Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Milletvekili Altunyaldız “Tüketicilerimizin lehine adımları hayata geçiriyoruz”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri için AK Parti Konya Milletvekili ve Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açış konuşmasını gerçekleştiren Altunyaldız, tüketicilerin haklarının Anayasal güvenceyle korunduğunu ifade ederken Kovid-19 salgını ve iklim değişikliğiyle mücadele süreciyle birlikte hızla değişen dünyaya uyum a

Milletvekili Altunyaldız “Tüketicilerimizin lehine adımları hayata geçiriyoruz”
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder
AK Parti Konya Milletvekili ve Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız başkanlığında toplanan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüştü.

Toplantının açılışında konuşan Altunyaldız: “Anayasamızın 172. maddesinde Devletimizin tüketici haklarını koruyacağı hükmü Anayasal güvenceye alınmış durumda. Ticaret kültürümüze baktığımızda ayıplı malı alıcısına vermeyen bir vizyonumuz olduğunu görüyoruz. Ahilik kültürü, olur da hatalı mal üretirim de “pabucum dama atılır” diye çekinen, tüketicinin haklarını savunan bir kültür. İşte bu kültürün mirasçısı olarak her daim tüketicilerimizin haklarını gözeten uygulamaları hayata geçirdik. Çok kısa sürede hayata geçirdiğimiz garanti belgesi, satış sonrası hizmetler, tüketici hakem heyetleri ve Reklam Kurulu gibi düzenlemeler bugün gelişmiş diğer ülkelerin de örnek aldığı ve ancak düzenlemeye başladıkları konular arasında yer alıyor. Öyle ki, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında da tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat altyapımız birçok kez olumlu bir şekilde dile getirilmiş ve ülkemizin mevzuat konusunda tam uyum sağladığının altı çizilmişti.” ifadelerinde bulundu.

Dünya hızla gelişiyor ve değişiyor, tüketici haklarının da bu değişime uyum sağlaması önemli
Altunyaldız: “Dünyanın giderek çok daha büyük bir hızda küreselleştiği bu dönemde, tüketim eğilimlerinin ve kompozisyonlarının hızla dönüşüm geçirmesi, teknolojik gelişmelerle birlikte satış kanallarında hızlı bir değişimin yaşanması tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin de bu değişime ayak uydurması gereğini beraberinde getiriyor, Yapılan araştırmalar her 4 tüketiciden 3’ünün haklarının bilincinde olduğunu gösteriyor. İşte bilincin bu denli yüksek olduğu günümüzde tüketici haklarını güncel düzenlemelerle gözeten bir piyasa altyapısını geliştirmeye yönelik adımlar atıyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu. 

Yapılan düzenlemeyle birlikte tüketicilerimizin lehine adımları hayata geçiriyoruz
Altunyaldız: “Düzenlemeye baktığımızda tüketicilerimizin haklarını koruyan ve gözeten hususların hayata geçirildiğini görüyoruz. Tüketicilerimizin hak arama yollarını daha da kolaylaştırıyoruz ve anlaşmazlık durumlarında çözümün tüketicilerimizden yana gerçekleşmesini amaçlıyoruz. Kullanımı giderek artan taksitle satış sözleşmelerinde tüketici lehine hususlar düzenleniyor. Yeni düzenleme ile ödeme güçlüğüne giren tüketicinin tüm borcunun daha geç talep edilmesi sağlanacak.

Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümleri uygulanacak.  Böylece tüketicilerin, ödedikleri ücret ve masrafların iadesi ile kredi nedeniyle katlandıkları maliyet azaltılması sağlanacak.

Tüm dünyayla birlikte ülkemizde de e-ticaret hızla gelişiyor. 2020 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi %66 artışla 226,2 milyar TL’ye yükselirken 2021 yılının ilk 6 ayı itibarıyla bu artış oranı %76’ya yükseldi. 2021 yılının verisi açıklanan ilk 6 aylık döneminde ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,6’lık artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu düzenlemeyle birlikte e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren platformlara ilk kez sorumluluklar ve yükümlülükler getiriyoruz. 

Bununla birlikte hayata geçirdiğimiz yasal düzenlemelerin en önemlilerinden birisi de Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettikleri yeşil kalkınma devrimi vizyonumuz çerçevesinde döngüsel ekonomiyi gözettiğimiz hususlar. Tüketimin etkin atık yönetimi politikalarıyla birlikte âtıl bir hal almasının önüne geçilmesi, bunun yerine tüketilen ürünlerin ekonomiye yeniden canlandırılması büyük öneme sahip. Hem döngüsel ekonominin güçlendirilmesi hem de tasarrufun teşvik edilmesi açısından yenilenmiş ürünlere ilişkin düzenlemenin yeşil kalkınma devrimimize büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.
Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerinin görüşülmesine geçildi. Kanun Teklifinin maddeleri kabul edilerek TBMM Genel Kurulu’na sunuldu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 13
  • 16
  • 0
  • 12
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ALİ
    2 yıl önce

    LAF ÜRETİN RÖPARTAJ VERİN DİYE OY VERMEDİK SİZE ÇOĞUNLUK ELİNİZDE 7/24 ÇALIŞIN HALK CİDDİ SIKINTIDA HANGİ YASA İSE ÇIKARIN

    • Cevapla
    • Begen (19)
    • Begenme (0)
  • vatandaş
    2 yıl önce

    geçiyoruz geçirecegiz olmaz gece gündüz çalışıp en hızlı şekilde yasalaştırmanız lazım ve hızlı bir şekilde uygulatmanız lazım devletin tüm birimlerine halk bunu bekliyor sizden

    • Cevapla
    • Begen (11)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English