Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Kurulu

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Utku: "Yeni kamu katılım bankalarının kurulacağı yönünde haberler var. Bunlar sevindirici adımlardır" "Türkiye katılım bankacılığında ve faizsiz finansal enstrümanlarda büyüdükçe bu alanda dünya liderliğine oynayabilecek bir potansiyeli taşımaktadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, "Yeni kamu katılım bankalarının kurulacağı yönünde haberler var. Bunlar sevindirici adımlardır." dedi.

Utku, TKBB'nin 16. Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, 2016'daki tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'de bir resesyon yaşanmadığını, ekonomide ciddi bir volatilite olmadığını söyledi.

Birçok ülkeye nispetle Türkiye'nin 2016 yılında kabul edilebilir bir büyüme sergilediğini belirten Utku, "Açıkçası böyle bir yılda, bu büyük bir başarıdır" dedi.

Bu başarıda kamu politikalarının önemli bir rol oynadığına işaret eden Utku, Kredi Garanti Fonunun (KGF) yeni bir mekanizma ve 250 milyar lira gibi oldukça kapsamlı bir destekle yeniden hayata geçirilmesi, KOSGEB'in artırılan destekleri, muhtelif vergi indirimleri, istihdam teşvikleri, borç ve vergilerde yapılan yapılandırmalar ve Varlık Barışı gibi adımların bu dönemde ekonomiye hayati bir destek sağladığını dile getirdi.

Bu teşviklerin sağlanabilmesinde geçmiş dönemde elde edilen bütçe disiplininin ve düşük kamu borcunun büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Utku, bu dönemde bankacılık sisteminin de ekonomiye ciddi anlamda destek verdiğini söyledi.




- "Bundan sonraki kredi büyümeleri yeni kaynak girişiyle mümkün"



Melikşah Utku, Türk bankacılık sisteminin oldukça iyi bir sermaye yapısı ve güçlü bir aktif kalitesine sahip olarak bu döneme girdiğini hatırlatarak, 15 Temmuz'daki hain darbe teşebbüsüne inat kredi hacminin geçen yılın ikinci yarısından itibaren hızla büyümeye başladığına değindi.

Utku, KGF sayesinde rahatlayan sermaye yeterlilik oranlarının da bu desteğin süreceğine işaret ettiğini söyledi.

Sektörün özellikle yeni fon oluşturmada sıkıntı yaşamaya başladığının yavaş yavaş gözüktüğünü aktaran Utku, kredi-mevduat oranındaki özellikle Türk lirası kısmındaki hızlı yükselişin başta menkul kıymet ve likiditeden krediye geçiş olmak üzere aktif içi düzenlemelerin sınırına gelindiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Utku, bundan sonraki kredi büyümelerinin ancak yeni kaynak girişiyle mümkün olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki bir taraftan dolarizasyon bir taraftan yerel para cinsinden tasarrufların düşüklüğü yeni TL kaynak oluşturma imkanlarını sınırlamaktadır. Dahası artan mevduat faizleri, yeni kredi kullandırımlarında fiyatlamalara yansıyarak, zorla tesis edilen büyüme trendini tersine çevirme potansiyeli taşımaktadır. Esasında hali hazırda uygulanan sıkı para politikası, nispeten genişleyici maliye politikası kombinasyonu, ülkemizi yabancı sermaye açısından oldukça cazip yapmaktadır. Küresel beklentilerin oldukça karamsar olduğu bir dönemde bu oldukça ciddi bir potansiyele işaret etmektedir. Ülkemize girecek döviz, düşük enflasyonu hedefleyen sıkı para politikasından taviz vermeden hem sterilizasyon yoluyla TL likiditesi sağlayacak hem de daha düşük ve ekonominin tahammül edebileceği bir faiz seviyesinin yakalanmasına imkan verecektir."



- "Katılım bankaları yeniden büyüme trendine dönecek"



TKBB Başkanı Utku, dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zorlu şartlar altında katılım bankacılığının da her zaman olduğu gibi ülke ekonomisinin ve girişimcilerinin yanında olduğunu ifade etti.

Sektörün 2016 yılında aktif büyüklüğü bazında yüzde 10,5 büyüdüğünü aktaran Utku, bu oranın toplanan fonlarda yüzde 9,1, kredilerde ise nispeten daha düşük olan yüzde 7,2 seviyesinde kaldığı bilgisini verdi.

Utku, katılım bankacılığı sektörünün aktif kalitesi ve karlılığında 2016 yılında zorlu şartlara rağmen belirgin bir normale dönüş olduğunu dile getirdi.

Son birkaç yıldır mevduat faizlerindeki hızlı yükseliş gözlendiğine değinen Utku, şöyle devam etti:

"Kamuoyunda sıklıkla karşılaştığımız yanlış algının aksine katılım bankalarının katılma hesaplarına dağıttıkları getiriler ile konvansiyonel bankaların mevduatlarına ödedikleri nemalar arasında bir irtibat yoktur. Nitekim son birkaç yılda aradaki makas hayli açılmıştır. Bugün itibarıyla baktığınızda kimi bankaların marjinal mevduat fonlama maliyetleri yüzde 15'in üzerine çıkmış durumdadır.

Geçmişte yapılan yatırımların getirisi olan katılım hesaplarına dağıtılan kar payları ile gelecekte verilecek olan kredinin fiyatlamasına baz teşkil eden fonlamanın maliyeti olan mevduat faizleri arasındaki makas bugün itibarıyla 600 baz puanın üzerine çıkmış durumdadır. Tabii olarak bu durum katılım bankalarının büyümesini, yaşanan fon kaymaları sebebiyle, yavaşlatan en önemli unsurlardan biridir. Ekonomimizin normalleşmeye,TL likiditesinin rahatlamaya ve faizlerin aşağı gelmeye başlamasıyla aradaki makasın kapanacağını ve katılım bankalarının yeniden eski büyüme trendine döneceğine inanıyoruz."

Tüm bu gelişmelere rağmen katılım bankalarının bankacılık içindeki payının çok fazla gerilemediğine işaret eden Utku, paylarının yakın gelecekte yeniden hızla artacağına inandıklarını, nitekim gerek kullandırılan fonlarda gerekse toplanan fonlarda 2017'nin ilk çeyreğinde belirgin artış olduğunu anlattı.

Utku, katılım bankalarının istihdam sağlama açısından piyasa paylarının üzerinde bir performans sergilediğini kaydetti.



- "Katılım bankacılığının yüzde 15'lik pazar payı hedefi erişilemez değil"



Utku, Türkiye'nin küresel katılım bankacılığı varlıkları içindeki payı yüzde 3'ün altında olduğunu belirtti.

Bireysel Emeklilik Sistemin (BES) otomatik katılımla dahil olanların yüzde 66'sının tercihlerini faizsiz fonlardan yana koyduklarına dikkati çeken Utku, "Bu tablodan çok rahatlıkla görülebilir ki, Türkiye katılım bankacılığında ve faizsiz finansal enstrümanlarda büyüdükçe bu alanda dünya liderliğine oynayabilecek bir potansiyeli taşımaktadır." dedi.

Katılım bankacılığının yüzde 15'lik pazar payı hedefinin erişilemez olmadığını belirten Utku, daha hızlı büyüme için daha fazla sermaye gerektiğini söyledi.

Utku, özel kesimden ve yurt dışından ilave sermaye çekebilmek için daha yüksek bir özkaynak karlılığına ihtiyaç olduğuna değinerek, "Üstelik döviz kurlarındaki volatilite de dolar bazında getirileri oldukça öngörülemez şekilde etkilemektedir. Yerel sermaye oluşumuna ihtiyaç vardır. Burada kamu katılım bankaları önemli bir rol oynayacaktır. Yeni kamu katılım bankalarının kurulacağı yönünde haberler var. Bunlar sevindirici adımlardır. Ancak kamunun bu yöndeki yatırımlarının stratejik ve sektörünün tümünün sıhhati ve etkinliğini dikkate alarak yapılmış etki çalışmalarının ardından, uygun bir hedeflemeyle gerçekleştirilmesi sektörün gelişmesi açısından elzem olacaktır." ifadelerini kullandı.

Melikşah Utku, faizsiz finans enstrümanlarının da hızla gelişmesini temin etmek gerektiğini söyledi.

Türkiye özellikle sukuk konusunda son dönemlerde oldukça müspet adımlar attığını ve küresel piyasalarda hatırı sayılır bir noktaya geldiğini aktaran Utku, şunları söyledi:

"Yine de bu alanda daha gidilecek çok yol var. Bununla birlikte faizsiz sermaye piyasası ürünleri olarak baktığımızda henüz kayda değer bir varlık gösteremediğimiz ortadadır. Burada gerek sermaye piyasaları mevzuatı, gerek piyasa altyapısı, gerekse vergisel düzenlemeler açısından gereken her adım hızla atıldı. Ancak tasarruf sahiplerinin, portföy yöneticilerinin ve aracı kurumların da bu yönde iştahlarının olması gerekmektedir."

Utku, Türkiye küresel ekonomide etkili bir oyuncu, bölgesel bir süper güç, İstanbul ise bir finans merkezi olacaksa, bunda katılım bankacılığı ve faizsiz finansal enstrüman ve pazarlarının olmazsa olmaz bir unsur konumunda bulunduğunun farkında olduklarını sözlerine ekledi.

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bender Haccac ise Türkiye'de katılım bankacılığının gelişmesi konusunda İKB olarak ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Genel Kurulda TKBB ile İKB arasında büyük altyapı projelerinin finansmanı konusunda iş birliği anlaşması imzalandı.

Genel Kurula, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul Genel Müdürü Osman Saraç​, VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan,Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Wael Abdulaziz Raies, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan'ın aralarında bulunduğu çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English