Son Dakika Haberler

Husiler ve Salih yanlılarının kontrolündeki başkent Sana ve diğer birkaç vilayette tüp gaza yapılan yüzde 45 zam halkı zorluyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
SANA (AA) - MURAD EL-ARİFİ - Yemen'de 2014'ten bu yana Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının kontrolünde bulunan başkent Sana ve diğer birkaç vilayette tüp gaza yapılan yüzde 45'lik zam, yeni bir krizin habercisi olarak görülüyor.

Husiler ve Salih yanlıları tarafından kontrol edilen başkent Sana, Hudeyde, Mahvit, Rayme, Hacce, Sada ve Amran vilayetlerinde tüp gaz satıcıları, 20 kilogramlık mutfak tüplerinin fiyatını 3 bin 700 Yemen Riyali'nden (yaklaşık 14,7 dolar) aniden yaklaşık yüzde 45 zamla 5 bin 400 Yemen Riyali'ne (21,5 dolar) yükseltti.

Sana'daki bir marangoz atölyesinde işçi olarak çalışan İsmail Ahmed, zam nedeniyle 6 kişilik ailesiyle yaşadığı zorlukları AA muhabirine anlattı. Ahmed, "Tüp gaz fiyatlarının yükselmesiyle büyük bir kriz oluştu ve gaz almaya gücümüz yetmiyor. Yemenlilerin artık krizlere güçleri kalmadı." dedi.

Aylık maaşının 65 bin Yemen Riyali (yaklaşık 260 dolar) olduğunu dile getiren Ahmed, "Bunun 25 binini kiraya veriyorum, geriye 40 bin kalıyor. Aylık iki tüp gaz tüketirsem geriye kalan parayla ailemi geçindirmem mümkün değil." diye konuştu.

Halk ve satıcılar, gaz fiyatlarındaki aşırı zam için piyasayı kendi taraftarlarının kontrollerinde tutan Husileri suçluyor.

Güvenlik gerekçesiyle ismini açıklamak istemeyen Sana'daki tüp gaz satış noktası sahibi, başkentin doğusunda yer alan Marib vilayetinden tüp gaz getiren tüccarların sürpriz bir şekilde zam yaptığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gaz ticareti yapanların çoğu Husilerden oluşuyor. Hatta Husilerin yöneticilerinden bazıları gaz alanında yatırımlar yapıyor ve aşırı fiyat artışların arkasında da onlar var. Yemen'in doğu bölgelerindeki gaz alanlarından elde edilen gazın maliyeti, taşıma ücretiyle birlikte bin 700 Yemen Riyali'ni (6,7 dolar) geçmiyor."

- Halk odun yakmaya başladı

Başkent Sana'da onlarca aile, mutfak gazına getirilen yüzde 45'lik zam üzerine yemek pişirmek için çareyi odunda buldu. Hatta bazı ailelerin şehir merkezindeki caddeleri süsleyen ağaçları kesip odun olarak yaktığı görüldü.

Sana'nın Hasaba Caddesi'nde kurulan odun pazarına gelen Ummu İmad, yemek pişirmek için tüp gaz almaya parasının yetmediğini, mecburiyetten odun aldığını söyledi. İmad, "Bizleri bu hale düşürenleri Allah'a havale ediyoruz. Savaş öncesi mutfak tüpü fiyatı bin 200 riyaldi şimdi ise 5 bin 400 olmuş, arada 4 bin 200 riyal fark var. Bunun hesabını nasıl verecekler?" diye konuştu.

Sana'da diş hekimliği yapan Halil el-Harazi, komşusunun, evlerinin önündeki caddede yer alan büyük ağacı kesip odun olarak kullanmak istediğini ancak kendisine izin vermediklerini aktardı.

Görgü tanıkları da Sana'daki bazı ailelerin, başkenti kontrollerinde tutan Husilerin karşı çıkmasına rağmen caddelerde ve devlet üniversiteleri kampüslerindeki ağaçları keserek yaktıklarını kaydetti.

Husiler, Yemen meşru hükümetine bağlı Marib kentindeki gaz şirketini, kendilerinin kontrolündeki vilayetlere gaz vermemekle suçlamıştı. Hükümet ise Husilerin söz konusu iddialarını yalanlamıştı.

Marib Vali Yardımcısı Abdurabbu Miftah, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, "Darbecilerin (Husiler ve Salih yanlıları), gaz fiyatlarına yaptıkları zam için öne sürdükleri iddialar halka yalan söylemekten başka bir şey değildir. Darbeci militanlar, kendi mezhepçi projelerinde kullanmak üzere kontrollerindeki bölgelerde halkın paralarını yağmalamak için mutfak tüpü fiyatlarına zam yaptılar." ifadelerini kullanmıştı.

Başkent Sana, Hudeyde, Mahvit, Rayme, Hacce, Sada ve Amran vilayetlerini 2014'ten bu yana kontrolünde tutan Husiler ve Salih yanlıları, Taiz, Zemar, Beyda ve İbb vilayetlerinin de bazı kesimlerini ele geçirmiş durumdalar.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'in birçok bölgesinde Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği meşru yönetim yanlısı gruplar arasında çatışmalar devam ediyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English