Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yavru deniz kaplumbağaları denizle buluştu

Yumurtalarından çıkan koruma altındaki yeşil deniz kaplumbağalarının, Çevlik Sahili'ndeki denize yolculuğu başladı Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sönmez: "1 Haziran'dan itibaren ekibimiz bin 200'e yakın yuva tespit etti ve bu yuvalardan 500 tanesinden yavru çıkışı gerçekleşti, ortalama 35-40 bin arasında yavru çıkışı oldu. Bunlardan da yaklaşık 25 bin tanesi denize ulaştı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
HATAY (AA) - Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Çevlik Sahili'nde yuvadan çıkan yeşil deniz kaplumbağaları denizle buluştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan chelonia mydas olarak bilinen yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları, yumurtalarından çıktı.

Yavrular, Çevlik Sahili'nde vatandaşların katılımıyla, üniversite öğrencileri ve uzmanlar gözetiminde denizle buluştu.

Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan etkinliğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, yavruların denizle buluşmasına yardımcı olurken bol fotoğraf çekip o anları ölümsüzleştirdi.

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün bir yuva açtıklarını ve içerisinden yaklaşık 120'nin üzerinde yavrunun çıkarıldığını anlattı.

Samandağ'daki kumsalların Türkiye'deki yeşil deniz kaplumbağaları için önemli bir yuvalama kumsalı olduğuna dikkati çeken Sönmez, şöyle devam etti:

"1 Haziran'dan itibaren ekibimiz bin 200'e yakın yuva tespit etti ve bu yuvalardan 500 tanesinden yavru çıkışı gerçekleşti, ortalama 35-40 bin arasında yavru çıkışı oldu. Bunlardan da yaklaşık 25 bin tanesi denize ulaştı. Bu, şu anlama geliyor, 25 bin adet yavru güvenli bir şekilde sağ salim denize gitti. Ancak 10 binin üzerinde yavru ise arka tarafa yönelmiş, ışık kirliliğinden kaynaklı olarak ya da yengeçlere, çakallara yem olmuş olabilir."

Aynı kumsalda caretta carettaların da yuvalama alanlarının olduğunu belirten Sönmez, bu yuvalamalardan 5 tanesinin tespit edildiğini aktardı.

Kumsaldaki en büyük problemin erozyon olduğunun da altını çizen Sönmez, bunun önüne geçmek için çalıştıklarını paylaştı.

Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik de Türkiye'nin en uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahilinin deniz kaplumbağaları için önemine dikkati çekerek nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu canlıların korunması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda çabaladıklarını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English