Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Zehir tacirlerinin tedavi merkezi taktiği

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Yalçın, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen gençleri işin içinde tutmak isteyen, onlara uyuşturucu temin eden kişilerin de tedavi merkezlerine geldiğini belirterek, "Tedavi olmak için gidiyor görünüp, bırakmak için giden gençleri göz hapsinde tutarak, yakın temasta oluyorlar." dedi.

Zehir tacirlerinin tedavi merkezi taktiği
Konya'da zararlı alışkanlıklardan kurtulmak isteyen madde bağımlıları için "Yeniden Yoluna Girmeli Hayat" Projesi başlatıldı.

Konya Platformu Derneğince Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezinde (AMATEM) rehabilite edilen gençlere yönelik başlatılan "Yeniden Yoluna Girmeli Hayat" Projesi kapsamında verilen eğitimlerde duygu, düşünce, değer ve beklentiler bağımlılarla paylaşılıyor.

Merkezdeki eğitimler kapsamında madde bağımlılığından kurtulmaya çalışanlar, kendilerini kabul etmeyi, anlamlı amaçlar saptamayı ve yeni davranışlar ortaya koymayı öğreniyor.

- "Yeniden başlama riski yüzde 90"

Projenin eğitim sorumlusu Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Yalçın, yaptığı açıklamada, madde bağımlılarının tedavi sonrası yeniden madde kullanımına başlama riskinin yüzde 90 olduğunu söyledi.

Bu riskin en aza indirilmesi için toplumun tüm katmanlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Yalçın, madde bağımlılığının yaygınlaşmasının, buna bağlı kaza ve suç oranını artırdığını vurguladı.

Yalçın, madde bağımlısı gençlerin AMATEM ve bazı rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gördüğüne işaret ederek, şunları ifade etti:

"Gençler bulundukları durumdan kurtulmak istiyor fakat bazıları tedavi merkezlerine gitmek istemediğini söylüyor. Nedenini sorduğumda ise o merkezlerde kendisiyle uyuşturucu madde kullanan kişilerle karşılaştığını, bunun da kendisini tetiklediğini söylüyor. Birbirlerini tetikleyip bunun devamlılığı riski var. Madde bağımlılığından kurtulmak isteyen gençleri işin içinde tutmak isteyen, onlara uyuşturucu temin eden kişiler de tedavi merkezlerine geliyor. Tedavi olmak için gidiyor görünüp, bırakmak için giden gençleri göz hapsinde tutarak, yakın temasta oluyorlar. Bazen gençler bu tür yerlerde tedavi alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bunu kontrol edebilmek son derece zor. Bu hekimlerin de işi değil. Bu durumun önüne geçilebilmesi için bireyin 'Hayır' diyebilme yaklaşımlarını artırarak iradelerinin güçlendirmesi gerekiyor. Kendisine uyuşturucu teklifi edenlere 'Dur' diyecek olan yine kişinin kendisidir. Birey 'Hayır' dediğinde sorun çözülmeye başlatacaktır. Bu aşamada hastanelerdeki ilgililerden yardım istediğinde ertelenmeden yardım alabilmeleri kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır."

- Ailelere güçlü iletişim uyarısı

Uyuşturucu ile mücadelede toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğine işaret eden Barbaros Yalçın, tedaviden önce uyuşturucu maddeye ulaşmanın engellenmesi gerektiğini anlattı.

Yalçın, zararlı madde alışkanlığıyla mücadelede ailelerin bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğunu bildirerek, "Aileler çocuklarına sahip çıkarsa, işletmeler de bu bataklıktan kurtulmak isteyenleri istihdam ederse bunun önüne geçilmiş olur. Burada ailede iletişimi çok önemsiyorum. Aileler çocuklarıyla çok iyi ve sağlıklı iletişim kurmak zorundalar. Problem olduktan sonra çözümü çok zor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English