak sanatları, yiyecek ve içecek kültürünü araştıran, geliştiren ve sunan bir sanat dalıdır. Gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, aşçılık, pastacılık, sommelierlik, yiyecek-içecek yönetimi gibi birçok alanda çalışabilirler. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün 2024 üniversite taban puanı ortalama 300, başarı sıralaması ise ortalama 50 bin civarındadır.

YKS Sıralama Hesaplama yapmak için tıklayınız

2024 Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamalarına Göre En Yüksek Üniversiteler

2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına göre en yüksek üniversiteler, en yüksek taban puanlarına ve en düşük başarı sıralamalarına sahip olan üniversitelerdir. Bu üniversiteler, adayların tercihlerinde en çok yer verdiği, en çok ilgi gördüğü ve en çok rekabetin olduğu üniversitelerdir. En yüksek üniversiteler, genellikle kaliteli eğitim veren, köklü geçmişi olan, prestijli olan veya yüksek istihdam sağlayan üniversitelerdir. 2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamalarına göre en yüksek üniversitelerin bazıları şunlardır:

- Ankara Üniversitesi: Ankara Üniversitesi, 1946 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk devlet üniversitesi olan bir üniversitedir. Ankara Üniversitesi, 17 fakülte, 11 enstitü, 9 yüksekokul, 1 konservatuvar, 41 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ankara Üniversitesi, hukuk, siyaset bilimi, iletişim, tıp gibi birçok alanda öncü ve saygın bir üniversitedir. Ankara Üniversitesi'nin 2024 üniversite taban puanı ortalama 450, başarı sıralaması ise ortalama 2 bin civarındadır.

- İstanbul Üniversitesi: İstanbul Üniversitesi, 1453 yılında kurulan ve Türkiye'nin en eski üniversitesi olan bir üniversitedir. İstanbul Üniversitesi, 21 fakülte, 16 enstitü, 6 yüksekokul, 1 konservatuvar, 45 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi, tarih, edebiyat, iktisat, işletme, eczacılık gibi birçok alanda köklü ve prestijli bir üniversitedir. İstanbul Üniversitesi'nin 2024 üniversite taban puanı ortalama 440, başarı sıralaması ise ortalama 3 bin civarındadır.

- Hacettepe Üniversitesi: Hacettepe Üniversitesi, 1967 yılında kurulan ve Türkiye'nin en genç devlet üniversitesi olan bir üniversitedir. Hacettepe Üniversitesi, 15 fakülte, 15 enstitü, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 54 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hacettepe Üniversitesi, sağlık bilimleri, mühendislik bilimleri, fen bilimleri gibi birçok alanda lider ve yenilikçi bir üniversitedir. Hacettepe Üniversitesi'nin 2024 üniversite taban puanı ortalama 430, başarı sıralaması ise ortalama 4 bin civarındadır.

Sonuç olarak, 2024 üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları adayların tercih yaparken dikkate alması gereken önemli verilerdir. Adaylar bu verileri kullanarak kendilerine uygun üniversite ve bölüm seçimini yapabilir, hedeflerine ulaşmak için çalışabilirler. kazanabilirsin.com adaylara başarılar diler.

Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English