Son Dakika Haberler

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Gülpınar: "AB'nin bir güvenlik komiseri 'Musul alınırsa AB sıkıntı yaşar, oradaki radikal teröristler Avrupa'ya gelir' açıklamasında bulundu. Bu bakış açısını izah etmenin imkanı yok. O zaman bırakalım Musul, DEAŞ'in elinde mi kalsın" "Türkiye'nin rahatsızlığı Avrupa'nın da rahatsızlığıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER - TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, AB'nin bir güvenlik komiserinin "Musul alınırsa AB sıkıntı yaşar, oradaki radikal teröristler Avrupa'ya gelir" bakış açısını izah etmenin imkanı olmadığını belirterek, "O zaman bırakalım Musul DEAŞ'ın elinde mi kalsın?" dedi.

AA muhabirine, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren Gülpınar, 15 Temmuz darbe girişiminden önce vize serbestisi konusunda tıkanma söz konusu olduğunu, bunu çözmeye dönük girişimler sürerken darbe girişiminden sonra olayın farklı boyuta kaydığını, birinci gündem maddesi olmaktan çıktığını söyledi.

Darbe girişimiyle ilgili AB'nin tutumunu kamuoyu olarak müşahede ettiklerine dikkati çeken Gülpınar, Türkiye'ye yapılan ziyaretlerde ve gittikleri her platformda konuyu dile getirdiklerini, kendisini demokrasinin beşiği olarak adlandıran bir yapının, direkt demokrasiye yönelik, TBMM'nin fiili hedef alındığı ortamda sessiz kalmasının, durumu görmezden gelmesinin, "Bakalım görelim ne olacak, kim bu işte başarılı olacak" şeklinde tutum sergilemesinin, Türkiye'de herkesi rahatsız ettiğini anlattı.

Gülpınar, "Avrupa'dan gelen bu tavrı ve tutumu iç dünyamıza ve kamuoyuna izah etme imkanı yok. Gerekli izahatı yapamıyorlar; 'Haklısınız' diyorlar. Bunu tasdik ediyorlar ama neden böyle bir şey olduğunu da net ifade etmiyorlar." diye konuştu.

AB'nin bir güvenlik komiserinin "Musul alınırsa AB sıkıntı yaşar, oradaki radikal teröristler Avrupa'ya gelir." açıklamasında bulunduğunu hatırlatan Gülpınar, bu bakış açısını izah etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gülpınar, "O zaman bırakalım Musul DEAŞ'ın elinde mi kalsın? DEAŞ varlığını devam mı ettirsin? Bunu nasıl açıklamak lazım? Bunu bütün Avrupa'nın görüşü olarak değil, şahsi görüş olarak değerlendiriyorum ama öyle ilginç görüş ve fikirler beyan ediliyor ki ister istemez insanın aklına çok farklı şeyler geliyor. Özellikle kamuoyu bakış açısı gittikçe farklı noktalara kaymaya başlıyor. Ülke ilişkileri menfaat üzerine kuruludur. Bunu kabul ediyoruz ama menfaatin de bir sınırı olmalı. Her şey menfaat demek değil. 'Musul öyle kalsın Avrupa'ya bir şey dokunmasın da gerisi ne olursa olsun' mantığı doğru değil." değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir ülkenin "Suriye nasıl olsa Türkiye'nin komşusu" olarak diye düşünmemesini isteyen Gülpınar, "Artık komşuluk kavramı yok. Türkiye ne kadar sorun yaşıyorsa siz de o kadar sorun yaşarsınız. Çünkü küresel sorun oldu. Bir kitlenin sizin sınırınıza dayanmaması için hiçbir gerekçe yok. İnsanlar istediği yere ulaşabiliyor. İş birliği yapmazsanız, 'Aman bana dokunmayan yılan bin yaşasın' mantığıyla hareket ederseniz, eni sonu bunun sıkıntısını çekeceksiniz." diye konuştu.


- "AB strateji geliştiremiyor"

Musul'daki gelişmelere de işaret eden Gülpınar, şunları kaydetti:

"Soruna sadece mülteci sorunu açısından bakıldığını sanmıyorum. Böyle olmasa orada koalisyonun askeri birlikleri, uçakları, askeri olmazdı. Ama bir taraftan da onun endişesini duyuyorlar. İşin askeri, stratejik, siyasi, coğrafi, ekonomik boyutunun mutlaka hesabı vardır. Son zamanlarda Batı hiç yaşamadığı bir tehditle karşı karşıya kaldı. Hiçbir zaman böyle bir kitlenin kapılarına dayandığı bir dönemden geçmedi. AB, bir strateji geliştiremiyor. Ne yapacağının farkında değil, çaresiz. Türkiye'nin mülteci sorununu tehdit unsuru gibi Avrupa'nın üzerinde kullandığını düşündüler. Böyle bir yanış kanıya kapıldılar. Halbuki Türkiye, vize serbestisi olacak diye 3 milyon Suriyeliyi almadı ya da AB'den 3 kuruş para gelecek diye Suriyelileri yıllardır ülkesinde barındırmıyor. İşte burada anlaşamıyoruz. Empati yapmak lazım. Birbirimizi daha iyi anlamamız ve algılamamız lazım. Siz vize serbestisi veya para verseniz de vermeseniz de sonuçta Türk halkı son raddesine kadar bu insanlara sahip çıkacak. Bunlara sahip çıkmak bizim inancımızda, kültürümüzde var. Türkiye ile bir iş birliği olmazsa bu sorunların üstesinden kimse tek başına gelemez. Bu ABD, AB ve Türkiye için de geçerli. Demokrasiye inanmamız, güvenmemiz ve iş birliği halinde hareket etmemiz lazım. Çünkü artık bölgesel sorunlar küresel hale gelmeye başladı. Musul ya da Halep'te patlayan bir bombayı, dünyanın diğer bölgelerinden ayrı tutmak mümkün değil. Dünyanın bütün ülkelerini direkt etkileyen meseleler haline geliyor. Buradaki olumsuzluklar artık her yerde sıkıntı oluşturuyor."

Türkiye'de olağanüstü halden bahsedilirken Belçika'nın başkenti Brüksel'e de bakmak gerektiğini ifade eden Gülpınar, otel lobilerinde, AB kurumlarının etrafında, kentin en merkezi yerlerinde sürekli nöbet tutan askerlerin, askeri araçların ve karışıklığın olduğu herhangi bir yer izlemini verdiğini söyledi.

Gülpınar, "Bugün DEAŞ bitse yarın başka bir şey çıkar. DEAŞ, nasıl bir örgüt ki bir anda askeri birlik ve teçhizata sahip oldu da 29 ülkenin dahil olduğu bir koalisyon onu Musul'dan çıkarabilmek için bu kadar taktik, strateji geliştiriyor, günlerdir plan yapıyor, her gün operasyon başladı, başlayacak diye kamuoyu teyakkuz halinde? Neymiş DEAŞ? Sanki koca ülkenin ordusundan bahsediyoruz? Bunları da sorgulamak lazım. AB eminim sorguluyordur ama bunu ne kadar telaffuz etmeye cesaret ediyor? Yoksa 'radikal İslam' deyip, 'Bir düşman buldum üstüne atlayayım' diye hareket ederseniz altından kalkamazsınız. Gerçek sebebini düşünmesi ve üzerine gitmesi lazım ki hem Türkiye hem Avrupa rahat etsin. Türkiye'nin rahatsızlığı Avrupa'nın da rahatsızlığıdır." dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English