Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk Meteorit Çalışma Grubu oluşturuldu

Türkiye'deki meteorit çalışmalarını hızlandırmak, bu çalışmaları daha organize ve etkili bir biçimde sürdürmek amacıyla oluşturulan "Türk Meteorit Çalışma Grubu" ilk toplantısını Kırklareli Üniversitesi'nde gerçekleştirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;
KIRKLARELİ (AA) - Türkiye'deki meteorit çalışmalarını hızlandırmak, bu çalışmaları daha organize ve etkili bir biçimde sürdürmek amacıyla oluşturulan "Türk Meteorit Çalışma Grubu" ilk toplantısını Kırklareli Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.

Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş, Kayalı Kampüsünde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki meteorit çalışmalarını hızlandırmak amacıyla, çalışma başlattıklarını söyledi.

Meteorit Çalışma Grubu'nun yapacağı faaliyetler ile Türkiye'de meteorit bilimi ve araştırmalarının ivme kazanacağına inandığını ifade eden Yeşiltaş, grubun başarılı çalışmalara imza atacağına inandığını dile getirdi.

Alt çalışma grupları oluşturulmaya başladığını aktaran Yeşiltaş, "Bu alt çalışma gruplarının meteoritler üzerindeki bilimsel hedefleri ve yapacağı çalışmalar tartışılmıştır. Bir koordinasyon kuruluna sahip olan Türk Meteorit Çalışma Grubu, meteoritler alanında bilimsel araştırma yapmış, yapan veya yapacak olan herkesin katılımına açıktır. Grubun etkinliklerinden, yurt içi ve yurt dışı bilimsel araştırma olanaklarından, finansal destek çağrılarından haberdar olabilmek için http://meteoritcalismagrubu.org/ sitesinden e-posta adresinizle kayıt olmanız yeterli olacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki meteorit çalışmalarının 1940'lı yıllarda Prof. Dr. Nadir Doğan ile başladığını anımsatan Yeşiltal, 1955 sonrasında ise Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak'ın Türkiye'ye düşen bazı meteoritlerin toplanması ve bir bölümünün bilimsel olarak incelenmesi çalışmaları ile devam ettiğini kaydetti.

Meteorit çalışmalarının önemine değinen Yeşiltaş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"1989 ve sonraki yıllarda meteoritler üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, bu çalışmalarına Prof. Dr. Osman Demircan, Prof. Dr.Edwin Budding ile 2007 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde kurulan bir araştırma grubu ile devam etmiştir. Türkiye'de meteorit çalışmaları geçmişte böyle şekillenirken, sonraki yıllarda ise birkaç bilimsel makalenin dışında bu alanda bilimsel üretkenliğin asgari düzeyde kaldığı söylenebilir. 2014-2017 yılları arasında ise Doç. Dr. Ozan Ünsalan tarafından yürütülen bir proje ile Türkiye meteor takip ağı kurulmuştur. Dr. Ünsalan ayrıca 2015 yılında Bingöl'e bağlı Sarıçiçek köyüne düşen meteoritlerinden temin ederek üzerinde ilk bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamıştır. Bazı meteorit örneklerini hali hazırda bulunduran Meteorit Çalışma Grubu, ülkemizdeki araştırmacılara bunları ödünç vererek bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Grubun hedefleri arasında meteoritler üzerinde araştırma yapacak bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunma, bilimsel araştırmalar için mevcut örneklere ek olarak yeni meteorit örnekleri tedarik etme ve bu örnekleri araştırma yapmak isteyen bilim insanlarına ulaştırarak alanda üretkenliği arttırmak yer almaktadır. "




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English