Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye ile Tayland arasında başlatılan STA müzakereleri

Ekonomi Bakanlığı: "Tayland ile 1,6 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmimizin STA kapsamında yapılan karşılıklı yarar temelinde pazar açılımlarıyla çok daha ileri seviyelere taşınması beklenmektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Türkiye ile Tayland arasında müzakereleri başlatılan serbest ticaret anlaşmasının (STA) taraflar arasındaki 1,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmini çok daha ileri seviyelere taşıması bekleniyor.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin, ikili ticari ilişkilerini daha dengeli hale getirmek ve ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirmek amacıyla, stratejik önem atfettiği ülkelerle STA'lar imzaladığı belirtildi.

Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin yanı sıra yakın coğrafyadaki ülkelerin çoğuyla gerçekleştirdiği STA ağını ASEAN ve Uzakdoğu ülkelerine genişletme hedefinde olan Türkiye'nin, Güney Kore ve Malezya ile imzaladığı STA'ların yürürlüğe girdiği, Singapur ile imzalanan STA'nın da iç onay sürecinin son aşamasına geldiği ifade edildi.

Japonya ile STA müzakerelerinin devam ettiği, Vietnam ve Endonezya ile de müzakerelerin başlatılması yönündeki görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

Türkiye ile Tayland arasında STA akdetmeye yönelik olarak yürütülen sürece ilişkin bilgilerin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tayland ile Türkiye arasında STA müzakerelerinin başlatılması öncesinde anlaşmanın çerçevesini netleştirmek üzere 2015 yılı Mayıs ayında Bangkok'ta nihai bir toplantı gerçekleştirilmiş ve müzakerelerin yürütülmesinde dikkate alınacak usulleri belirleyen bir metinle STA'nın kapsam ve içeriğini belirleyen genel çerçeve metni üzerinde anlaşılmıştır. Söz konusu STA'nın öncelikle mal ticareti alanında yoğunlaşması, hizmetler ve yatırım gibi diğer konuların anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından müzakere edilebileceği konusunda mutabık kalınmıştır.

19 Temmuz 2017 tarihinde Ankara'da bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tayland Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn, yapılan ikili görüşmenin akabinde Türkiye ile Tayland arasında STA müzakerelerinin resmen başlatıldığını ilan etmişlerdir. Bahse konu STA müzakerelerinin ilk turu aynı gün Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

2016 yılında Tayland'a ihracatımız 164 milyon dolar, Tayland'dan ithalatımız ise 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Halihazırda Tayland ile 1,6 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmimizin STA kapsamında yapılan karşılıklı yarar temelinde pazar açılımlarıyla çok daha ileri seviyelere taşınması beklenmektedir. Hali hazırda Tayland'ın ülkemize yaptığı toplam yatırımlar 72 milyon dolar olup, ülkemizin Tayland'a gerçekleştirdiği yatırım miktarı toplam 103 milyon dolardır."

Açıklamada, Türkiye'nin Tayland'a ihracatında en fazla artışın giyim eşyaları, tekstil ürünleri, makineler, motorlu taşıtlar ve taşıma ekipmanlarında yaşanmasının beklendiği, Tayland'ın Türkiye'ye ihracatının ise özellikle işlenmiş pirinç, yiyecekler, lastik mamuller, motorlu taşıtlar ve makineler başlıklarında artacağının tahmin edildiği bildirildi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English