Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Yumurta fiyatları yılın en düşük seviyesinde"

İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İşadamları Derneği (İSTYUMDER) Başkanı Necati Yıldırım, yıl başında 40 kuruşa kadar yükselen yumurta fiyatlarının 22 kuruşa gerilediğini belirterek, "İhracatta yaşanan gerilemeye yaz aylarında tüketimde yaşanan yüzde 15-20 civarındaki düşüşün de eklenmesiyle yumurta fiyatları dibi gördü. Yumurta fiyatları yılın en düşük dönemlerinde" dedi.

“Yumurta fiyatları yılın en düşük seviyesinde“
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, marketlerde satılan ve büyük boy (large) olarak bilinen yumurta fiyatlarının yıl başında ihracatta yaşanan artışla birlikte 40 kuruşlara kadar yükseldiğini anımsattı.

Türkiye'nin başta Irak olmak üzere bölge ülkelerine ihracatının aralık ve ocak aylarında tavan yaptığını, bu yüzden o dönemde yumurta fiyatlarının arttığını hatırlatan Yıldırım, Türkiye'nin yumurta ihracatında rekabet içinde olduğu Ukrayna ve İran'da kuş gribi vakalarının görülmesinin de bunda etkili olduğunu söyledi.

Şu anda Irak'a yapılan yumurta ihracatının neredeyse yarı yarıya düştüğünü dile getiren Yıldırım, "İhracatta yaşanan gerilemeye yaz aylarında tüketimde yaşanan yüzde 15-20 civarındaki düşüşün de eklenmesiyle yumurta fiyatları dibi gördü. 40 kuruştan 22 kuruşlara kadar gerileyen yumurta fiyatları yılın en düşük dönemlerinde." diye konuştu.

Yıldırım, yumurtanın kolisinin 12 liradan 6,6 liraya kadar düştüğünü belirterek, yıl başından bugüne fiyatlarda yüzde 50'ye yakın gerileme yaşandığını söyledi.

Daha düşük fiyatlara da yumurta bulunabileceğini, bunların kalitesiz ve çok küçük olacağını aktaran Yıldırım, "Ben marketlerde satılan ve büyük boy yani large boy olarak bilinen yumurtaları söylüyorum." dedi.

- "Yumurta tüketiminde Avrupa'nın hayli gerisindeyiz"

Yıldırım, Türkiye'de hayvan sayısının çok fazla olduğunu belirterek, en çok üretimin Afyon, Konya, Çorum ve İzmir'de yapıldığı bilgisini verdi.

Türkiye'de yumurta tüketiminin kişi başı yıllık 170-180 adet olduğunu dile getiren Yıldırım, Avrupa'da bu sayının 300 olduğunu söyledi. Yıldırım, bu alanda Avrupa'nın çok gerisinde olduklarını, daha fazla yumurta yenilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, "Biz yumurtayı sadece kahvaltıda düşünüyoruz. Ancak yurt dışında üç öğünde de yenebiliyor. Yaz aylarında yumurta tüketiminin yüzde 15-20 civarında da gerilemesi fiyatları düşürdü." ifadelerini kullandı.

Mevcut fiyatlarla üreticinin zarar ettiğini ifade eden Yıldırım, muadil ülkelerinkinden kaliteli Türk yumurtasının daha fazla ihraç edilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English