Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz hale gelmiştir"

AGÜB, AMD, TMD ve TÜMMER'in ortak açıklamasından: "Çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale gelmiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Agrega Üreticileri Birliği (AGÜB), Altın Madencileri Derneği (AMD), Türkiye Madenciler Derneği (TMD), Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği'nden (TÜMMER) yapılan ortak açıklamada, çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye'nin kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale geldiği belirtildi.

Ortak açıklamada, sanayinin tüm kollarına sağladığı girdi nedeniyle ülkelerin kalkınmasında lokomotif rol üstlenen madencilik sektöründe, Türkiye'de orman mülkiyeti izin bedellerinin çok yüksek olması nedeniyle arama ve işletme faaliyetlerinin artık sürdürülemez hale geldiği savunuldu.

Tüm dünyada madencilik faaliyetleri için ödenen mülkiyet izin bedellerinin toplam proje yatırımının yüzde 2'si olmadığı, Türkiye'de ise orman arazilerinde (ağaçsız orman alanları) bu oranın yüzde 48'leri bulduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Kanada gibi madencilik faaliyetlerinin en çok yapıldığı ülkelerde orman arazilerinde alınan izin bedeli hektar başına yaklaşık 4 Kanada doları (12 TL) iken, ülkemizde ağaçsız orman alanlarında (üzerinde ağaç olmayan yerlerde) bu bedel hektar başına 25 bin lira, ağaç olan alanlarda ise durumuna göre 50 bin liraya kadar çıkmaktadır. Aynı yerdeki arazi, şayet orman sayılan alan kapsamında ise üzerinde tek bir ağaç bile olmasa dahi 1 metrekare yerin geçici olarak kiralanması için Orman Genel Müdürlüğü'ne 2,53 TL/metrekare kira bedeli ödenmektedir.

Çok yüksek izin bedelleri yüzünden Türkiye, kendi yeraltı kaynaklarını arayamaz ve işletemez hale gelmiştir. Türkiye demir çelikte yılda yaklaşık 4-5 milyar dolar, demir dışı metaller ve kıymetli metallerde metal fiyatlarındaki değişime ve talebe bağlı olarak yılda 7-10 milyar dolar, kömür ithalatına yaklaşık 5 milyar dolar olmak üzere madencilikte 16-20 milyar dolar net cari açık veren bir ülke durumundadır. Üstelik sanayimizin ihtiyacı olan maden ve metallerin ithalatına ödediğimiz para her geçen yıl artmaktadır. Orman izin bedellerinin sürekli artırılması Türkiye'yi üretemeyip ithal eden ülke konumuna getirmiştir."

Açıklamada, Türkiye'nin ekonomi alanında daha hızlı koşması için madencilik yatırımlarını kolaylaştıracak ve teşvik edecek bir yatırım ortamını acilen sağlaması gerektiği belirtildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English