Son Dakika Haberler

Uşak'ta saha araştırması yapan yüksek ziraat mühendisi Erdal Zengin, kurduğu böcek tuzaklarında yeni bir böcek türü buldu.

Uşak’ta yeni böcek türü bulundu
Uşaklı Yüksek Ziraat Mühendisi Erdal Zengin, AA muhabirine, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Ana Bilim Dalında doktora çalışması yaptığını, bu kapsamda 4 ay önce Banaz ilçesi Bağkonak köyünde kurduğu böcek tuzaklarında sarı renkli bir böcek bulduğunu söyledi.

İlk kez gördüğü böceğin fotoğraflarını çekerek Entomoloji alanında 45 yıldır çalışma yapan Prof. Dr. Miktat Doğanlar'a gönderen Erdal Zengin, yapılan çalışmaların ardından yeni bir tür olduğu belirlenen böceğe Uşak iline ithafen "Megastigmus usakensis" ismi verildiğini ifade etti.

Böceği karışık meyve ağaçlarının bulunduğu bir bahçedeki tuzakta bulduğunu anlatan Zengin, böceğin doktora çalışmasının konusuyla ilgili olmadığını belirtti.

Munis Entomology & Zoology dergisinde makale yayınlandı
Prof. Dr. Doğanlar ile birlikte bu konuda hazırladıkları makalenin entomoloji ve zooloji alanında tanınmış Munis Entomology & Zoology dergisinin Ocak sayısında yer aldığını ve bulduğu böceğin yeni bir tür olarak tescil edildiğini aktaran Erdal Zengin, böcekle ilgili çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Zengin, Torymidae familyasına ait olan bu böcekle ilgili bilgi verirken, "Yaklaşık 2 mm boyunda küçük bir tür arıcık, benzer türler ağaç ve çalı formundaki bitkilerin çekirdeklerinde beslenmelerine rağmen bu böcek yeni bir tür olduğu için biyolojisi ve konukçuları hakkında bir bilgimiz yok. Böceği bulduğumuz bölgede çalışma yapıp veri toplamaya çalışacağım." dedi.

Bir örnek elimizde
Prof. Dr. Miktat Doğanlar, yeni bir türün üyesi böceğin biçimsel özelliklerinin ilgi çekici olduğunu belirtti.

Böcekle ilgili daha çok bilgi elde etmek istediğini söyleyen Doğanlar, "Şu ana kadar sadece 1 örneği ele geçirilen böceğin faydalı bir tür mü yoksa zararlı bir tür mü olduğu yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkacak. Beslenme ve üreme şekliyle ilgili elimizde bilgi yok. Dünyada yeni bir tür olduğu kesin, beslendiği parazitler varsa tohumlar incelenmeli, önümüzdeki yıl böceğin bulunduğu bölgede çalışma yapılması şart." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English