Son Dakika Haberler

Uganda'nın Ankara Büyükelçisi Mubiru: "Türkiye ile kazanımlarımızı sağlamlaştırmaya, ekonomi ve ticari diplomaside güçlü ilişkiler ve iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz" Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem: "Türkiye, Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde, Uganda hükümeti ve halkı dahil olmak üzere tüm Afrikalı kardeşleriyle karşılıklı fayda ve 'Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler' temelinde iş birliği yapmaya devam edecek" "Ugandalı kardeşlerimizin ülkemizde eğitim almalarından memnuniy

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Uganda'nın Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru, ülkesinin bağımsızlık yıl dönümü resepsiyonunda, "Türkiye ile kazanımlarımızı sağlamlaştırmaya, ekonomi ve ticari diplomaside güçlü ilişkiler ve iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Uganda'nın 55. bağımsızlık yıl dönümü, Büyükelçi Mubiru'nun ev sahipliğinde verilen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Uganda ve Güney Sudan'dan konuk bakanların yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ile davetli katıldı.

Burada konuşan Mubiru, Uganda'nın özgürlüğünün sıkı çalışma, direniş ve özveri ruhuna dayandığını kaydetti. Siyasi ve ekonomik özgürlüğün birbirini tamamladığına işaret eden Mubiru, ülkesinin ikinci ulusal kalkınma planında 2020 yılına kadar orta gelir düzeyi statüsüne ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

Bu çerçevede Uganda'nın Türk şirketleri ve iş adamlarının yararlanabileceği çok sayıda fırsat sunduğunu bildiren Mubiru, tarım ve tarımsal işleme, petrol ve gaz, maden geliştirme, beşeri sermaye geliştirme, enerji ve altyapının önemli yatırım ve iş birliği alanlarından olduğunu aktardı.

- "Türkiye ile kazanımlarımızı sağlamlaştırmaya devam edeceğiz"

Uganda-Türkiye ilişkilerine de değinen Mubiru, iki ülkenin özellikle son dönemde müşterek menfaat ve arzularla şekillenen çok samimi bir ilişkisi bulunduğuna dikkati çekti.

Sağlık, sulama, enerji, bilişim ve iletişim teknolojileri, ticaret ve yatırım, insan kapasitesi geliştirme gibi çeşitli alanların da Türk teknik yardımları ile karakterize edildiğini dile getiren Mubiru, "Türkiye ile kazanımlarımızı sağlamlaştırmaya, ekonomi ve ticari diplomaside güçlü ilişkiler ve iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Uganda'nın gelişmesinde katkılarından ötürü Uganda'da faaliyet gösteren Türk şirketlerine candan övgülerimi sunuyorum." dedi.

Büyükelçi Mubiru, Uganda'ya sürekli desteği ve Afrika-Türk ortaklığı hedeflerindeki ilerlemeden dolayı Türk hükümetine minnettarlığını da ifade etti.

- "Türkiye, Afrikalı kardeşleriyle iş birliğini sürdürecek"

Bakan Yardımcısı Erdem ise Türk hükümeti ve halkı adına Uganda'nın milli gününü tebrik etti. Uganda'nın sosyal ve ekonomik alandaki ilerlemeleriyle Afrika kıtasında gelecek vadeden ülkelerden olduğuna dikkati çeken Erdem, iki ülke ilişkilerinin de hızla geliştiğine işaret etti.

Ancak yine de Türkiye ve Uganda arasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı potansiyeli yansıtmadığını vurgulayan Erdem, iki ülkenin bu alanda daha fazla çalışması gerektiğini söyledi. Erdem, iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili şunları kaydetti:

"Firmalarımızın genel olarak Doğu Afrika ve Uganda'ya ilgisinde son yıllarda ciddi bir artış gözleniyor. Yatırımcılarımızı bu yönde teşvik ediyoruz. Halklarımız arasında önemli bir köprü vazifesi gören Ugandalı kardeşlerimizin ülkemizde çeşitli alanlarda eğitim almalarından ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de Ugandalı kardeşlerimize hükümetimizce burs verilmeye devam edilecek ve bursiyer sayısının artırılması hususunda gayret edilecektir."

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine de değinen Erdem, bu konuda birçok Afrika ülkesinden gelen dayanışma mesajlarını memnuniyetle karşıladıklarını aktardı. Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"FETÖ, yalnızca Türkiye için değil, kötü niyetli faaliyetlerini gerçekleştirdiği her ülke için tehlike arz etmektedir. 15 Temmuz sonrasında bazı Afrikalı dostlarımızın FETÖ iltisaklı kurum ve şahıslar karşısında süratle önlem almalarını takdir ediyoruz. Bu desteklerini hiçbir zaman unutmayacağız. Uganda hükümetinden de bu süreçte tarafımıza gösterdikleri desteğin sürmesini bekliyoruz. Türkiye, Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde, Uganda hükümeti ve halkı dahil olmak üzere tüm Afrikalı kardeşleriyle karşılıklı fayda ve 'Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler' temelinde iş birliği yapmaya devam edecektir."

Etkinliğe, iki halk ve ülke için dua edilerek başlandı. Etkinlikte Ugandalılar Türkiye için "Allah'ım aziz Türk milletini topraksız, vatansız, susuz ve milletsiz bırakma." diye dua etti.

Resepsiyonda, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından misafirlere Uganda'yı tanıtan bir film izletildi. Daha sonra konuşmaların yapıldığı resepsiyonda, onur konukları birlikte aile fotoğrafı çektirdi. Erdem ve Mubiru'nun kutlama pastasını kestiği etkinlik, daha sonra konser ve geleneksel dans gösterileri ile devam etti.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English