Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe ulusa seslendi

İstifa etmesi beklenen Mugabe, birkaç hafta içinde yapılacak parti kongresine başkanlık edeceğini açıkladı

Anadolu Ajansı haberine göre;
HARARE (AA) - Zimbabve'de istifa etmesi beklenen Devlet Başkanı Robert Mugabe, birkaç hafta içinde yapılacak iktidardaki Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesinin (ZANU-PF) kongresine başkanlık edeceğini söyledi.

Mugabe, devlet televizyonu ZBC'deki ulusa sesleniş konuşmasında, ZANU-PF'nin kongresini birkaç hafta içinde yapacağını belirterek, kendisinin de kongreye başkanlık edeceğini açıkladı.

Ordunun komuta kademesiyle bugün gerçekleştirdiği ikinci görüşmede ortak şekilde ülkeyi normale döndürmenin gerekliliğini tartıştıklarını belirten Robert Mugabe, geçmişteki başarısızlıkların öfkeye sebep olmuş olabileceğini kaydetti.

Mugabe, askeri müdahalenin ülkedeki anayasal düzene ve başkanlık makamına tehdit olmadığını söyleyerek, ülkede ekonomi dahil bir dizi endişe yaratan konudan haberdar olduğunu ve krizin ortasında dahi devletin ana kurumlarının işlediğine işaret etti.

İktidar partisini olumsuz etkileyen şeylerin çözülmesi için açık bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Devlet Başkanı Mugabe, parti kurallarına kimsenin saygısızlık etmemesi ve temel prensiplere geri dönülmesi gerektiğini dile getirdi.

- Kendi partisi başkanlıktan aldı

Robert Mugabe'nin açıklaması, iktidardaki ZANU-PF'nin Mugabe'yi parti başkanlığı görevinden almasından saatler sonra geldi.

Öte yandan, partinin başkanlığına eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirildi. ZANU-PF'den yapılan açıklamada, orduyla ikinci kez görüşen Mugabe'den bugün öğle saatlerine kadar istifa etmesi istenmişti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Walter Mzembi, Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo‚ Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun da partiden atıldığı bildirilmişti.

Ülkede Robert Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen binlerce kişi, önceki gün başkent Harare'de yürüyüş düzenlemişti.

Zimbabve ordusu, geçen hafta çarşamba günü başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride ise askeri müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English