Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'deki Özbek kaynaklı eserlerin tıpkıbasımları ilk kez Özbekistan'da

İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk-İslam Eserleri Müzesinde muhafaza edilen Özbek minyatür sanatı kaynaklı eserlerin Özbekistan'a hediye edilen tıpkıbasımları ilk kez Özbek sanatseverlerle buluştu

Anadolu Ajansı haberine göre;
TAŞKENT (AA) - İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk-İslam Eserleri Müzesinde muhafaza edilen Özbek minyatür sanatı kaynaklı 170 eserin Özbekistan'a hediye edilen tıpkıbasımları ilk kez sergiledi.

Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) destekleriyle İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk- İslam Eserleri Müzesi tarafından getirilen Özbek minyatür sanatı kaynaklı Orta Çağ dönemine ait eserlerin tıpkıbasımları Özbekistan'ın Kemaleddin Behzad Doğu Minyatür Sanatı Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Serginin açılış törenine Özbek uzman ve sanatseverlerle çok sayıda davetli katıldı.

Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, burada yaptığı konuşmada, Türk-İslam medeniyetinin binlerce yıllık kadim yurdu olan, Büyük Okyanus'tan Anadolu'ya kadar uzanan tarihi Büyük İpek Yolu'nun ortasında yerleşen bu toprakların kavimlerin ve medeniyetlerin buluşmasına ve karşılıklı etkileşimine hizmet ettiğini belirtti.

Büyükelçi Şen, kadim medeniyet temsilcileri olan, ortak tarih, aynı dil ve dine sahip Türk ve Özbek halklarının gönül bağları ve samimi kardeşlik hislerini tarih boyunca muhafaza ettiğini ve tarihin her döneminde birbirlerini desteklediğini söyledi.

Bu etkinliğin iki kardeş halkın kültürel zenginliklerinin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu göstermeye imkan verdiğini kaydeden Şen, Taşkent Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin destekleriyle gerçekleştirilen proje kapsamında Özbek uzmanların Türkiye'de yaptıkları çalışmalarda belirlenen Özbekistan'ın kültürel tarihi ile bağlantılı eserlerin tıpkıbasımlarının Özbekistan'a hediye edildiğini ifade etti.

Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Kamala Akilova da bu eserlerin tıpkıbasımlarının ilk defa Özbekistan'da sergilenmesinin ülkenin kültürel hayatı için önemli olduğunu vurguladı.

Akilova, son dönemde Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda giderek geliştiğini, bunun en güzel örneğinin bu sergi olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile kültürel alandaki çalışmaları sürdürmek istediklerini kaydeden Akilova, söz konusu eserlerin takdim edilmesinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Öte yandan serginin açılışı vesilesiyle İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk- İslam Eserleri Müzesi ile Özbekistan'ın Kemaleddin Behzad Doğu Minyatür Sanatı Müzesi arasında iş birliği memorandumu imzalandı.

Özbek sanatseverler 15. ile 17. yüzyıllara ait olan minyatür eserlere büyük ilgi gösterdi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English