Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Zararlı böceğe karşı yararlı böceklerle mücadele

Antalya'da 7 bin 500 turunçgil ve 20 bin nar ağacına zararlı böceklerle mücadele etmesi için yararlı böcekler bırakıldı Konyaaltı Belediye Başkanı Böcek: "Amacımız ilaçsız tarımı daha da geliştirmek"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANTALYA (AA) - Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, turunç ve nar ağaçlarındaki zararlı böcek "Turunçgil Unlu Biti" ile mücadele için doğaya yararlı böcekler bırakıldı.

Konyaaltı Belediyesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) iş birliğiyle hayata geçirilen, "Turunçgil ve Nar Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele" projesinin ilk uygulaması tarımın yoğun olduğu Çakırlar Mahallesi'nde yapıldı.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'nın tarımda çok önemli bir yere sahip olduğunu ama geçen süre içinde ticaret ve turizmde de kentin büyük gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Belediye ve BATEM olarak köylüye ve muhtarlara farklı projelerle destek vermeye çalıştıklarını anlatan Böcek, "Bugün de doğaya yararlı böcek salacağız ve ilaç kullanımına gerek kalmayacak. 7 bin 500 turunçgil ve 20 bin nar ağacına yararlı böcek uygulamamız olacak. İnşallah bunu sonucunu da alacağız. Amacımız ilaçsız tarımı daha da geliştirmek." dedi.


Proje hakkında bilgi veren BATEM Müdür Yardımcısı Ali Öztop da turunçgil ve nar bahçelerinin ana zararlılarından olan "Turunçgil Unlu Biti"ne karşı "Leptomastix Dactyopii" ve "Cryptolaemus Montrouzieri" isimli faydalı böcekleri kullanarak biyolojik mücadele başlattıklarını kaydetti.

Faydalı böceklerin turunçgil ve narda bulunun zararlı un biti böceklerini yiyerek yaşadıklarını belirten Öztop, "Bu böcekler bitkilerde oluşan ekonomik zararı alt seviyede tutuyor. Yani herhangi bir zirai ilaç kullanmadan zararlı böceklere karşı biyolojik yolla yani yararlı böceklerle mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Öztop, doğaya bırakacakları diğer bir yararlı böceğin de yumurtalarını zararlı böceklerin içine bırakarak bu böceği ortadan kaldırdığını ifade etti.

Her ağaca 10 yararlı böcek bıraktıklarını söyleyen Öztop, "Yararlı böcekler sayesinde yaz boyuncu hiçbir ilaç kullanılmadan turunçgil ve nardaki zararlı böceklerle biyolojik yolla mücadele edilecek. Burada ilaç kullanılmıyor, böylece ne çevre ne de insanlar zarar görmüyor ve tüketiciler zararsız gıda tüketmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

Öztop, BATEM olarak 20 yıldır yararlı böcek ürettiklerini ve devletin de bu yönde destekler sağladığını belirtti.

Muhtarlar ve çiftçilerin de katıldığı uygulamada yapılan bilgilendirmenin ardından çok sayıda yararlı böcek turunçgil ve nar ağaçlarına bırakıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English