Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Şaşılık Ameliyatı: Hangi Yaşta Yapılır?

Şaşılık Ameliyatı: Hangi Yaşta Yapılır?
Şaşılık, gözlerin paralelliklerini kaybetmesi durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum hem estetik kaygıları beraberinde getirir hem de göz sağlığını olumsuz etkiler. Peki, bu sorunun çözümü olan şaşılık ameliyatı hangi yaşta yapılır?
Bilinenin aksine, şaşılık ameliyatı için belirli bir yaş sınırı yoktur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde güvenle uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak, tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de erken teşhistir.
Çocukluk çağında şaşılık belirtileri gözlendiğinde, erken müdahale ile gözlerin normal görüş fonksiyonlarını kazanmaları daha olasıdır. Bu nedenle, şaşılık belirtileri gösteren çocuklar genellikle 1-4 yaş arası dönemde ameliyat edilir. Ancak bu durum, göz kaymasının diğer tedavi yöntemleriyle düzelmediği durumlarda geçerlidir.
Yetişkinlerde ise, göz kayması ameliyatı genellikle estetik kaygılar sebebiyle yapılsa da, özellikle çift görme şikayeti ya da derinlil hissinde azalma olan hastalarda ameliyatla bu şikayetler de ortadan kalkar. Yetişkinlerdeki şaşılık durumları genellikle çocukluk döneminde tedavi edilmeyen göz kaymalarının devamıdır veya bir yaralanma ya da hastalık sonucu ortaya çıkmıştır.

Göz Kayması Ameliyatı Süreci ve Sonrası

Göz kayması ameliyatı, çocuklarda genel anestezi altında, yetişkinler ise lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem yaklaşık bir saat sürer ve göz küresine kesi yapmaya gerek duyulmaz. Operasyon esnasında, yalnızca gözün dış yüzeyinde bulunan konjonktiva zarına ve kaslara müdahale edilir.
Bu işlem, kalıcı dikiş atma ihtiyacını tamamen ortadan kaldırır çünkü konjonktiva zarı, eriyebilen dikişler kullanılarak kapatılır. Bu sayede, ameliyat sonrasında hızlı bir iyileşme süreci başlar. Göz kaslarına yapılan müdahaleler, kaslar arasında denge oluşturmayı amaçlar ve bu esnada göz, göz yuvasından çıkarılmaz.
Şaşılık tedavisi sonrasında hastalar genellikle ameliyat günü hastaneden taburcu olurlar. Göz, bir günlük süreyle sargıyla kapalı kalır. Sonrasında, göz kuruluğu veya batmaları engellemek adına, doktorunuzun önerdiği damlaların kullanılması önemlidir. Ameliyat sonrası geçen bir hafta içinde, hastaların çoğunlukla iş yaşamına geri dönme imkanı bulunur.
Ameliyatın ardından pansuman yapılmasına gerek kalmaz; damlaların düzenli kullanılması yeterli olacaktır. Doktorunuz, durumunuza göre belirleyeceği sıklıklarda göz kontrolüne gelmenizi önerir. Bu kontrollerin düzenli olarak yapılması, ameliyat sonrası sürecin sağlıklı şekilde devam etmesi için önemlidir.

Şaşılık Ameliyatı Çocukluk Çağından Yetişkinliğe Kadar Her Yaşta Başarıyla Gerçekleştirilebilir

Göz kayması; çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Göz kayması ameliyatı için bir yaş sınırlaması yoktur.

Bebeklerde veya çocuklarda olan şaşılık için öncelikle; şaşılık gözlük ile kontrol altına alınabiliyor mu bu seçeneği öncelikle göz önünde tutuyoruz.

Gözlük veya kapama tedavileri ile düzelme göstermeyen göz kayması durumunda ise, şaşılık ameliyatı gündeme gelmektedir.
Üç boyutlu görüş yeteneği, hayatımızın ilk yılında şekillenmeye başlar. Bu durum, erken tedavi ile üç boyutlu görme kabiliyetimizin geliştirilebileceğini gösterir. Şaşılığın ameliyatla tedavisi erken yaşlarda olması halinde, üç boyutlu görme yeteneğinin kazanılması daha yüksek olacağını akılda tutmak gerekir.

Göz kayması tedavisinde ameliyat seçeneği bazen kaçınılmaz ve hastalarımız için en iyi sonuç veren yöntem olduğunu unutmamak gerekir.
 

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English