Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yumurta sektörü IŞİD tehlikesini fırsata çevirecek

Türkiye'nin yumurta ihracatının yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Irak'taki son gelişmelerin ardından olumsuz etkilenen sektör, yeni pazar arayışlarına girdi İhracatın büyük bölümünün bir ülkeye bağlılığının reel olmadığı, en küçük sıkıntıda sektörün olumsuz etkilendiği anlaşılınca üreticiler Avrupa Birliği, Güney Afrika ve Uzakdoğu ülkeleriyle görüşmelere başladı

Anadolu Ajansı haberine göre;
AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye'nin yumurta ihracatının yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Irak'taki son gelişmelerin ardından olumsuz etkilenen sektör, yeni pazar arayışlarına yöneldi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yumurta ihraç ettiği ülkelerin başında Irak'ın geldiğini, ürünlerin yüzde 80'inin bu ülkeye gönderildiğini söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl 407 milyon dolarlık yumurta ihracatının 400 milyon dolarlık bölümünü Irak'a gerçekleştirdiğini vurgulayan Konya, son 1 aydır yaşanan çatışma ortamının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Çatışmaların olduğu ilk günlerde Irak'a haftada giden tır sayısının 250'den 125'e düştüğünü, son günlerde ise biraz normalleşme sürecine girdiklerini anlatan Konya, "IŞİD'in faaliyetleri devam ediyor ancak Ekonomi Bakanlığı ve ihracatçı birliklerinin girişimleriyle güvenli yollar bulundu. İhracatımız Musul ve Bağdat üzerinde devam ediyor. Tabi bu süreçte biraz kaybımız oldu ancak kesmeyi düşündüğümüz sayıdan daha az hayvan kestik. Yaklaşık 500 tırlık bir kaybımız var. Tır başına 30 bin dolardan hesapladığınız da oldukça büyük bir külfet getiriyor" diye konuştu.

- "500 milyon dolar ihracat sözümüz var"

Konya, IŞİD tehlikesinin ortaya çıkması karşısında biraz hazırlıksız yakalandıklarını ancak bundan çok önemli bir ders çıkardıklarını ifade etti.

Bir ülkeye dayalı ihracatın gerçekçi olmadığını öğrendiklerine dikkati çeken Konya, şunları kaydetti:

"Bu bize bir ders oldu. Irak, bulunduğu coğrafya itibariyle normalleşmenin uzun süre alacağı bir ülke. Biz de hemen arayışlara girdik ve yeni müşteriler bulma konusunda girişimlere başladık. Kanatlı grupları ve ihracatçılar birlikleriyle görüşmelerde bulunduk ve yeni coğrafyalara açılmakta karar kıldık. Avrupa Birliği ülkeleri B sınıfı yumurta istiyor. Bu ülkeler bizim çalışmayı düşündüğümüz ülkeler arasında. Ağırlıklı olarak Güney Afrika, Arap yarımadası ve Uzakdoğu'dan Japonya ile görüşmeler yaptık. Yaklaşık 8 ülke tespit ettik. Bu ülkelerle ticaretimiz başlayacak. Yeni kapılar açılmış olacak ve krizi fırsata çevireceğiz. 

Bu yıl 500 milyon dolarlık yumurta ihracatı sözümüz var.  Bunu yapmanın yollarını arıyoruz. Bu yılın ilk 4 ayında ihracatta yüzde 27 gibi bir artış yaşandı ancak Irak'ta yaşanan kargaşa olumsuz etkiledi."

Konya, Ekonomi Bakanlığı'na uzak ülkelere kargo uçaklarıyla yumurta ihracatını teklif ettiklerini, bu konuda araştırmaların devam ettiğini dile getirdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English