Son Dakika Haberler

Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Türk askerlerinin Kore Savaşı'ndaki fedakarlığı sayesinde iki ülkenin kan kardeşi olduğunu vurgulayarak, "Stratejik ortak olduğumuz için siyasi ilişkilerimiz, iş birliğimiz çok iyi seviyede sıkıntısız devam ediyor." dedi.

“Türkiye ve Kore Cumhuriyeti kan kardeşi“
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 23 Ocak'ta güven mektubunu sunmasının ardından göreve başlayan Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Choi, yeni görevinde ikili ilişkiler için atacağı adımları ve Türkiye'ye dair izlenimlerini Kore Kültür Merkezi'nde AA muhabirine anlattı.

İki ülke ilişkilerinin Kore Savaşı'ndan bahsetmeden anlatılamayacağını söyleyen Büyükelçisi Choi, Türkiye'nin Korelilerin özgürlüğünü ve demokrasisini korumak için savaşa 21 bin asker gönderdiğini hatırlattı.

Choi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönem genç Türk askerleri, Kore'nin barış ve özgürlüğünü korumak için kendilerini feda ettiği için Kore halkı adına Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Halkımız bunu hiçbir zaman unutamaz. Türk askerlerinin fedakarlıkları sayesinde ilişkilerimiz kan kardeşliğine dönüştü. 2012 yılında iki ülke ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseldi. Geçen yıl da diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümünü kutladık. Kore Cumhuriyeti ve Türkiye'nin siyasi, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında iş birliği güzel şekilde sürmektedir." 

Siyasi ilişkilerin yolunda ilerlediğini dile getiren Choi, "Stratejik ortak olduğumuz için siyasi ilişkilerimiz, iş birliğimiz çok iyi seviyede sıkıntısız devam ediyor. İki ülke uluslararası arenada G20, BM, OECD, MIKTA gibi örgütlerde de iş birliği içinde. Karşılıklı üst düzey ziyaretler de devam ediyor." diye konuştu.

Choi, Başbakan Binali Yıldırım'ın geçen yıl Güney Kore'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, "O ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanının ülkemizi ziyaret etmesi de gündeme geldi. Bu senenin ilk yarısında Sayın Erdoğan'ın ülkemize yapacağı ziyarete dair diplomatik görüşmeleri sürdürüyoruz. Bu ziyaret gerçekleşirse iki ülke ilişkilerinin daha fazla gelişeceğini düşünüyoruz." dedi.

Geçen ay ülkesinin parlamentolar arası dostluk grubu başkanının Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Choi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın da bu yıl Güney Kore'yi ziyaret etmesinin öngörüldüğünü aktardı.

- "Yatırım arttıkça istihdam da artacak"

Büyükelçi Choi, karşılıklı ticaret ve yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda en çok iş birliği yapılan alanın ekonomi olduğuna dikkati çekerek, iki ülkenin 2013'te imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının ardından ikili ticaret hacminin kayda değer oranda arttığını ifade etti.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkeler arasında Güney Kore'nin 11'inci, Türkiye'nin 17'nci sırada yer aldığını dile getiren Choi, sıralamadaki Avrupa ülkeleri Avrupa Birliği (AB) olarak ele alındığında ülkesinin 8'inci sırada bulunduğunu belirtti.

Choi, son dönemde Güney Kore firmalarının Türkiye'ye ilgisinin arttığına işaret ederek, büyükelçi olarak bu yatırımların artışını teşvik için çalışacağını ve iki ülkenin Kasım 2016'da imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının hizmet ve yatırıma ilişkin TBMM'den onay alan kısımlarının bir an önce uygulamaya geçebilmesi için de çaba sarf edeceğini söyledi.

Türkiye'deki Güney Kore firmalarının çoğunun otomotiv ya da çelik alanında olduğunu anlatan Choi, "Yatırım arttıkça istihdam da artacak. Türkiye sanayisi olumlu şekilde etkilenecek." dedi.

- "Türkiye Güney Koreliler için gittikçe daha cazip tatil seçeneği"

Büyükelçi Choi, Türkiye'nin Güney Koreliler için gittikçe daha cazip bir tatil seçeneği olduğunu vurgulayarak, "Geçen yıl 120 bin Güney Koreli Türkiye'yi ziyaret etti. Ülkemizde geçen yıl 26 milyon kişinin yurt dışı seyahate çıktığını göz önünde bulundurursak bu sayı az. Türkiye'ye ülkemden daha fazla turist gelmesini sağlamak için büyükelçi olarak elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin jeopolitik olarak önemli bir konumda yer aldığını, büyük bir nüfusa ve dinamik ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Choi, bu nedenle iki ülke arasındaki ekonomi iş birliğinin potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti. 

Büyükelçi Choi, iş birliğinin Türkiye'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle ortaya koyduğu 2023 hedeflerine de hizmet edeceğinin altını çizerek, "Birçok hedef, özellikle altyapı konusunda mega proje ortaya konduğunu biliyoruz. Bu konuda dünya ile rekabet gücüne sahip Kore Cumhuriyeti firmalarının Türk firmalara kazan-kazan iş birliğiyle çok iyi ortak olabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Choi, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve havaalanları gibi altyapı projelerinde Kore firmalarının önemli ölçüde yer aldığına dikkati çekerek, "Kore Cumhuriyeti, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için iş birliği yapabileceği en güvenilir ortak olacaktır." dedi.

Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya'da çok güçlü olduğunu söyleyen Choi, iki ülkenin iyi olduğu noktaları birleştirerek üçüncü ülkelerde birlikte projeler yürütebileceğini bildirdi.

Choi, dördüncü sanayi devrimine hazır olmak için iki ülkenin bilim ve teknoloji konusunda da iş birliği yapabileceğini dile getirdi.

- "Diş buğdayı geleneği ve beştaş oyunu Kore'de de var"

İki ülke halkının ortak noktalarını değerlendiren Choi, Türkçe ve Korecenin Altay dil ailesinden geldiğini ve gramer yapılarının çok benzediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Dildeki bu benzerlik, insanın düşünce yapısını da etkiler. Bu yüzden iki halkın düşünce ve duygu olarak birbirine çok yakın olduğunu düşünüyorum. Ayrıca biz de Türkler de aileye ve topluma çok önem veren, büyüklere son derece saygı gösteren misafirperver halklarız. Bir başka ortak noktamız ise Kore'de doğan çocuklarda doğum lekesi olur. Türk çocuklarında da olduğunu duydum ve buna çok şaşırdım. Diş buğdayı geleneği ve beştaş oyunu da Kore'de var. Yemek konusundaki ortak noktamız ise her iki halk da fermente gıdaları seviyor. En meşhur yemeklerimizden 'kimchi' fermente bir gıdadır. Sizde ayran var, bizde de pirinçten yapılmış bir içeceğimiz var. Kültürel olarak iki halk da şarkı söylemeyi, dans etmeyi çok sever. Bu sıcakkanlılığımız da birbirimize çok benziyor."

Türkiye'nin Kore Cumhuriyeti için çok özel bir yerinin olduğunu söyleyen Choi, zengin tarih ve kültüre sahip, ekonomik gelişmeler kaydeden ve bölgesinde önemli konumda yer alan Türkiye'ye büyükelçi olarak atandığında çok sevindiğini, bir yandan da kendini çok sorumlu hissettiğini kaydetti. 

Choi, Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde düzenlenen 2018 Kış Oyunları'na yaklaşık 90 ülkenin katıldığını anımsatarak, Türkiye'den katılan 8 sporcuya da başarılar diledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English