Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Selçuk Üniversitesinden sağlık bilimine önemli katkı

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın hazırladığı "Fıstık Topu Kullanımının Doğum Hafızasına, Doğum Memnuniyetine, Doğum Sürecine ve Yenidoğan APGAR Skoruna Etkisi; Randomize Kontrollü Çalışma" adlı proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Selçuk Üniversitesinden sağlık bilimine önemli katkı
Türkiye'deki sezaryen oranı yüzde 53’lere ulaştı. Bu rakam, tüm Avrupa Birliği ülkelerinden daha yüksek. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği oran ise yüzde 5 ile yüzde 15 aralığındadır. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Çankaya, normal doğumun tercih edilmesine yardımcı olmak amacıyla "Fıstık Topu Kullanımının Doğum Hafızasına, Doğum Memnuniyetine, Doğum Sürecine ve Yenidoğan APGAR Skoruna Etkisi; Randomize Kontrollü Çalışma" adlı bir proje hazırladı. 

Doğum eyleminde fıstık topu kullanımının doğum hafızası, doğum memnuniyeti, doğum süreci ve yeni doğanın sağlık durumu üzerindeki etkisinin araştırılmasını kapsayan proje ile doğum eylemine ait olumlu doğum hafızasını artırmak, pozitif doğum algısı geliştirmek, anne adaylarının doğum memnuniyetini sağlamak ve doğum sürelerini kısaltmak hedefleniyor. 

Doç. Dr. Seyhan Çankaya, “Proje, normal doğumları ebelerin yaptırdığı bir hastanenin doğum kliğinde yürütülecek. Kliniğe kabul edilen anne adayları, deney ve kontrol grubuna ayrılacak. İlk önce fıstık topu grubuna atanan gebelere fıstık topu ile kullanılacak pozisyonlar uygulamalı olarak araştırmacılar tarafından gösterilecek ve doğum eylemi sürecinde bu pozisyonlar yaptırılacak. Kontrol grubunda bulunan gebelere ise rutin doğum eylemine yönelik ebelik bakımı dışında herhangi bir müdahale yapılmayacak. Her iki gruptaki gebeler, doğum eylemi süreci boyunca ve doğum sonrasında araştırmacılar tarafından takip edilecek ve gebeler yalnız bırakılmayacak.” dedi. 
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Arslan da “Ebelik Bölümümüz, güçlü bir akademik kadroya sahip. Lisans ve lisansüstü eğitimlerimizi Fakültemize bağlı Selçuk Ecza Simülasyon Ünitesinde yapıyoruz. Türkiye’de sadece birkaç üniversitede bulunan Merkez, birçok ulusal projeye de ev sahipliği yapıyor. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Seyhan Çankaya’nın yaptığı bu proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum.” diye konuştu. (Yunus köroğlu)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English