Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Velilere "matara" uyarısı

Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, çocukların sağlığı için matara ve beslenme çantası seçimi konusunda anne babaları dikkatli olmaya çağırdı.

Velilere “matara“ uyarısı
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satıldığını, plastik ve alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartışıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre özellikle kontrolsüz ve merdiven altında üretilen plastik mataralarda hastalık riskinin yükseldiğine işaret eden Karababa, plastik ürünlerde kullanılma ihtimali bulunan bazı kimyasalların, vücutta östrojen hormonunu taklit ederek hastalıklara zemin hazırladığını dile getirdi.

Yaygın kullanım alanına sahip plastik gıda ambalajlarında ve kaplarında sağlık için risk oluşturabilen melamin, akrilamid, stiren, di-2-etilhekzil ftalat, di-2-etilhekzil adipat, vinil klorür, nonilfenol gibi kimyasalların yer alabildiğini belirten Karababa, "Plastikte kullanılan bazı kimyasalların endokrin bozucu, kanserojen veya gelişim bozukluklarına yol açıcı etkileri olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Gıda saklama ya da tüketme amacıyla plastik kap ve ambalajların kullanımından olabildiğince kaçınılmasını öneren Karababa, alüminyumun da suya geçebilme özelliği bulunduğunu vurguladı.

Alüminyumun, başta alzaymır olmak üzere birçok hastalıkta olumsuz etkileri bulunduğuna ilişkin bilimsel bulgular tespit edildiğini aktaran Karababa, "Bazı imalatçılar bu riski bertaraf etmek için mataraların iç yüzeyini plastik bir katmanla kaplamaktadırlar. Bu da yine plastiklerin getirdiği risklerle yüz yüze gelinmesine neden olmaktadır." dedi. 

- "Cam mataralar ve çelik ürünler tercih edin" önerisi 

Vücuda farklı kaynaklardan alınan alüminyumun bir bölümünün akciğer, kemik, sinir sistemi, böbrek, karaciğer, prostat, cilt, dalak, adrenal bez, paratiroid gibi bazı organlarda depolandığını, bunların bir bölümünün de vücuttan böbrekler yoluyla atıldığını kaydeden Karababa, vücutta alüminyum birikiminin alzaymır dışında parkinson, miyotrofik lateral sklerozis gibi sinir sistemi, anemi ve kemik hastalıklarına neden olabileceğini söyledi. 

Karababa, öğrenciler için dış darbelere dayanıklı malzemeyle kaplanmış cam mataralar ile çelik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, beslenme çantasında ise sıcaklık koruyucu özelliği bulunan ürünlerin tercih edilebileceğini ifade etti.

- Enfeksiyona neden olabilir

İzmir Sağlık Müdürü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bediha Salnur ise beslenme için velilerin öğrencilere verdiği gıda kadar taşıma araçlarının da önem taşıdığını söyledi. 

Plastik beslenme çantaları ile gıda ürünlerinin temas etmemesi gerektiğini ifade eden Salnur, matara seçimi konusunda ise şu önerilerde bulundu:

"Matara konusunda içi çelik ve cam ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Damacanalardaki plastik yapının sıcakla aktif hale geçtiğini biliyoruz. Aynı konu mataralarda da geçerli. Camın sağlıklı olduğunu biliyoruz. Eğer kırılma tehlikesi söz konusuysa çelik ürünler kullanılabilir ama çok yerde plastik mataralar görüyoruz. Çocuk bunu kullanıyorsa içindeki suyun çok kısa sürede tüketilmesi, sıcakta bırakılmaması gerekir çünkü plastik su sıcakla temas ederse, güneş altında uzun süre kalırsa o suyun mikrop üretme ihtimali de artıyor. Bununla ilgili araştırmalarımız sürüyor."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English