Son Dakika Haberler

"Mercimekte üreticimiz yeterince kazanamıyor, mahsul elinde kalabiliyor, maliyetinin altında satabiliyor. Böyle olunca ekimden kaçınıyor, ekim alanları ve üretim düşüyor" "Destekler artırılır, yeterli fiyat oluşturulur, alım garantisi sağlanırsa üretim rahatlıkla artar, halkımız da lezzetli mercimeğimiz varken Kanada mercimeği yemek zorunda kalmaz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA(AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mercimekte üreticinin yeterince kazanamadığını belirterek, "Mahsul üreticinin elinde kalabiliyor, maliyetinin altında satabiliyor. Böyle olunca üretici ekimden kaçınıyor, ekim alanları ve mercimek üretimi düşüyor." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, kırmızı mercimekte bugünlerde başlayan hasadın haziran ayında yoğunlaşacağını kaydetti.

Mercimekte üretimin artırılamamasının en önemli nedeninin, üreticilerin kırmızı mercimekten yeterli geliri elde edememesi olduğunu ifade eden Bayraktar, desteklerin artırılması ve piyasada yeterli fiyat oluşması durumunda üreticilerin buna ekim alanı genişlemesi ve artan üretimle cevap vereceğini belirtti.

Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagil arasında kırmızı mercimeğin toplam üretimden yüzde 31,9 pay alarak nohuttan sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Bayraktar, primlerin 2014'te yüzde 100, geçen yıl ise yüzde 50 artırılmasına rağmen üretimdeki büyümenin yetersiz kaldığını ifade etti.

Bayraktar, "2012 yılında 410 bin ton olan üretim, 2014 yılında 325 bin tona indikten sonra, desteğin de etkisiyle 2015 yılı 340 bin tona, 2016'da ise 345 bin tona yükseldi. Bu yıl birinci tahmin verilerine göre üretim 370 bin tonu bulacak. Yalnız bu rakam bile ihtiyacı karşılamıyor. Desteklerin daha fazla artırılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Destekler artırılırsa, Kanada mercimeği yemek zorunda kalmayız"

Mercimekte üreticinin, yeterince kazanamadığını, mahsulün elinde kalabildiğini ya da ürünü maliyetinin altında satabildiğini belirten Bayraktar, böyle olunca üreticinin ekimden kaçındığını, ekim alanları ve üretimin düştüğünü ifade etti.

Bayraktar, üretimden yeterli geliri elde edemeyen çiftçinin üretim açığını bir türlü kapatamadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Neredeyse tamamı Kanada'da ithal edilen kırmızı mercimek arz açığımızı karşılamakta ve kalanı da dahilde işleme rejimi kapsamında paketlenerek, işlenerek ihraç edilmektedir. Nitekim 2014/2015 sezonunda ihtiyacımız 378 bin ton iken, 325 bin ton olan üretimimizin yanında 236 bin tonluk ithalat gerçekleştirilmiş ve toplam arzın 205 bin tonu da ihraç edilmiştir. Dünyanın en kaliteli ve lezzetli mercimeği ülkemizde üretiliyor. Yurt dışına 205 bin ton mercimek ihraç ediyoruz. Bunu iç piyasada neden tüketmiyor, halkımıza ucuz, kalitesiz ve lezzeti olmayan Kanada mercimeği yediriyoruz? Kanada, mercimeği, 1970'li yıllarda ülkemizden götürdü, soğuk iklimine uyum sağlasın diye genleriyle oynadı, dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Destekler artırılır, yeterli fiyat oluşturulur, alım garantisi sağlanırsa üretim rahatlıkla artar, halkımız da lezzetli mercimeğimiz varken Kanada mercimeği yemek zorunda kalmaz."

Kalitesiz ithal mercimeğin iç piyasada "yerli ürün" adı altında satıldığına dikkati çeken Bayraktar, dar gelirli vatandaşlara dağıtılan iftar paketlerinde ucuz, ithal bakliyatlar konulmaması gerektiğini vurguladı.

- "Tüketim artıyor, üretimde yeterli artış sağlanamıyor"

Bu yıl ekiliş alanında artış olduğunu, birinci tahmin verilerinin de 370 bin tonla bunu doğruladığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Kırmızı mercimek tüketimi, nüfus artışına paralel olarak artıyor. Ancak üretimde yeterli artış sağlanamıyor. Ürünü depolama imkanı bulunmayan, üretim aşamasında kullandığı girdileri hasat döneminde ödemeli olarak alan üreticimiz, hasadı takiben ürünü piyasaya sunuyor. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açıyor. Hasat döneminde ithalat yapılmamalıdır. Üretici fiyatlarının maliyetin altında oluştuğu dönemlerde fiyatlara müdahale edecek bir kurum oluşturulmalıdır."

Bayraktar, mercimek ekim alanlarının genişletilmesi bakımından geçmişte uygulanan nadas alanlarında üretim uygulamasının yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English