Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türkiye'de 10 reçetenin an az 3'ünde antibiyotik var"

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke olduğunu belirterek, "10 reçetenin en az 3'ünde antibiyotik olduğu biliniyor. Dirençli bakteri enfeksiyonu riski nedeniyle bugünlerde kolaylıkla yapılan organ nakilleri, kanser kemoterapileri ve büyük ameliyatlar yapılamayacak." dedi.

“Türkiye’de 10 reçetenin an az 3’ünde antibiyotik var“
KLİMİK tarafından 13-19 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla Taksim'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Azap, antibiyotik direncinin tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu belirtti. 

Geçen hafta açıklanan OECD raporunda dünya genelinde bakterilerin antibiyotiklere karşı giderek direnç kazandıklarının ortaya konduğunu aktaran Azap, OECD ülkeleri arasında antibiyotik direnci en yüksek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. 

Antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle enfeksiyonların tedavisinde zorlandıklarını dile getiren Azap, "Tedavi etmekte zorlandığımız enfeksiyonlar nedeniyle hastaları kaybediyoruz. Yapılan araştırmalar, yılda 750 bin kişinin antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle öldüğünü gösteriyor. 2050 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon insan, antibiyotik dirençli bakteriler nedeniyle hayatını kaybedecek. Bu bütün trafik kazaları ve kanserlerin toplamından daha fazla bir rakama işaret ediyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, insanlığın önündeki en büyük sağlık tehdidinin antibiyotik dirençli bakteriler olduğunu ifade ediyor." diye konuştu.

- "Antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke Türkiye"

Azap, 2030 yılına gelindiğinde antibiyotik dirençli bakterileri tedavi etmek için dünya genelinde harcanacak paranın 3.5 trilyon dolar olduğunu kaydetti. 

Antibiyotik direncinin gelişmesinde en önemli faktörün antibiyotiklerin yaygın ve gereksiz kullanımı olduğuna dikkati çeken  Azap, şöyle devam etti:

"OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke Türkiye. 10 reçetenin en az 3'ünde antibiyotik olduğu biliniyor. Bu yoğun tüketimin sonucu olarak da direnç oranları diğer ülkelere oranla oldukça yüksek. Üstelik direnç sadece hastanelerde değil, toplumda gelişen basit enfeksiyonlarda da tedavi güçlüğüne neden oluyor. Dirençli bakteri enfeksiyonu riski nedeniyle bugünlerde kolaylıkla yapılan organ nakilleri, kanser kemoterapileri ve büyük ameliyatlar yapılamayacak."

- "Türkiye'de antibiyotikler reçetesiz verilmiyor"

Prof. Dr. Azap, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de akılcı antibiyotik kullanımını sağlamak için yoğun bir çaba olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de artık antibiyotikler reçetesiz verilmiyor. Bu gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak için çok önemli. Antibiyotiklerin yan etkilerini bilmeyen çok sayıda vatandaşımız hekimlere antibiyotik yazmaları konusunda ısrarda bulunuyor. Solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80-90'ı virüslerden kaynaklanır. Antibiyotikler virüse etki etmez. Bağışıklık sistemini güçlendirmezler, tersine vücuttaki faydalı bakterileri de öldürerek, bağışıklık sistemini zayıflatırlar. Bu yüzden doktor önermedikçe kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır." 

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının sağlık üzerinde ciddi zararları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, antibiyotiklerin kullanımı konusunda toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Azap, enfeksiyonlardan korunmak için vatandaşları el hijyenlerine dikkat etmeleri, sağlıklı besin ve su tüketmeleri, aşı olmaları konusunda uyardı. 

- "Akılcı İlaç Birimi antibiyotik kullanımı konusunda çalışıyor"

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül de bütün dünyanın antibiyotik direncine karşı bir savaş başlattığını söyledi.

Türkiye'de dünya ülkelerine göre antibiyotik tüketiminin ve direncinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Ergönül, "Hükümet, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla topyekun seferberlik halinde çalışmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Akılcı İlaç Birimi, uzun zamandır akılcı antibiyotik kullanımı konusunda çok iyi çalışmalar yapıyor. Hem çalışmaları yoğunlaştırmak hem de daha ince alanlarda çalışmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    vatandaş
    5 yıl önce

    Sorun hekimlerde, gidiyorsun acile ateş varsa, öksürük boğaz enfeksiyonu yapıştırıyorlar antibiyotiği deneyimli hekimler yazmıyor istesen de.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English