Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yaban hayatından belgesellik görüntüler

Yaban hayvanlarının popülasyonunun belirlenmesi için ormanlık alanlara kurulan foto kapanlara takılan görüntüler, belgeselleri aratmadı.

Yaban hayatından belgesellik görüntüler
Bilecik'te, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayvanlarının popülasyonunun belirlenmesi için ormanlık alanlara kurulan foto kapanlara takılan görüntüler, belgeselleri aratmadı.

Bozüyük-İnegöl ile Bilecik-Bozüyük-Mekece karayollarındaki alt geçitlere kurulan 20 fotokapandan elde edilen verilerin, biyolojik çeşitliliğin yanı sıra yaban hayvanlarının trafik, insan, çevre gibi faktörlerden ne şekilde etkilendiğinin belirlenmesi ve bunu ortadan kaldırmak için alınacak tedbirler konusunda fikir vermesi bekleniyor.

Bölgedeki fotokapanlara ayı, tilki, çakal, sansar, karatavuk, ispinoz, serçe, baştankara, tavşan, kırlangıç, büyük yeşil kertenkele, yaban kedisi ve geyik gibi türlerin görüntüleri yansıdı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ekosistemlerinin Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlemesi İşi Projesi"nin 450 günlük bir arazi çalışması sonucu 10 akademisyenin katılımıyla 2014-2017 yıllarında tamamlandığını belirtti.

20 fotokapan kuruldu
Bulut, fotokapan kayıtlarından elde edilen verilerin birçok çalışmada kullanılmasının amaçlandığını ifade ederek, şöyle konuştu: 

"Bilecik-Bozüyük-Mekece ile Bozüyük-İnegöl karayollarında ililimiz sınırlarında kalan alanlardaki alt geçitlere yaban hayvanlarının gözlenmesi, popülasyon yoğunluklarının belirlenmesi, beslenme ve davranış alışkanlıklarının incelenmesi, doğada yasayan yaban hayvanlarının görüntülü belgelenmesi, yaban hayatı ile ilgili bilimsel çalışmalara altlık oluşturması, imar çalışmalarının doğal yaşamı bozmadan yapılabilmesi için gerekli istatistiki verilerin oluşturulması için fotokapanlar yerleştirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ilimize gönderilen 20 fotokapan ile 2015 yılından itibaren çalışmalar devam etmektedir. Karayolları 144. Şube Şefliği teknik elemanları ile yapılan görüşmeler kapsamında belirlenen alt geçitlere de kameralar yerleştirildi."

"Alınacak tedbirler yönünden fikir verecek"
Çalışma ile yaban hayvanlarının geçişlerinin, o bölgedeki oranlarının, günün hangi saatlerinde geçitleri kullandıklarının, trafik, ses gibi faktörlerin yaban hayvanlarının davranışlarını ne şekilde etkilediğinin görülmesine katkı sağlayacağının düşünüldüğünü anlatan Bulut, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda yaban hayvanlarının trafik, insan, çevre gibi faktörlerden etkilenmemesini sağlamak için yol gösterici bir çalışma olacak, alınacak tedbirler yönünden fikir verecektir. Fotokapan görüntülerinde alt geçitleri ayı, tilki, çakal, sansar, karatavuk, ispinoz, serçe, baştankara, tavşan, kırlangıç, büyük yeşil kertenkele, yaban kedisi, geyik gibi türlerin kullandığı tespit edildi." 

Bulut, fotokapanlar aracılığıyla yaban hayvan türlerinin çeşitliliğinin de fotoğraflandığını ifade ederek, çalışmalarının kırsal kesimlerde farklı ortamlarda devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English