Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye Filipinler'de barış sürecinin mimarı

Türkiye, Asya Pasifik bölgesinde yer alan ülkelerden Filipinler'de, hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış sürecinin en önemli mimarı olarak görülüyor.

Türkiye Filipinler’de barış sürecinin mimarı
Anadolu Ajansı haberine göre;

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Ersin Erçin'in Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinli hükümet arasında yürütülen barış sürecine ilişkin gazetecilere verdiği bilgiye göre, Filipinler'in güney batısındaki Palawan ve Mindanao adaları ile Sulu Takımadaları’nda 5 milyona yakın Müslüman nüfus yaşıyor.

Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Filipinler'in yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar, 1946'da, bölgenin ABD'den bağımsızlığını kazanmasının ardından yönetimle ilgili sıkıntı yaşamaya başladı.

Ülkedeki Müslüman halktan bir grup, yönetimle yaşadığı anlaşmazlıklar üzerine haklarını korumak amacıyla 1969'da Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni kurdu.

Bağımsızlık için silahlanan söz konusu örgüt ile Filipinler Hükümeti arasında, 1976 yılında Trablus Anlaşması imzalandı, ancak anlaşmayla öngörülen kısmi özerkliği tam bağımsızlık hedefinden sapma olarak değerlendiren bir gurup Müslüman, bu oluşumdan ayrılarak 1977 yılında Moro İslami Kurtuluş Cephesi'ni kurdu.

Daha sonra, 1990'da, Mindano Özerk Bölgesi kurulurken, 1996'da da bölgenin siyasi yapısı ve yasal çerçevesinin belirlendiği bir nihai barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla halk desteğini artıran Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Filipinler Hükümeti arasında 1997 yılında barış müzakere süreci başlatıldı.

Türkiye iki tarafın daveti üzerine sürece dahil oldu

Barış süreci kapsamında, 2009'da, "uluslararası temas grubu" kurulurken, Türkiye hem  Filipinler Hükümeti hem deMoro İslami Kurtuluş Cephesi'nin talebi üzerine bu grubu dahil oldu.

İngiltere, Japonya ve Suudi Arabistan'ın da yer aldığı temas grubunda, Türkiye'nin, her iki tarafın da en çok umut bağladığı ülke olarak görüldüğü belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Müdürü Ersin Erçin, söz konusu temas grubunun katkısıyla sürdürülen müzakere sonucunda, 15 Ekim 2012’de,  Filipinler Hükümeti ileMoro İslami Kurtuluş Cephesi arasında Bangsamoro Anlaşması'nın imzalandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma, 2016'da yapılacak seçimlerle kurulacak Bangsamoro Siyasi Entitesi'ne ilişkin bir gelecek haritası, yol haritası oluşturuyor. 2016'da bir seçim olacak ve orada bir yol haritası oluşturacak. Bu yıl, 27 Mart 2014'te de bütün erklerin bir araya getirildiği kapsamlı bir anlaşma imzalandı. Bu imza töreninde bizim taraftan Dışişleri Bakan Yardımcımız Naci Koru katılmıştı."

Bangsamoro Siyasi Entite'sinin, yani Müslümanların oluşturacağı yeni yapının anayasasını oluşturacak olan, "Banksomoro Temel Yasası"nın da Kongre'de onay sürecinde olduğunu anlatan Erçin, "Hala bazı sıkıntılar var. Bazı guruplar, bunun geçmesine karşı. Bunun bütünlüğü tehdit ettiğini savunanlar var. Müslümanlardan da bunun yetersiz olduğunu savunanlar var. Biz uluslararası toplum olarak, bu Bangsamoro Temel Yasası'nın bir an önce Kongre'den geçmesini arzu ediyoruz. Gelecek yılın başlarında, 2015 yılının ilk çeyreğinde bunun onaylanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor" diye konuştu.

Banksomoro Temel Yasası'nın onayından sonra, Bangsomoro siyasi birimini oluşturacak vilayetlerde referanduma sunulacağını belirten Erçin, bu süreçte ayrıca Bağımsız Silah Bırakma Organı da kurulduğunu kaydetti.

Türkiye silah bırakma organının başkanlığını yapıyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin silah bırakma sürecini denetleyecek olan söz konusu organın başkanlığına da Filipinler Hükümetinin isteği üzerine seçildiğine dikkati çeken Erçin, "Büyükelçi Haydar Berk, kıdemli büyükelçimiz, NATO'daki eski daimi temsilcimizdi, bu organa temsilci olarak atandı ve bu ayın başında yapılan toplantıda bu organın başkanlığına seçildi. Bir de bu organa bir askeri temsilcimiz katılıyor. İşin askeri yönünden anlayan bir askeri temsilcimiz, Haydar Berk'e yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

Uluslararası Bağımsız Silah Bırakma Organı'nın, silah bırakma sürecinin takvimi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Erçin, "Faaliyetlerin 2016 başında tamamlanması bekleniyor" dedi.

Filipinler'deki barış sürecine, Türkiye'nin katkısının çok büyük takdir gördüğünü dile getiren Erçin, bunun, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Manila ziyaretinde de en fazla gündeme gelen konular arasında yer aldığını kaydederek, "Sürece olan katkılarımızdan dolayı çok büyük takdir görüyoruz, Filipinler hükümetinden. Sayın  Başbakanımızın, tarihteki ilk başbakan düzeyindeki bu ziyareti sırasında da bugün gün boyunca, buranın Devlet Başkanı tarafından, Türkiye'nin katkılarına duyulan takdir ve şükran, kuvvetli ifadelerle dile getirildi" şeklinde konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English