Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türkiye Bursları"na artık yılda 3 kez başvurulabilecek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Türkiye Bursları"na artık yılda 3 kez başvuru yapılabilecek.

“Türkiye Bursları“na artık yılda 3 kez başvurulabilecek
YTB'den edinilen bilgiye göre, bazı ülkelerde eğitim dönemlerinin daha erken bitmesi nedeniyle adaylar, Türkiye Bursları başvuruları için uzun süre beklemek zorunda kalıyordu. Bu durum, öğrencilerin kariyer planlamalarına da etki ediyordu.

YTB, bu tür sorunları göz önünde bulundurarak uluslararası öğrencilerin Türkiye’de burslu olarak yükseköğrenim almalarına fırsat veren Türkiye Bursları'nı, dünyadaki eğitim-öğretim dönemlerine göre yeniden düzenledi.

- Başvurular 3 döneme ayrıldı

Yeni düzenlemeyle 2018 için başvurular 3 döneme ayrıldı.

Buna göre, Türkiye Bursları'nın 1. dönem başvuruları, 30 Kasım'da sona erdi. Sonuçların duyurulması ise 15 Şubat 2018'de olacak.

Burslar için 2. dönem başvuruları 5 Şubat-5 Mart 2018 tarihlerinde yapılabilecek. Bunların sonuçları 15 Mayıs 2018'de açıklanacak.

3. dönem başvurular ise 16 Nisan-14 Mayıs 2018 tarihlerinde olacak. Başvuruları kabul edilenler 24 Temmuz 2018'de duyurulacak.

- Başvuru sayısının artması bekleniyor

Yeni takvimle, 2017'de 163 ülkeden yaklaşık 107 bin başvuru alan Türkiye Bursları’na yeni dönemde toplamda daha fazla başvuru yapılması bekleniyor.

Düzenlemeyle artık adaylar uzun süre beklemek zorunda kalmayacak.

Takvim, aynı zamanda adaylara Türkçe dil eğitimlerine erken başlama imkanı verecek ve sene kaybına uğramalarını da önleyecek.

- Türkiye Bursları

Türkiye'nin dünyada bir "eğitim merkezi" haline gelmesi amacıyla verilen Türkiye Bursları, yabancı öğrencilerin Türkiye'de kamu kaynaklı yüksek öğretim bursuyla eğitim almalarına olanak sağlıyor.

2011'de 8 bin öğrencinin başvuru yaptığı Türkiye Bursları markasının YTB tarafından oluşturulmasının ardından Türkiye’de eğitim almak isteyenlerin sayısı giderek arttı.

Burslara 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181 kişi müracaat etti. Sayı, 2017'de 163 ülkeden 107 bine ulaştı. 

Türkiye'de 16 bin 817 yabancı öğrenci burslu akademik eğitim alıyor. Burslar dışında kendi imkanıyla Türkiye'de okuyan öğrencilerle bu sayı 100 bini aşıyor. Ayrıca 2016'da bin 425 Suriyeliye de YTB'nin bursları ile Türkiye'de yükseköğrenim imkanı verildi.

Yüksek öğrenim alanında bu yıl da dünyanın hemen her ülkesinden başvuru alan Türkiye, son eğitim döneminde 7 bin 500 öğrenciyi mezun etti.

- Dünyanın 100 noktasında mülakatla seçiliyorlar

Yalnızca yabancı ülke vatandaşlarının yararlanabildiği Türkiye Bursları'na her yıl belirli dönemde internet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Sisteme gerekli belgeleri giren ve ilk değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, dünyada yaklaşık 100 noktada mülakatlara davet ediliyor.

Akademisyenler ve YTB uzman personeli tarafından yapılan mülakatlarda başarılı adaylar burs almaya hak kazanıyor. Türkiye'ye gelen adaylar, ilk yıl aldıkları dil kursuyla Türkçe öğrendikten sonra yaptıkları tercihler doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.

Lisans, yüksek lisans, doktora ve bilimsel araştırma yapanlara verilen Türkiye Bursları'na, öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçları ile aylık cep harçlıkları da dahil.

Burs alanların Türkiye'de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri ödeniyor.

Öğrencilerin Türkiye'ye ilk geliş biletleri ile mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş biletleri de YTB tarafından karşılanıyor.

Türkiye Bursları ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görerek ülkelerine dönen mezunlar arasındaki iletişim ise "mezun buluşmaları" programlarıyla geliştiriliyor.

Gönül elçileri olarak ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kuran "Türkiye Mezunları"nın, 160 ülkede 150 bine yakın üyesi bulunuyor.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English