Son Dakika Haberler

Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı ve Maliye Bakanı Altmaier, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde açılan fotoğraf sergisini ziyaret etti Altmaier: "2017 yılında Türk-Alman ilişkilerinin çok zor bir dönem yaşadığına tanık olduk. Şimdi çok somut konularda tartışıyor ve konuşuyoruz. Çözümlere ulaşmamız hepimizin çıkarına. Vurgulamak istediğim, Türk-Alman ilişkilerinin sadece tek bir yıla ya da belirli bir döneme indirgenemeyeceği. Bunlar 100 yıldan fazlaya dayanan ilişkiler ve birçok şeyi birlikt

Anadolu Ajansı haberine göre;
BERLİN (AA) - Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı ve geçici hükümetin Maliye Bakanı Peter Altmaier, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde 29 Kasımda açılan "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu Üzerinden Osmanlı-Almanya İlişkileri" adlı sergiyi ziyaret etti.

Büyükelçilikte 22 Aralık'a kadar açık kalacak olan sergiyi Büyükelçi Ali Kemal Aydın'la gezen Altmaier, ziyaret sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin sergide de görüldüğü gibi 100 yıldan fazla bir geçmişe dayandığını, bu nedenle bugünkü zorlukları da aşabilecek güçte olduğunu söyledi.

İki ülke arasında geçen 2 yıl boyunca yaşanan zorluklara değinen Altmaier, "Bunların jeostratejik gelişmelerle ilgisi var, kısmen farklı görüşlere sahip olduğumuz Türkiye'deki gelişmelerle ilgisi var. Ancak tüm bu ciddi olaylar ve gerekli ciddiyetle üzerine eğildiğimiz olaylar, iki ülke ve iki halk arasında yüz yıldan fazla bir süredir çok yoğun ve kişisel ilişkilerin olduğu gerçeğini unutturmamalıdır." dedi.

Osmanlı padişahları ile Alman İmparatorluğu arasındaki ilişkilerden bugün askeri ve sanatsal alana kadar çeşitli düzeylerde daha sıkı ilişkilere gelindiğini belirten Altmaier, "2017 yılında Türk-Alman ilişkilerinin çok zor bir dönem yaşadığına tanık olduk. Şimdi çok somut konularda tartışıyor ve konuşuyoruz. Çözümlere ulaşmamız hepimizin çıkarına. Benim vurgulamak istediğim, Türk-Alman ilişkilerinin sadece tek bir yıla ya da belirli bir döneme indirgenemeyeceği. Bunlar 100 yıldan fazlaya dayanan ilişkiler ve birçok şeyi birlikte şekillendirmemize yardımcı oldu. Bu benim için çok önemli ve buna vurgu yapmak istedim." diye konuştu.

Alman danışmanların zamanında Osmanlı askerlerin eğitimini üstlendiğini belirten Altmaier, bu sayede her iki ülkenin de birbirinden karşılıklı çok şey öğrendiğini, Atatürk zamanında da sanat ve kültür alanındaki ilişkilerin geliştiğini anlattı. Altmaier, devam eden süreçte Almanya'ya giden Türk "misafir işçilerin" çocuklarının çok iyi Almanca öğrenerek Türkiye'ye döndüklerini, Alman dostlarıyla birlikte ikili ilişkileri geliştirdiklerini ifade etti.

"Bunların çoğu kamuoyundaki tartışmalarda çoğu zaman unutulmaktadır." diyen Altmaier, politikacıların, dünyadaki jeostratejik gelişmelerden kaynaklanan sorunları, NATO ve Avrupa Konseyi'ndeki değer yargılarına uygun bir şekilde çözmeleri gerektiğini, bu arada Türkiye ile olan çok yönlü iş birliğini de gözden kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

"Göç krizi ortaya çıktığında da 100 yıl önce olduğu gibi yine jeostratejik sebeplerle bir araya geldik. Biz Avrupalıların da Türkiye ile birlikte Ortadoğu'da istikrar ve barışa katkı sağlama konusunda çıkarlarımız var." şeklinde konuşan Altmaier, Berlin'de göç anlaşmasıyla ilgili olarak yaptıkları müzakerelerde de ekonomik, kültürel ve tarihi açıdan her iki ülke için de önemli olan hususların olduğunu gördüklerini kaydetti.

Bu nedenle bu sergiyi de görmek istediğini belirten Altmaier, "Bu sergi, ikili ilişkilerimizin eskiden olduğu gibi hala çok önemli olduğunu gösteriyor. Yüz yıldan bu yana ikili ilişkilere katkı sağlamış insanlar için de bir takdir niteliğinde." dedi.

Türkiye ile Ortadoğu'daki sorunlar dahil birçok konuyu görüşmeleri gerektiğini dile getiren Altmaier, "Bu sorunları aşmamız lazım, çünkü ortak bir geçmişimiz var. Ve ortak bir geleceğimiz olması da eminim, Türkiye'deki ve Almanya'daki birçok insanın çıkarınadır. NATO'da ve Avrupa Konseyi'nde de ortağız. Bu ziyaret abartılmamalı, ancak bunu büyük bir memnuniyetle yaptım." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Aydın da söz konusu serginin ülke halklarının dostluğunu gösterdiğini belirterek, “Bu dostluğun uzun bir geleneği var ve bu dostluğu ve ilişkileri birlikte korumalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English