Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türkiye'nin üniversite mezunu profili değişiyor"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç,, "Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye'de ebeveynleri yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla. Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor." dedi.

“Türkiye’nin üniversite mezunu profili değişiyor“
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye'de yükseköğrenim gören öğrencilerin ebeveynlerinin yüzde 73'ünün üniversite mezunu olmadığını belirterek, "Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye'de ebeveynleri yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla. Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Türkiye'de ebeveynlerinden farklı yeni bir nesil yetişecek." dedi.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'da 24-25 Mayıs'ta düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi'nde sunulan Bologna Süreci Uygulama Raporu'nda, "üniversiteye yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireyler" ile "yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki genel nüfus" arasında yakın ilişki tespit edildiğini söyledi.

Saraç, rapora göre, Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerinin birçoğunda, düşük eğitim derecesine sahip ailelerden gelen bireylerin üniversiteye katılımının kısıtlı olduğunu, Türkiye'de ise ebeveynleri üniversite mezunu olmayan ailelerden gelen bireylerin de yüksek oranda üniversite eğitimi aldığına işaret etti.

Üye ülkelerin genelinde, 45-64 yaşlarındaki üniversite mezunu nüfus arttıkça, ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip bireylerin üniversiteye katılımının da arttığını kaydeden Saraç, Türkiye'ye oranla bu ülkelerde yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin yükseköğretime katılımının düşük olduğunu vurguladı.

- "Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor" 

Saraç, Türkiye'nin, erişim noktasında birçok üye ülkeden farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, "Halen Türkiye'de üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin ebeveynlerinin yüzde 73'ünün üniversite mezunu olmadığını görüyoruz. Avrupa Yükseköğretim Alanı üye ülkelerindeki genel eğilimden farklı olarak, Türkiye'de ebeveynleri yükseköğrenim görmemiş ailelerden gelen bireylerin üniversite eğitimi alma oranı Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla. Türkiye'nin üniversite mezunu, yetişmiş insan profili değişiyor. Bu önemli, olumlu bir sosyolojik süreç. Türkiye'de ebeveynlerinden farklı yeni bir nesil yetişecek." dedi.

Raporda, Türkiye'de birbirinden farklı eğitim seviyelerine sahip ailelerden gelen bireylere, üniversiteye erişim imkanı sağlandığının ortaya çıktığını aktaran Saraç, "Ülkemizde yükseköğretim derecesine sahip 45-64 yaşlarındaki nüfusun oranı yüzde 9,3. Yükseköğretime yeni başlayan ve ebeveynleri yükseköğretim derecesine sahip olan nüfus oranı da yüzde 20. Bu veriler gösteriyor ki, ülkemizde üniversite eğitimi almamış ailelerden gelen bireyler de yükseköğretime katılım sağlayabiliyor." ifadelerini kullandı.

- "Merkezi sınavlar yükseköğretime erişimde fırsat eşitliği sağlıyor"

Saraç, uygulama raporunun, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin kapasitesinin artmakta olduğunu ve bu artışın dezavantajlı gruplar da dahil olmak üzere farklı eğitim seviyelerine sahip ailelerden gelen bireylere geniş katılım fırsatı sağladığını gösterdiğini belirterek, "Fırsat eşitliği sağlama noktasında ülkemiz açısından bu önemli ve müspet bir durum. Bunda merkezi sınavların rolü büyük. Bu vesileyle Anadolu'nun herhangi bir yerinde yaşayan, az gelirli ve eğitim almamış bir ailenin çocuğu da, başarılı ise yükseköğretimden, fırsat eşitliğinden istifade edebiliyor ve en gelişmiş üniversitelerimize girebiliyor." diye konuştu.

Türkiye'de üniversitelerin sadece belli bir kesimin erişim sağladığı kurumlar olmadığını vurgulayan Saraç, "Avrupa'da ise, mukayese edildiğinde, bunun tersine bir durum söz konusu. Üniversiteye elit bir kesimin daha çok erişim sağladığına yönelik eleştiriler Avrupa'da yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Aslında yükseköğretim söz konusu olduğunda seçkinci anlayışın önemini doğru kabul etmemiz lazım. Fakat bu seçkinci anlayış, ailelerin refah seviyesi, toplum içindeki statüsü ile değil başarıyla ilişkili bir seçkincilik olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Avrupa ülkelerinin ortalaması yüzde 47" 

Rapora göre, Avrupa genelindeki yükseköğretim öğrencileri içinde, ebeveynleri üniversite mezunu olmayanların oranı yüzde 47 olarak tespit edildi. Bu oranın en düşük olduğu ülkeler sırasıyla yüzde 22 ile Norveç, yüzde 25 ile Danimarka ve yüzde 27 ile Almanya.

Ebeveynleri üniversite mezunu olmayan üniversite öğrencisi oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 73 ile Türkiye. Türkiye'yi yüzde 69 ile İtalya, yüzde 65 ile Portekiz ve yüzde 62 ile Malta takip ediyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English