Son Dakika Haberler

-TÜZDEV'in MEB desteğiyle başlatacağı projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine Türkiye genelinde eğitimler başlatılacak -Zeka testleri beş yaş üstündeki çocuklara yapılacak, TÜZDEV merkezlerinde eğtimlere alınan çocukların daha sonra MEB'e bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerine devam etmesi sağlanacak -TÜZDEV Genel Başkanı Tekden: "Türkiye'de 500 bin dolayında üstün zekalı çocuk, 2 bin dolayında da deha düzeyinde çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bu çocuklar, ileride ü

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfının (TÜZDEV) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) desteğiyle başlatacağı projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine Türkiye genelinde eğitimler başlatılacak.

İstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana'da pilot uygulanacak projeyle üstün zekalı çocuğu olduğunu düşünen aileler, TÜZDEV'e giderek zeka testi yaptıracak, arkasından bu çocuklara akademik desteğin yanında liderlik, sosyal ve duygusal zeka gibi konularda da eğitimler verilecek. 

Zeka testleri beş yaş üstündeki çocuklara yapılacak, TÜZDEV merkezlerinde eğitimlere alınan çocukların daha sonra MEB'e bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerine devam etmesi sağlanacak. 

TÜZDEV Genel Başkanı Kemal Tekden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üstün zekalı çocukların bütün toplumların önünü açabilecek büyük bir güç olduğunu, vakıf olarak uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. 

MEB yetkililerinin vakfın üstün zekalı çocukların eğitimi konusunda yürüttüğü çalışmaları destekleme kararı aldığını bildiren Tekden, "MEB ile Vakıf arasında imzalanma aşamasında olan protokolümüz iki hafta içerisinde hayata geçirilecek" dedi. 

-Velilere TÜZDEV çağrısı 

MEB'le ortak yürütecekleri işbirliği kapsamında öncelikle İstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana'da pilot bir çalışma yürüteceklerini anlatan Tekden, bu illerde kendilerine ulaşan üstün zekalı çocukların zeka testleri yoluyla tespitlerini yapacaklarını bildirdi. Tekden, "Üstün zekalı olduğu ortaya çıkarılan çocukların hangi zekaya sahip olduklarını ve zekalarının derecesini de tespit edeceğiz. Ardından bu öğrencilerin öğretmenlerini ve ailelerini üstün zekalı bir çocuğa karşı nasıl tutum geliştirecekleri konusunda eğitime alacağız" bilgilerini verdi. 

Tekden, eğitimlerde üniversite öğretim üyelerinden, bilim insanlarından, sanatçılardan ve psikologlardan destek alacaklarını bildirdi. 

Üstün yetenekli çocuklarda okul öncesi eğitimin de büyük önem taşıdığına işaret eden Tekden, şöyle konuştu:

"Aileler, 5 yaşından itibaren üstün zekalı olduğunu düşündüğü çocukları için TÜZDEV'le irtibat kursunlar. Ama müfredat gelişimi daha çok ilkokul çağında oluyor. MEB'e bağlı üstün yetenekli çocuklara takviye derslerinin verildiği Bilim Sanat Merkezleri var. Ancak bunların sayısı çok yetersiz. Bu merkezler, Türkiye genelinde yaklaşık 8-10 bin öğrenciye hizmet veriyor. Ancak Türkiye'de 500 bin dolayında üstün zekalı çocuk, 2 bin dolayında da deha düzeyinde çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bu çocuklar, ileride ülkenin önünü açabilecek Nobel Ödülü alabilecek alt yapıya sahip, idrak kabiliyetleri yüksek çocuklar."

Tekden, 8 farklı zeka olduğunu, uyum, empati, algı, yardımseverlik gibi yönleri bulunan duygusal zekanın ise bütün başarılar için olmazsa olmaz olduğunu söyledi. 

-MEB ve TÜZDEV'den ortak proje

Kemal Tekden, TÜZDEV'le MEB'in gerçekleştireceği ortak protokolün ardından üstün zekalı olduğu kabul edilen öğrencilerin, TÜZDEV merkezlerinde ders dışı zamanlarda ve hafta sonları takviye eğitim alacağını bildirdi.

Liderlik, strateji geliştirme, düşünebilme, proje yapabilme, hayal kurabilme, sanat başlıklarında sağ ve sol beyni birlikte çalıştıracak eğitimlerin yanında akademik desteğin de verileceğini anlatan Tekden, bu eğitimlerin çocuğun ileri olduğu zekaya göre ayrıştırılacağını söyledi.  

Mevcut eğitim sisteminin sınav odaklı çalıştığını, oysa üstün zekalı çocukların her olaya farklı bakabilme özelliğinin bulunduğunu dile getiren Tekden, "Herkes aynı bakar ama bunlar farklı bakan orijinal tipler. Onları bu orijinaliteye uygun yetiştirmek önemli" dedi. 

-"Üstün zeka üstün kişilik anlamına gelmez"

Kemal Tekden, üstün zekalı çocuğa sahip ailelere bazı tavsiyelerde de bulundu. Üstün zekalı çocuğa üstün bir kişilik olarak yaklaşmanın büyük sakıncaları olduğunu belirten Tekden, şöyle konuştu:

"Bize göre bütün çocuklar zekidir. Çocuklara baştan üstün zekalı diye yaklaşmak yanlış. Onun üstün bir kişilik olduğunu sadece zekayla vurgulamak yanlış. Bu, çocukları narsist, kendini beğenmiş ve egoist bir hale getiriyor. Kendilerini toplumun üstünde gören bireyler olmamaları için duyarlı davranmak gerekiyor. Ama bu çocukların bilgi açlıklarına sabırla karşılık vermek lazım. Amerikan toplumlarında, narsist, toplumdan kopuk, bencil, kurallarını kendi koyma eğiliminde olan çocukların büyük bir endişe kaynağı olduğu biliniyor. Aileler, üstün zekalı çocuklarının her sorunlarıyla ilgilenmeli, yaptıkları komik bile olsa bunlara takdirle yaklaşmalı. Aksi takdirde çocuğun öz güvenini yok eden bir noktaya gelinebiliyor. TÜZDEV,  'yerüstü hazinemiz' olan üstün zekalılara doğru eğitimi verme konusunda Bakanlığın çalışmalarını destekleyecek. Bakanlıkla protokolümüzün kısa sürede imzalanmasını bekliyoruz. Daha sonra aileleri merkezlerimize bekliyor olacağız."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English