Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Zihinsel ve bedensel engellilere "özel" proje: ÖDEB

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bedensel ve zihinsel engelli özel ihtiyaç sahibi çocukların eğitimi, bu alanda görev yapan öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla bir proje başlattı İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci: "İstanbul'da engelli birey sayısı 95 bin 350. Bunların 56 bin 748'i eğitimin içinde. 36 bin 653'ü kaynaştırma, 10 bin 560'ı özel eğitim sınıflarında, 8 bin 991'i özel eğitim okullarında ve 544'ü destek eğitim odalarında eğitim alıyor. Bu alanda 4 bin 619 özel

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM), özel okul ve sınıflarda; özel ihtiyaç sahibi şahısların eğitim değerlendirmesi ve tanılanmasında standardizasyonu sağlamak, malzeme eksikliğini gidermek, personelin mesleki becerilerini geliştirmek, eksik ve hatalı değerlendirmeleri en aza indirmek amacıyla yeni bir proje başlattı.

"Özel Eğitim Değerlendirme Bataryası (ÖDEB) - Büyük Adım İstanbul" adı verilen projeye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, son dönemde özel eğitim alanında ciddi anlamda adımlar atıldığını ancak istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti.

Yelkenci, eksikliklerin giderilmesi ve özel eğitim öğretmenleri ve adayların becerilerini arttırmak için İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile Yakın Doğu Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde başlatılan "ÖDEB - Büyük Adım İstanbul Projesi" ile eğitimcilere yol gösterici olmaya çalışacaklarını ifade etti.

Gerek RAM, gerek özel eğitim sınıflarında ve gerekse özel eğitim okullarındaki öğretmenlerin işini kolaylaştırmayı planladıklarını vurgulayan Yelkenci, "İstanbul'da öğretmen ihtiyacımız var. Bu konuda özel eğitim birinci sırada. Özel eğitimde bin 370 kadrolu öğretmenimiz var. Geriye kalan 4 bin 619 özel eğitim öğretmenine ihtiyacımız var." dedi.

Özel eğitim öğretmeni açığının ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığını aktaran Yelkenci, şöyle devam etti:

"İstanbul'da bin 265 özel eğitim sınıfı ve okulu ile 36 adet Rehberlik Araştırma Merkezimiz var. RAM'larda 105 özel eğitim öğretmeni görev yapıyor. Bu da yeterli değil. RAM'larda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) mezunu dediğimiz kişiler görev alıyor. Bir yol haritası çıkarma çalışması yürütülecek. Performans değerlendirme ve öğretim araçlarının giderilmesi, bizim için çok etkili ve faydalı olacaktır."

ÖDEB - Büyük Adım İstanbul projesiyle özel eğitim sınıflarının araç-gereç ve malzemelerini yenileyeceklerini ve özel eğitim öğretmenlerinin ise bilgi ve becerilerini geliştireceklerini dile getiren Yelkenci, şunları söyledi:

"İstanbul'da engelli birey sayısı 95 bin 350. Bunların 56 bin 748'i eğitimin içinde. 36 bin 653'ü kaynaştırma, 10 bin 560'ı özel eğitim sınıflarında, 8 bin 991'i özel eğitim okullarında ve 544'ü destek eğitim odalarında eğitim alıyor. Ayrıca, Bilim Sanat Merkezlerinde eğitim gören öğrenci sayımız ise 3 bin 883 kişidir. Toplamda bu alanda bir şekilde eğitim alan öğrenci sayımız 60 bin 630'u buluyor. Bu alanda 4 bin 619 özel eğitim öğretmenine ihtiyacımız var. Bedensel ve zihinsel engelliler için olağanüstü bir çaba gösteriliyor. Ayrıca hükümetimizin her yıl büyük bütçe ayırdığı özel rehabilitasyon çalışmaları da devam ediyor."

Yelkenci, özel eğitim alanında yetişmiş öğretmen bulmakta zorluk çekildiğini, üniversitelerin bu alanda mezun vermediğini kaydederek, yeterli sayıda mezun verilmesi halinde hükümetin bu alandaki açığı hızlı şekilde kapatmak için girişimde bulunacağına inandığını vurguladı.

Yelkenci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Açık, ücretli öğretmenlerle gideriliyor. Kadro olursa alanında uzman öğretmenler, özel eğitim alanlarında görev yapacaklar. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin işini kolaylaştırmak için, bu noktada performans değerlendirme ve öğretim araç ve gereçleri geliştirerek projeyi hayata geçirmeye çalıştık."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English