Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yurt içi tasarruflar 2018'de yüzde 19'a yükseltilecek

"Yurt içi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı Eylem Planı"na göre, yurt içi tasarruf oranı 2018 yılı sonunda yüzde 19'a yükseltilecek Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak, altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek Bankalarca toplanan fiziki altının en

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Türkiye'de yurt içi tasarruf oranının 2018 sonunda yüzde 19'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan "Yurt içi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı Eylem Planı"na göre, yurt içi tasarruf oranı gelecek yıl yüzde 15,2, 2016 yılında yüzde 16,2, 2017 yılında yüzde 17,1, 2018'de ise yüzde 19'a yükseltilecek. Dönem sonunda kamu kesimi tasarruf oranı yüzde 3,7, özel kesim tasarruf oranı yüzde 15,2 olacak.

2018 sonunda toplam krediler içerisindeki tüketici kredisi payı yüzde 20'ye, bireysel kredi kartlarının payı yüzde 6,5'e düşürülecek; KOBİ ve diğer ticari kredilerin payı ise yüzde 73,5'e çıkarılacak.

Altın ile altın ve diğer kıymetli maden fonları arasındaki vergisel farklılıkların ortadan kaldırılmasını değerlendirmek üzere Haziran 2016'ya kadar vergisel maliyetleri de içeren bir çalışma yapılacak. 

ATM'lerin coğrafi kapsama alanı genişletilecek, ortak ATM kullanımına ilişkin masraflar gözden geçirilecek.

- Halka açılan şirketlere vergi indirimi

Belirli bir oranın (örneğin yüzde 25) üzerinde halka açılacak şirketler için belirli bir süre boyunca (örneğin 5 yıl) kurumlar vergisi oranında indirim tanınmasına yönelik olarak mevzuat değişikliği çalışması yapılacak.

Bankacılık sektöründe küçük tasarruflara yönelik ürün sayısının artırılması için çalışma yapılacak, ayrıca vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatların vadesinden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz ödenmesi uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışılacak. 

Sermaye piyasası araçları için azami 2 yıl olmak üzere, bu araçların yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılması konusunda bir çalışma yapılacak. KOBİ'ler başta olmak üzere özel sektör nezdinde sermaye piyasalarının avantajları yaygın bir şekilde anlatılacak, İSO 500 listesinde yer alan şirketlerin borsaya çekilmesi amacıyla çalışma yapılacak.

- Altına takip sistemi

Altın yatırımcısının davranış modeline uygun stratejiler belirlenebilmesi için altınla ilgili bilgi ve veriler ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenecek, FİNTÜRK verilerinde yer alan mevduat ve kredi verilerine altın kırılımı eklenecek. Bankalar nezdinde açılan altın hesaplarının kaynağı olan 995/1000 saflıktan yukarı hurda olmayan altın ile değerleme sonrası tespit edilen 995/1000'den düşük hurda altın verisinin izlenmesi amacıyla form düzenlenecek. Darphane tarafından basılan altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sistemi geliştirilecek.

Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak, bu çerçevede kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için ekspertize yetkili kuyumcu standartları belirlenecek, altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Bunun için TBB bünyesinden komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla görüşmeler yapılacak.

Hem halka güven vermesi hem de piyasaya likidite sağlanması amacıyla bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli bir oranının Türkiye'de saklanmasına ilişkin sistem geliştirilecek, bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulacak.  Altın transfer sistemi geliştirilerek transferlerin bankacılık sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak. 

İsrafın azaltılması ve mükerrer kullanımın önlenmesi için çalışmalar yapılacak. Yetişkin tüketicilere yönelik bilinçli tüketim konusunda eğitim programları, panel ve konferanslar düzenlenecek. Eylem kapsamında 2015 yılından itibaren her yıl 1 milyon bilinçlendirici SMS gönderilecek, internet sitelerinde kullanıma sunulan reklam alanlarında bilinçli tüketime yönelik içeriğe yer verilecek. Ailelere ve çocuklara tasarrufu özendirici ve bilinçlendirici nitelikte broşür, kitapçık dağıtılacak.

- 12 yaşın altındaki çocuklar ticari reklamlarda kullanılamayacak

Gelecek yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de ürün güvenliğinin, piyasa gözetimi ve denetiminin etkinleştirilmesine yönelik mevcut kanunun yerine geçmek üzere hazırlanan Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Taslağı Başbakanlığa sevk edilecek. 

12 yaşın altındaki çocukların ticari reklamlarda kullanılmasının önlenmesi sağlanacak.

İkinci el giyim eşyası ve ayakkabı gibi ürünlerden kullanım değeri taşıyanlar belediyeler ve valiliklerde kurulacak birimler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. 

Ekmek dışındaki gıda ürünleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, elektrikli ev aletleri ve elektronik ürünler ve enerji israfının azaltılmasına yönelik bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülecek.

- Otomatik katılım sistemi kurulacak

Kredi düzenlemelerinin krediler üzerindeki etkileri ile kredi kartında yapılan düzenlemelerin etkileri takip edilecek. Tüketici kredilerindeki hızlı artışın kontrol altına alınması, ticari kredilerin toplam krediler içerisindeki payının artırılması ve yurtiçi tasarrufların artırılmasına katkı sağlanması amacıyla yapılan kredi düzenlemelerinin, makro etkileri konusunda etki analizi yapılacak ve yıllık hazırlanan raporlar Finansal İstikrar Komitesiyle paylaşılacak.

BES'te kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaştırılacak, otomatik katılım sistemi kurularak işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından otomatik olarak katkı payı kesintisi yapılması sağlanacak ve başlatılan pilot çalışmanın sonuçları gelecek yıl ele alınacak. 

Hayat grubu sigortalarının geliştirilmesi amacıyla vergi politikası önerileri oluşturulacak. Bireysel kredilerle bağlı olmayan hayat grubu sigortaların geliştirilmesi için politika seçenekleri değerlendirilecek.

-  Gayrimenkul kredileri gözden geçirilecek

Vergi sistemi, tasarrufları özendirme derecesi, hanehalklarının ve şirketler kesiminin tasarruflarındaki gerileme dikkate alınarak, gelir ve harcamalar üzerinden alınan vergiler tasarrufları özendirme derecesi bakımından analiz edilecek. Vergi sisteminde tasarrufları özendirmeye yönelik kanun tasarısı hazırlanacak. Uluslararası yükümlülükler
gözetilerek, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak.

Yatırımları teşvik edici vergisel ve vergi dışı mekanizmalar gözden geçirilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacak.

İmalat sanayiinde kapasite ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla imalat sanayii makine teçhizat yatırımları finansmanında BSMV istisnası getirilecek.

Maliye Bakanlığınca gelecek yıl gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergilendirme mekanizması oluşturulacak. Taşınmaz yatırımlarındaki artışın kontrol edilebilmesi amacıyla gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterlere göre gözden geçirilecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English