Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Vakıflar Haftası Açılışı ve Uluslararası Vakıflar Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) "Hamas'ın geçtiğimiz günlerde ilan ettiği siyaset belgesini, hem Filistin davasında hem de Hamas ile El Fetih arasındaki mutabakat sürecinde atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. İlan edilen bu belge, bana göre birçok ezberi bozmuştur. İnşallah bundan sonra Filistin'in hak ve özgürlük mücadelesi daha da güçlenecektir" "Camilerde sabah ezanlarının okunmasını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı halen İsrail parlamentosunda bekliyor. Böylesi bir konunun gündeme ge

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hamas'ın geçtiğimiz günlerde ilan ettiği siyaset belgesini, hem Filistin davasında hem de Hamas ile El Fetih arasındaki mutabakat sürecinde atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. İlan edilen bu belge, bana göre birçok ezberi bozmuştur. İnşallah bundan sonra Filistin'in hak ve özgürlük mücadelesi daha da güçlenecektir." dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen "Vakıflar Haftası Açılışı ve Uluslararası Vakıflar Forumu"ndaki konuşmasında, son dönemde barış sürecinde yaşanan gelişmeleri ihtiyatlı bir memnuniyetle izlediğini ifade ederek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'in liderliğinde yürüttüğü diplomatik çabaları desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Kudüs'ün statüsünü ilgilendiren meselelerde herkesin gerekli dikkati ve itinayı göstermesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "ABD'nin İsrail nezdindeki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması tartışmalarının kendisi dahi son derece yanlıştır, kesinlikle gündemden düşmelidir. Bu konuda gerekli uyarıları, en üst düzeyde yaptık, yapıyoruz. Bu mesele bazılarına basit bir tabela değişikliği gibi gelebilir. O kadar basit değil. Böyle düşünenler, kutsal topraklardaki dengenin ne kadar hassas olduğunu, değil bir tabelayı bir taşı dahi yerinden oynatmanın ne denli büyük etkileri olacağını görmezden geliyorlar. Sıradan bir olay değil bu." diye konuştu.

Erdoğan, Mescid-i Aksa'ya yönelik taciz ve saldırılara değinerek, "Burada çok tehlikeli bir tırmanışa şahit oluyoruz. Sadece 2016'da 14 binden fazla radikal İsrailli, silahlı güvenlik görevlileri eşliğinde Mescid-i Aksa'ya girmiştir. Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra'nın içinde bulunduğu Harem-i Şerif 144 dönüm alanıyla sadece Müslümanlara ait bir bütündür ve ebediyete kadar da böyle kalacaktır. Kudüs'ün karakterini değiştirmeye yönelik bu tür provokasyonlara asla rıza göstermeyeceğiz. İsrail, Harem-i Şerif'in kutsiyetini ve bütünlüğünü tehdit eden bu tarz taciz kazı ve imar faaliyetlerine bir an evvel son vermelidir. Sayın Olmert döneminde sayın Bakanımız Nabi beyle orada bir çalışma yaptırdım. Bu çalışma arkeolojikti. Bununla ilgili bir kitap da hazırlattım. Bu kitabı dünyanın değişik yerlerinde ilgili bütün birimlere gönderdik. Yine göndermeye devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

Ezanın sadece Müslümanlara değil, asra bir çağrı olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Camilerde sabah ezanlarının okunmasını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı halen İsrail parlamentosunda bekliyor. Böylesi bir konunun gündeme gelmesi dahi utanç vericidir. Bize her fırsatta din ve vicdan özgürlüğünden dem vuranların, bu konuda sessiz kalarak adeta atılan bu adımı onaylaması ise ibretliktir. Kudüs semalarından ezanın susturulmasına inşallah izin vermeyeceğiz. Şunu bir defa bilmemiz lazım; eğer inancınıza güveniyorsanız inanç hürriyetinden niye korkuyorsunuz? Bizim böyle bir derdimiz yok, biz inancımıza güveniyoruz. Onun için de inanç özgürlüğünden korkmuyoruz. Ben şu anda İsrail'in yöneticilerine de bunu hatırlatıyorum; inancınıza güveniyorsanız bizim ezan seslerimizden niye korkuyorsunuz? Bizim bu noktada, ülkemizde yaşayan Musevi vatandaşlarımıza yönelik bu tür bir olumsuz tavır takınma, alma, böyle bir derdimiz yok. Bugüne kadar böyle bir adım atmadık, atmayız da. Bu yasakçı zihniyete en güzel cevabı Kudüs'teki kardeşlerimiz sabah vaktinde kendileri bizzat evlerinden ezan okuyarak ifade etmişlerdir. Buna mecbur edildiler. Aklıma cezaevinde arkadaşımın cezaevi odasında ezan okuması geldi. Ne yapalım başka çare yok. O da ezan okuyarak, bizi kaldırıyordu. Biz şimdi bu açık havayı, insanca yaşanan dünyayı, cezaevine çevirenlere elbette er veya geç gerekli cevabı vereceğiz. Bu konudaki net tavrımızı doğrudan İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin'e de ifade ettim. 'Bu doğru değil. Bakın bu yanlış bir gidiş.' dedim. Barışa özlem duyduğumuz dünyada, özgürlüklere özlem duyulan dünyada, 'Münasebetlerimizi geliştirelim.' dediğimiz bir dünyada atılacak böyle bir adım, bu gelişmelerin önünü tıkar. İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak, meselenin takipçisi olmayı sürdüreceğiz."

- "Filistinli kardeşlerimizi yek vücut olarak görmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde bulunulan kritik süreçte Filistinlilerin birlik ve beraberliklerini perçinleyerek, çok daha güçlü bir şekilde hak ve özgürlük mücadelesi yürüteceğine inandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kudüs'üyle, Batı Şeria'sıyla Gazze'siyle, diasporasıyla bütün Filistinli kardeşlerimizi yek vücut olarak görmek istiyoruz. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Ayrılıkta bereket yok, birlikte bereket var. Bunu başaracağız. Bu bir zarurettir, Filistin şehitlerine olan vefa borcunun gereğidir. Bu, dünya üzerindeki 1,7 milyar Müslümanın hasreti, umududur. Filistin, Gazze'si ve Batı Şeria'sıyla bir bütündür, öyle olmalıdır. Asla bundan taviz verilmemelidir. Dönem tefrika değil, safları sıklaştırma dönemidir. Bunu böyle görüyoruz. Zaman ayrılık değil, kenetlenme ve mücadeleyi yükseltme zamanıdır. Hamas'ın geçtiğimiz günlerde ilan ettiği siyaset belgesini, hem Filistin davasında hem de Hamas ile El Fetih arasındaki mutabakat sürecinde atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. İlan edilen bu belge, bana göre birçok ezberi bozmuştur. İnşallah bundan sonra Filistin'in hak ve özgürlük mücadelesi daha da güçlenecektir."

Filistin davası açısından 2017'nin bir kırılma noktası olmasını dileyen Erdoğan, Hz. Ömer döneminde Kudüs'ün İslam hakimiyetine girişinin bin 380'inci, Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethedişinin 830'uncu, Kudüs'ün hakimiyetinin Osmanlı İmparatorluğu'na geçişinin 500'üncü, Filistin'de halen yaşanan sorunların ilk adımı olan Balfour Deklarasyonu'nun 100'üncü ve İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgalinin 50'nci yıl dönümünün, 2017'ye tekabül ettiğini anlattı.

Erdoğan, sözlerini, "Gelecekte çocuklarımızın 2017'yi Filistin'de birlik, beraberlik, mutabakatın tam olarak sağlandığı yıl olarak hatırlamasını arzu ediyoruz. Toplantının Selahaddin Eyyubi'nin vasiyetinde ifade ettiği gibi ümmetin saadeti ve Kudüs'ün geleceği açısından hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum." diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri tarafından, Kudüslülerin Erdoğan'ı, Türkiye'nin ve tüm Müslümanların lideri olarak gördüklerini sembolize eden bir madalyon takdim edildi. Erdoğan, hediyeyi öperek aldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Yavuz Sultan Selim'in tuğrasının yer aldığı tablo hediye etti.

(BİTTİ)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English