Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yargıtay Başkanı Cirit: Yargıtayın algı operasyonlarına malzeme edilmesine izin verilmeyecek

Yargıtay Başkanı Cirit, FETÖ elebaşısının "İtirafçı ol, iftira et" talimatına uygun olarak soyut ve mesnetsiz iddialarla haysiyet cellatlığına soyunduğunu belirterek, "Yargıtayın algı operasyonlarına malzeme edilmesine müsaade edilmeyecektir." dedi.

Yargıtay Başkanı Cirit: Yargıtayın algı operasyonlarına malzeme edilmesine izin verilmeyecek
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtayın kuruluşunun 150. yılı etkinlikleri kapsamında Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde düzenlenen "Arabuluculuğun Geliştirilmesi Uluslararası Sempozyumu"nda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini hatırlattı.

Türk yargısının darbe girişimine karşı dimdik ayakta durduğunu ifade eden Cirit, dünyada eşine az rastlanır cesaret ve kahramanlık örneğinin gösterildiğine işaret etti.

Cirit, yargının darbeye karşı tavır aldığını, gerekli işlemleri yaptığını belirtti.

Türk yargısının, halkının, demokrasinin, devlet bütünlüğünün yanında yer alma becerisini gösterdiğini vurgulayan Cirit, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda bazı FETÖ itirafçıları, geçmişi, görev anlayışı, duruşu itibarıyla başından beri terör örgütü FETÖ ile mücadelesi bilinen Yargıtay üyesi arkadaşlarıma karşı FETÖ elebaşısının 'İtirafçı ol, iftira et' talimatına uygun olarak soyut ve mesnetsiz iddialarda bulunmak suretiyle haysiyet cellatlığına soyunmuşlardır. Yargıtayın kurumsal kimliğinin zedelenmesi düşüncesini oluşturan ifadelerde bulunmuşlardır. Yargıtayın bu ve benzeri algı operasyonlarına malzeme edilmesine müsaade edilmeyecektir."

Adalet hizmetin işlememesinin, geç veya kötü işlemesinin toplumsal düzenin, barışın bozulmasına yol açacağına işaret eden Cirit, geciken adaletin adalet olmadığını vurguladı.

Mahkemelerin etkinliğinin, verimliliğinin artırılmasının, yargılama sürelerinin kısaltılmasının toplum ve devlet hayatı açısından hayati önemi bulunduğunu söyleyen Cirit, davaların makul sürede sonuçlandırılmasının en temel haklar arasında yer aldığını söyledi.

Arabuluculuğun geçmişinin eski olduğunu anlatan Cirit, arabuluculuk uygulamalarının her geçen gün daha çok talep gördüğünü belirtti.

"Taraflar bir araya geliyor"

Tarafları bir araya getiren arabuluculuğun, uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasını sağladığını dile getiren Cirit, arabuluculuğun toplumsal barışı sağlayan bir kurum olarak ortaya çıktığını, mahkeme sürecinde sorunlar yaşayan tarafların bu uygulamayla uyuşmazlıklarını dostane şekilde çözmeye çalıştığını söyledi.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının dünyada da denendiğini ifade eden Cirit, ABD'de ceza uyuşmazlıklarının yüzde 95'inin "ceza pazarlığı" denilen sistemle mahkemelere gitmeden savcılıklarda çözüldüğünü anlattı.

Alternatif çözüm yollarının önemine değinen Cirit, işçi-işveren uyuşmazlığında arabuluculuğun zorunlu hale getirildiğini hatırlatarak, 2017'nin ilk 6 ayında iş uyuşmazlıkları nedeniyle açılan dava sayısının 120 bin olduğunu, bu rakamın 2018'in aynı döneminde 30 bine düştüğünü bildirdi.

Cirit, arabuluculuk uygulamalarının geliştirilmesi çalışmalarını önemli bulduklarını belirtti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise uzlaşma kültürünün geçmişte de var olduğunu belirtti. Arabuluculuk kurumunun önemine dikkati çeken Doğan, hukuk fakültesi öğrencilerine arabuluculuk eğitimi verildiğini anlattı.

Yargıtay Başkanı Cirit'in, Rektör Doğan ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Uşan'a plaket takdim etmesinin ardından Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar sunum yaptı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English