Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye tekstil tedarikinde iddialı konumda

İTHİB Başkanı Gülle: "Sektörümüz, 2017 yılında AB ülkelerinin en büyük ikinci, dünyanın ise 7. büyük tedarikçisi olma konumunu korudu" "Bir zamanlar katma değer üretmiyor diye iddia edilen tekstil sektörümüzün, bugün Türkiye'ye en büyük katma değer sağlayan sektörlerden biri olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Türkiye bugün tekstilde AB ülkelerine AB'nin ithalatta ortalama birim fiyatlarının üzerinde bir değerle ihracat yapıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Sektörümüz, 2017 yılında da AB ülkelerinin en büyük ikinci, dünyanın ise 7. büyük tedarikçisi olma konumunu korudu." dedi.

İTHİB'in düzenlediği basın toplantısında konuşan Gülle, Türkiye'nin ihracatla yükseldiğini, ihracat için, ürettiklerini, istihdam yarattıklarını, yatırım yaptıklarını ve çalıştıklarını söyledi.

Gülle, geçen yıllardan farklı olarak küresel krizden sonraki en zor yılın, en güzel, en performanslı bir yıl olarak geride bırakıldığını kaydetti.

Gülle, "Tüm bu olumsuzlukların üzerinden başarıyla gelmiş olmamız gösteriyor ki, Türkiye ihracatı ve özellikle tekstil sektörü olarak ustalık dönemimizi yaşıyoruz. Sektörümüz, 2017 yılında da AB ülkelerinin en büyük ikinci, dünyanın ise 7. büyük tedarikçisi olma konumunu ayrıca korudu." diye konuştu.

ABD gibi zor bir pazara tekstil sektörü olarak yarım milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gülle, kilogram başına 5 dolar gibi yüksek bir birim fiyatla ihracat yapıldığını söyledi.

Gülle, İtalya'ya kilogram başı 5 dolar birim fiyatla 866 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, Sri Lanka'ya kilogram başı 10 dolar değerinde yüksek katma değerli ihracat yaptıklarının altını çizdi.

Gülle, şunları kaydetti:

"Bir zamanlar katma değer üretmiyor diye iddia edilen tekstil sektörümüzün, bugün Türkiye'ye en büyük katma değer sağlayan sektörlerden biri olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Türkiye bugün tekstil sektöründe, AB ülkelerine AB'nin ithalatta ortalama birim fiyatlarının üzerinde bir değerle ihracat yapıyor. AB'nin tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4,2 avro, AB'nin Türkiye'den ithalatında ortalama birim fiyatı ise 4,5 avro, AB'nin en büyük ülkesi Almanya'nın tekstil ithalatında ortalama birim fiyatı 4,9 avro ve Almanya'nın Türkiye'den tekstil ithalatında birim fiyatı 5,5 avro. 2017 yılında, ev tekstilinde 1,6 milyar dolar, örme kumaşta 1 milyar dolar, dokuma kumaşta 850 milyon dolar ve teknik tekstilde 120 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik."



- "Afrika'nın ithalatı 470 milyar dolar"



İTHİB Başkanı Gülle, "Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Afrika'ya gerçekleştirilen ticaret heyetlere katıldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı olumlu temasların ihracatçılarımız lehine meyvelerini yakın zamanda toplayacağız. Kendilerine müteşekkiriz." açıklamasında bulundu.

Bugün, Afrika'nın dünyadan ithalatının 470 milyar dolar olduğunun altını çizen Gülle, Türkiye'nin Afrika'ya toplam ihracatının ise 11 milyar dolar olduğunu söyledi.

Gülle, "Tekstil sektörü olarak, bu ihracatın 1 milyar dolarını biz gerçekleştiriyoruz. 2018 yılında Afrika pazarındaki payımızı artıracağız." diye konuştu.

Dünyanın en prestijli fuarları olan The London Textile, Munich Fabric Start, Premiere Vision Paris, Heimtextil, Premiere Vision İstanbul, Techtextile Frankfurt, Techtextile North America fuarlarına yıllardır milli katılım gerçekleştirdiklerini kaydeden Gülle, bu yıl da katılacaklarını belirtti.

Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

"6 kıtada 190 ülkeye ihracat gerçekleştiren sektörümüz, yeni pazar arayışlarına ticaret ve alım heyetleri düzenleyerek hız kesmeden 2018'de de devam edecek. Bu yıl yine Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Ekonomi Bakanımızın teşrifleri ile gerçekleşen ticaret heyetlerine de ihracatçılarımızla birlikte katılımda bulunacağız.Türkiye'nin yeni hedeflerine ulaşabilmesi ve dünyanın sayılı ekonomileri arasına girebilmesi için dünyanın her yerinde var olarak büyümeye devam edeceğiz. Sektör olarak, tasarım dedik, öne çıktık.

Ekonomi Bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz İTHİB İstanbul Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışmamıza dünyanın çeşitli ülkelerinin önde gelen moda okullarından her yıl yüzlerce başvuru aldık. Geleceğin tasarımcılarını sektörümüze kazandırdık ve kazandırmaya devam edeceğiz. Katma değerin tasarımla yaratılacağının bilincinde olarak 12 yıldır devam eden yarışmamızın bu yıl 13'üncüsünü gerçekleştireceğiz. Devletimizin ihracatçıya sayısız desteği ve teşviki var. Biz de sektörümüzün bu desteklerden en yüksek oranda faydalanması için bilgilendirme toplantıları düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Misyonumuzu 7 gün 24 saat kesintisiz ihracat olarak belirledik."




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English