Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan"

YAYFED Başkanı Üstün: "Değişiklik yapılması planlanan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Telif haklarıyla ilgili çıkması ya da değiştirilmesi planlanan kanun maddeleri eksiksiz çıkmalı" "Bizim en önemli hedefimiz ortak lisanslamayla ilgili çalışmalar yapmak. Yayıncılığın yanı sıra müzik ve sinema sektörünü de kapsayacak olan bu sistemle, telif hakları daha sağlıklı bir şekilde savunulur hale gelecek"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Türkiye'de son yıllarda korsan yayıncılığın azalmasına rağmen bitmediğine dikkati çekerek, "Yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan. Bunlarla da mücadele etmek gerekiyor. Hem meslek birliklerinin hem YAYFED'in üzerine düşen, bu mücadeleyi hakkıyla yerine getirmek." dedi.

Bünyesinde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM), Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği'yle (DEKMEB), Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği'ni (EĞİTİMYAYBİR) barındıran YAYFED'in 20 Mayıs'ta yapılan 4. Olağan Genel Kurul'unda yeni yönetim belirlendi.

Olağan Genel Kurul'un ardından yeni dönemin başkanlığını üstlenen Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YAYFED'in 2011 yılında TBYM ve YAYBİR tarafından kurulduğunu, DEKMEB ve EĞİTİMYAYBİR'in de sonradan sürece dahil olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Üstün, federasyonun öncelikli amaçlarının, korsan yayıncılıkla mücadele ve telif haklarıyla alakalı hukuksal çalışmalar yapmak olduğunu dile getirdi.

Yayıncıları bilgilendirme çalışmaları da yaptıklarını aktaran Üstün, "YAYFED, tamamen meslek birliklerinin üye olduğu, yayıncılara yönelik bir federasyon. Meslek birlikleri delege sayılarına göre buraya aday gönderiyor ve iki yılda bir genel kurul toplanıyor. Her geçen gün güçlenerek devam ediyoruz. Yeni bir enerjiyle ve ilk günkü heyecanla görevimize başladık." diye konuştu.

- "Kitap piyasasının yüzde 30'a yakını korsandı"

Üstün, yayıncılık sektörünün canlı kalmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Yayıncılığımızın ve edebiyatımızın hak ettiği seviyeye çıkarılması gerekiyor. Ülkemiz dünyada yayımcılık sektörleri arasında 11. sırada önümüzdeki yıl 10. sıraya yükselmesi için çok çalışıyoruz. Yönetim kurulumuz ve istisnasız tüm üyelerimizle birlikte çok başarılı projelere imza atacağız. İlk etapta, değişiklik yapılması planlanan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'yla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle hukukçularımız bu konuyu en ince detaylarına kadar inceliyor. Telif haklarıyla ilgili çıkması ya da değiştirilmesi planlanan kanun maddeleri eksiksiz çıkmalı. Bunun için de biz elimizden geleni yapacağız."

YAYFED'in, sektördeki yayıncılara bandrol sağladığının altını çizen Üstün, "Korsan kitap, son yıllarda azaldı. Daha önce, kitap piyasasının yüzde 30'a yakını korsan kitaptan oluşuyordu. Korsan kitaptaki azalmada meslek birliklerinin, hukukçuların, özellikle Emniyet mensuplarımızın ve il denetim komisyonlarımızın payı büyük. Maalesef bu durum korsan yayıncılığın biteceği anlamına gelmiyor. Dünya dijitalleşiyor. Normal korsan biterken bu sefer dijital korsan baş gösteriyor. Yani yayıncılığın yeni düşmanı dijital korsan. Bunlarla da mücadele etmek gerekiyor. Hem meslek birliklerinin hem YAYFED'in üzerine düşen, bu mücadeleyi hakkıyla yerine getirmek." ifadelerini kullandı.

Münir Üstün, Türkiye'deki yayıncılık sektörünün eskiye kıyasla büyüdüğü değerlendirmesini yaparak, şunları kaydetti:

"Şimdi YAYFED'in yeni yönetiminde Erdal Karakaya, Murat Köse, Celal Musaoğlu, Mehmet Ali Çalışkan, Hakan Tanıttıran, Mustafa Karagüllüoğlu, Emrah Özpirinççi ve Mehmet Burhan Genç yer alıyor. Bizim en önemli hedefimiz ortak lisanslamayla ilgili çalışmalar yapmak. Meslek birliklerini harekete geçireceğiz ve birlikte hareket ederek bu süreci hızlandıracağız. Yayıncılığın yanı sıra müzik ve sinema sektörünü de kapsayacak olan bu sistemle, telif hakları daha sağlıklı bir şekilde savunulur hale gelecek."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English