Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Üniversite öğrencilerinin "Hititray" başarısı

Hitit Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjisiyle şarj olan ve akıllı telefonlarla da kontrol edilebilme özelliğine sahip, 20 kişilik, "Hititray" adını verdikleri tramvay üretti Projenin öncülüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Tozlu: "Tramvayımız şuan 'prototip' olduğu için aküyle hareket ediyor. Sabit bir enerji kaynağı yok. Ancak aküler, tramvay üzerindeki güneş enerjisi panelinden sağlanan enerjiyle şarj oluyor. Böylelikle ücretsiz olarak kullanımı mümkün oluyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ÇORUM (AA) - Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören 9 öğrenci, güneş enerjisiyle şarj olan ve akıllı telefonlarla da kontrol edilebilen 20 kişilik tramvay üretti.

Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu öncülüğündeki 9 kişilik öğrenci grubu tarafından yaklaşık 8 ayda üretimi yapılan "Hititray"ın tanıtımı, okul bahçesinde yapıldı.

Törende konuşan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, tramvayın üretimini gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Tozlu ve öğrencileri tebrik ederek, çalışmanın örnek olmasını temenni etti.

Hitit Üniversitesi'nin her geçen gün gelişerek büyüdüğünü ifade eden Alkan, "Yaptığınız çalışma, hem üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneğini gösterdi hem de istendiği zaman birlik ve beraberlik içerisinde neler başarılabileceğini herkese ispat etti" dedi.

Rektör Alkan daha sonra, Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu ve öğrencilerle, tramvayın üretimine katkı sağlayan sanayi esnafına teşekkür belgelerini takdim etti.

Törene katılan Kaymakam Sezgin Üçüncü, Belediye Başkanı Hamza Karataş ve Rektör Alkan ile beraberindekiler, "Hititray"a binerek, bahçeye yerleştirilen raylar üzerinde bir süre dolaştı.

- Güneş enerjisiyle şarj ediliyor, akıllı telefonlarla kontrol ediliyor

Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, raylı sistemin Osmancık ilçesine faydalı olabileceğini düşündükleri için böyle bir proje gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 8 ayda tamamladıklarını söyledi.

"Hititray" adını verdikleri tramvayın 20 kişi kapasiteli olduğunu ve akıllı telefonlara yüklenen bir uygulama sayesinde kontrol edilebildiğini de ifade eden Tozlu, şunları kaydetti:

"Bir dersimiz kapsamında projeler yapıyoruz. Bu dönem öğrencilerimizle birlikte bir proje yapmak istedik. Memleketimize raylı sistemin faydalı olduğunu düşündüğümüz için bir tramvay projesi gerçekleştirdik. Sonra 'Hititray' projesi ortaya çıktı. İki dönemlik bir çalışmanın ürünüdür. Yaklaşık 8 ay sürdü. 9 öğrencimizle yaptık. 20 kişilik kapasitesi var. Şuan tramvayımız 'prototip' olduğu için aküyle hareket ediyor. Sabit bir enerji kaynağı yok. Ancak aküler, tramvay üzerindeki güneş enerjisi panelinden sağlanan enerjiyle şarj oluyor. Böylelikle ücretsiz olarak kullanımı mümkün oluyor." 

Projeyi, gençlerin kendilerine güvenmeleri için hayata geçirdiklerini de dile getiren Tozlu, "Daha aydınlık ve daha başarılı bir Türkiye inşa edelim diye yola çıktık. Çok şükür başarılı da olduk. Bazı öğrencilerimiz projeye başlarken tornavida tutmayı bile bilmiyordu ama proje sonunda elektrik kaynağından gazaltı kaynağına, boyama yapmasından elektrik panosu döşemeye kadar ilerlediler" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu, talep gelmesi durumunda resmi ve özel kurumlara teknik destek verebileceklerini de sözlerine ekledi.  

- "(Biz bunu yapamayız) diyorduk"

"Hititray" projesinde yer alan öğrencilerden Elektronik Teknolojisi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Burhan Paydar da birlik ve beraberlik içerisinde hedefe ulaşmanın kolay olduğunu anlattı.

Projeye başladıkları ilk anlarda sonuca ulaşabileceklerine dair inançlarının kuvvetli olmadığını belirten Paydar, "(Biz bunu yapamayız) diyorduk ama hocamızın sayesinde başardık. Birlik olmayı öğrendik, teorik bilgiyi pratik bilgiye aktarmayı öğrendik. Üniversite-sanayi işbirliğini öğrendik. Bugün de verdiğimiz emeğin haklı gururunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English