Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yer altındaki tapınak yolu turizme kazandırılacak

Denizli'nin Kale ilçesindeki Tabae antik kentinde yer altı tapınağına ulaşımı sağladığı tahmin edilen mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatılacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
DENİZLİ (AA) - MUSTAFA DERMENCİOĞLU - MUSTAFA EMEKSİZ - Denizli'nin Kale ilçesindekiTabae antik kentinde yer altı tapınağına ulaşımı sağladığı ve sığınak olarak kullanıldığı sanılan 300 metrelik tünel şeklindeki mağaranın turizme kazandırılması planlanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kale ilçesinde, antik çağlardan 1960'lı yıllara kadar yerleşim yeri olan ve bir kaya üzerine kurulan Tabae antik kenti birçok uygarlığın izini taşıyor. Antik Karia ve Frigya bölgeleri arasında bir sınır kenti niteliği taşıyan Tabae, Orta ve Geç Tunç, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde bir yerleşim yeriydi. Güneyde yer alan surlarla çevrili iç kale ve onu çevreleyen dış kaleden oluşan kentte, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşan çok sayıda kaya oygu su tüneli, kaya şapeli, kaya mezarı, sarnıç ve kuyu bulunuyor. 1960'lı yıllarda heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltılan kentte, 2007'de başlatılan kazılarla tarihi kalıntılar ortaya çıkarıldı. 

Antik kentin pek çok yerinde "Dikkat! Ören yerinde tehlike arz eden çok sayıda kuyu ve sarnıç bulunmaktadır" levhaları bulunuyor. Antik kentte, yer altındaki tapınağına ulaşımı sağladığı ve aynı zamanda sığınak olarak kullanıldığı tahmin edilen tünel şeklindeki mağara da dikkati çekiyor. Girişindeki toprak yığınıyları nedeniyle zorlukla girilebilen mağaranın sonunda bir yer altı tapınağı bulunduğu belirtiliyor. Elle yapıldığı tahmin edilen ve daha sonra mağara ile birleşen, 2 metre yüksekliğinde 1,5 metre genişliğindeki tünelin uzunluğu 300 metre civarında. Tavanında sarkıtların oluştuğu mağaranın zemini ise suyla kaplı. 

AA muhabirleriyle ile mağaraya giren Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla,  ilçeyi turizmle tanıştırmak adına Tabae'de kazıların en kısa zamanda tekrar başlayacağını açıkladı.

Mağaranın bir noktada ikiye ayrıldığını sola giden kısmın 250 metre uzunluğunda olduğunu belirten Hayla şöyle devam etti: 

"Mağara içerisindeki sarkıtlar bir doğa güzelliği. Ayrıca bu tüneller tamamen el oyması, tarihi değeri çok yüksek, doğal güzelliği bakımından da zengin. İnşallah bizim hedefimiz de bu havalandırma bacalarından inen toprakları temizleyerek üç sene içerisinde burayı turizme kazandırmak. Bizim içim çok zor bir kısmı yok. Tünellerin içi açık, sadece havalandırma bacasından inen topraklar tünellerin önünü tıkamış durumda. Bunları açtıktan sonra tüm şehri yer altından gezebileceğiz."

Yer üstünde olduğu gibi yer altında da bir tapınağın bulunduğunu söyleyen Hayra, mağaranın aynı zamanda düşman saldırısında sığınak olarak kullanıldığını ifade etti. 

Belediye başkanı Erkan Hayra, "define avcıları" tarafından binlerce yılda oluşan bazı sarkıtlara zarar verildiğini söyledi. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English