Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Agar Agar Nedir? Nasıl Kullanılır? Agar Agar Tozu Ne İşe Yarar?

Agar agar nedir? Agar agar tozu ne işe yarar? Gibi soruların cevabında, mutfağınıza renk katacak ipuçları gizli! Vegan beslenme tarzının yaygınlık kazanmasıyla beraber mutfaklarda her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan agar tozu, pek çok tarifte kendine yer buluyor. Siz de; bu ürünü ilk kez duyuyor ve hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız, hemen içeri buyurun!

Agar Agar Nedir? Nasıl Kullanılır? Agar Agar Tozu Ne İşe Yarar?

Agar Agar Nedir? – Agar Tozu Nedir?

Kıvam verici ve kıvam artırıcı olan agar agar tozu; beyaz veya sarı renklerde bulunan, ince tabaka hâlinde bir ürün. Pasifik Okyanusu’nun derinlerindeki kırmızı yosunlardan elde edilen bu toz, agaropektin ve agaroz polisakkaritlerinden oluşuyor.

Erime ve jel oluşturma sıcaklığının farklı olması, agar agar tozunu pek çok özel kullanım için ilk tercihlerden biri hâline getiriyor.

Diğer taraftan agar agar tozunu, bazı ürünlerde jelatin malzemesinin yerine kullanmak da mümkün. Jelatin kemik ve kıkırdak dokularından üretilmesine rağmen agar agar, bu özün bitkisel olarak elde edilebilmesine imkân tanıyor. Bu nedenle veganlar tarafından, bitkisel jelatin olarak tercih ediliyor.

Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır?

Yukarıda; agar agar nedir? Sorusunun cevabını verdikten sonra, sıra geldi bu tozun bazı kullanım alanlarını sıralamaya:

  1. Kozmetik sektörü, bu ürünün yaygın kullanım alanlarından birini oluşturuyor.
  2. Fırıncılık ve gıda sektörlerinde de yüksek bir tercih edilme oranına sahip agar agar tozu; puding, kurabiye, marmelat, muhallebi, pasta dolgusu, süsleme jelleri, kremalı pasta, jöle gibi ürünlerde kendine yer buluyor. Isıya dayanıklı bir jel tabakası oluşturmasından dolayı pek çok gıdada stabilizatör olarak agar tozundan faydalanılıyor. Mutfaklarda da çeşitli tuzlu ve tatlı tariflerinin yapımında bu ürüne başvuruluyor.
  3. Öte yandan bazı ilaçların kimyasal formülünde agar agar tozuna yer verilebiliyor.
  4. Diş uygulamalarında da kullanılan bu ürün, protez ile ilgili işlemlerin daha sağlıklı gerçekleştirilmesine ve objelerin doğru bir şekilde kalıba dökülmesine yardım ediyor.

Agar Agar Tozu Ne İşe Yarar?

Geniş bir yelpazede çeşitlilik gösteren agar agar tozu faydaları arasında şunlardan söz edebiliriz:

  1. Şerbetli tatlıların parlak gözükmesini sağlıyor.
  2. Bal ve reçel gibi ürünlerdeki şeker oranını azaltıyor.
  3. Jelatine kıyasla daha güçlü olduğu için imâlât aşamasında önemli bir avantaj meydana getiriyor.
  4. Aynı zamanda şu ürünlerin yoğunluğunu artırıp dayanıklılık süresini uzatıyor: Konserve et, hazır çorba, çeşitli soslar, karamel, yoğurt ve süt, şekerlemeler, dondurma, krem peynir…
  5. Düşük bir kaloriye sahip olması nedeniyle diyet listelerine dâhil edilebilen bu ürün, probiyotik görevi üstlenerek bağırsak hareketlerinin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu ise agar agar tozunu kilo verme sürecinin iyi bir destekçisi hâline getiriyor.
  6. Organları toksinlerden arındırdığı, kandaki kolesterol ve glikoz seviyesini düşürdüğüne ilişkin söylentiler de mevcut.

Agar Agar Tozu Nasıl Kullanılır?

Bütün yiyecek maddeleri gibi agar agar tozu kullanımı da aşırıya kaçılması hâlinde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Günlük ideal miktar 4 gram olarak belirtilse de hekiminizin konuyla ilgili tavsiyelerini dikkate almanız en sağlıklısı.

  • Not: Agar tozunun fazla tüketilmesi durumunda; bağırsak düzenini bozup, ishal ve benzeri sindirim sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekiyor.

Agar Agar Tozu Yerine Ne Kullanılır?

Jelatin bazlı tariflerinizde bitkisel bir alternatif arıyorsanız, agar agar tozunun yerine geçebilecek şu seçenekleri denemenizi öneririz:

  1. Keten tohumu,
  2. Chia tohumu,
  3. Yulaf kepeği.

Agar Agar Tozu Fiyatları Ne Kadar?

Kullanıcılar; agar agar nedir? Ne işe yarar? Diye araştırırken, farklı marka ve ürün seçenekleriyle karşılaşıyor ve bunların fiyatları, başlıca şu faktörlere göre değişiyor:

  1. Jel kuvveti,
  2. Çözünürlüğü,
  3. Rengi,
  4. Gelleşme ve erime derecesi.

Söz konusu etmenler agarın kalitesine doğrudan yansıdığı için, fiyatlandırmanın belirlenmesinde de önemli rol oynuyor.

Agar agar nedir? Agar agar tozu ne için kullanılır? Artık biliyorsunuz. Öyleyse bu ürünü vegan tariflerinize dâhil etme sırası sizde!

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Kader Eşiyok
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English