Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yazıyı Braille alfabesine çeviren cihaz, engellileri edebiyatla buluşturuyor

Milli Eğitim Bakanlığınca dağıtılan, elektronik ortamdaki metinleri Braille alfabesine çeviren teknolojik cihaz, 250 bin kitaplık hafızasıyla görme engelli öğrenciler için "taşınabilir kütüphane" işlevi görüyor Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu Türkçe öğretmeni Şefik Karaköseli: "Cihaz, görme engellilerin bilgiye ulaşmasında büyük kolaylık sağlıyor, akıllı tahta ve bilgisayarlara da bağlanabildiği için oradaki yazıları da öğrencilerin satır satır okumasına imkan tanıyor" Görme engelli öğrenci

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - AHMET SERTAN USUL - Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) okullarda dağıtımına başlanan, elektronik ortamdaki metinleri Braille alfabesine çeviren teknolojik cihaz, 250 bin kitaplık hafızasıyla görme engelli öğrenciler için adeta taşınabilir bir kütüphane olacak.

MEB tarafından, elektronik ortamlardaki dokümanları Braille alfabesine, Braille alfabesiyle alınan notları da yazı diline çevirme özelliğine sahip taşınabilir teknolojik cihazlar, görme engelli öğrencilere dağıtılmaya başlandı.

İlk olarak Ankara'daki Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu'ndaki öğrencilere dağıtılan teknolojik cihazların 3 yıl içinde ortaokul ve liselerdeki tüm görme engelli öğrencilere ulaştırılması ve aktif olarak kullanılması hedefleniyor.

Hafızasında 250 bin kitap barındırabilen teknolojik cihazlarla görme yetersizliği olan öğrencilerin yazılı materyallere ulaşımı konusundaki sıkıntılar giderilerek fırsat eşitliği sağlanacak.

Tüm ders kitaplarına erişim imkanı tanıyacak cihazlar, bilgisayara bağlanarak engelli öğrencilerin, diğer yazılı kaynakları da Braille alfabesi ile okumasına olanak verecek.

- Aileler çocuklarının yazdıklarını okuyabilecek

Bluetooth teknolojisiyle akıllı telefonlara bağlanan cihaz, çocukların Braille alfabesiyle yazdıklarını ailelerin okumalarına olanak tanıyacak.

Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu rehber öğretmeni Ramazan Yeşilyayla, Braille alfabesini bilmeyen ebeveynlerin, görme engelli çocuklarının yazdıklarını okuyamadıklarına ve onlara bu konuda destek olamadıklarına dikkati çekerek, "Cihaz sayesinde görme engelli çocukların Braille alfabesi ile yazdıkları yazılar yazı diline çevrilebildiğinden aileler bunları okuyabilecek." ifadesini kullandı.

Görme engelli Türkçe öğretmeni Şefik Karaköseli ise taşınabilir teknolojik cihazın, görme engellilerin bilgiye ulaşmasında büyük kolaylık sağladığını belirterek, "Yüz binlerce kitabı hafızasında bulundurabilen cihaz, görme engelliler için adeta taşınabilir bir kütüphane. Cihaz, akıllı tahta ve bilgisayarlara da bağlanabildiği için oradaki yazıları da öğrencilerin satır satır okumasına imkan tanıyor." dedi.

Öğrencilerin, Braille daktiloları ile yazı yazmalarının hem zaman aldığına hem de gürültülü olduğuna işaret eden Yeşilyayla, cihazların hızlı ve sessiz yazmaya imkan verdiğini kaydetti.

- "Kitaplar her an yanımızda olacak"

Görme engelli öğrencilerden İbrahim Atmaca, cihazı hem okulda hem de evde kullandığını dile getirerek "Yanımda kolaylıkla taşıyorum. Artık hikaye kitaplarını rahatlıkla okuyorum." dedi.

Elif Erol da cihazın okuma ve yazmada büyük kolaylık sağladığını, bunun da kendini çok mutlu ettiğini söyledi.

Veli Esin Erol, Braille alfabesiyle yazılmış kitapları taşımanın zorluğuna dikkati çekerek, öğrencilerin bu cihaz sayesinde her yerde kitap okuyabileceğini vurguladı. "Kitaplar artık her an yanımızda olacak" diyen Erol, hem ailelerin hem de öğrencilerin işlerinin daha kolay hale geldiğini kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English