Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk Konseyi Dış Politika Araştırma Merkezleri toplantısı

Dışişleri Bakanlığı SAM Başkanı Prof. Dr. Usul: "Türk devletleri muhakkak suretle siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda iş birliğini daha da güçlendirmenin yollarını aramalıdır" "Bu sadece idealist bazı düşüncelerin gereği değildir. Aynı zamanda son derece realist şekilde, içinde yaşadığımız bölgesel ve uluslararası siyasetin doğası gereğidir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul, Türk devletlerinin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki iş birliğini daha da güçlendirmesi gerektiğini belirterek, "Bu sadece idealist bazı düşüncelerin gereği değildir. Aynı zamanda son derece realist şekilde, içinde yaşadığımız bölgesel ve uluslararası siyasetin doğası gereğidir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı SAM ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) ev sahipliğinde gerçekleştirilen, konsey üyesi ülkelerin resmi dış politika araştırma merkezlerinin ikinci toplantısı İstanbul'da başladı.

Türk devletleri arasında artan iş birliğine yönelik 2016-2020 yıllarını kapsayacak ortak bir gündem hazırlanması planlanan toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Usul, coğrafyada yaşanan gelişmeleri derinlemesine analiz edeceklerini söyledi. 

Usul, Türk dünyasının çok büyük meydan okumalara maruz kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bugün burada derinlemesine analiz yapılacağı üzere, 21. yüzyıla girdiğimiz şu günlerde bütün uluslararası sistemde ama bilhassa bölgemizde çok önemli gelişmeler meydana gelmektedir. Bu gelişmelerin bazıları bölgemizdeki istikrar ve güvenliği tehdit ederken, diğer bazı gelişmeler ise tüm Türk dünyasına tarihi öneme haiz fırsatlar sunmaktadır. Hem bölgesel hem de uluslararası siyasi ve ekonomik gelişmeler bugün burada enine, boyuna tartışılacak ve Türk dünyası için tüm bu gelişmelerin ne anlama geldiği hepimiz tarafından ele alınacak."

Tüm bölgesel ve uluslararası gelişmeler karşısında Türk devletleri arasındaki iş birliği imkanlarını artırma hususunun öncelikli olarak önlerinde durduğunu vurgulayan Usul, "Türk devletleri muhakkak suretle siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda iş birliğini daha da güçlendirmenin yollarını aramalıdır. Bu sadece idealist bazı düşüncelerin gereği değildir. Aynı zamanda son derece realist şekilde, içinde yaşadığımız bölgesel ve uluslararası siyasetin doğası gereğidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. Dr. Usul, soğuk savaşın sona ermesiyle kurulan küresel düzenin zorlandığını ve dünya nizamının temelinde yaşanan sarsıntıların herkes tarafından hissedildiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hepimizin, bütün Türk devletlerinin buna karşı iş birliği içinde olması milli menfaatimiz gereğidir. Yani baktığımızda dünya siyasetinde bir çeşit fırtına yaklaşmakta ve birçok devlet uluslararası arenada iş birliğini artırmaktadırlar. Onun için de dünya siyaseti ve ekonomisine baktığımızda irili ufaklı birçok uluslararası yeni örgütün ortaya çıkması tesadüf değildir. Bu bakımdan iş birliğini en fazla bizim artırmamız gerekiyor. Dolasıyla da bu alanda, kendi coğrafyamızdaki meydan okumalarının analizini yapmanın yanında, aynı zamanda kendi oluşturacağımız gündemin etrafında kenetlenmemiz gerekmektedir."  

 

- "Bizim devletlerimiz barışı, huzuru ve ekonomik refahı destekleyen devletlerdir"

Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov da önemli bir konu için konseye üye devletlerin SAM temsilcilerinin bir araya geldiğini söyledi. 

Hasanov, Türk Konseyi'nin 2009'da Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşmasıyla kurulan uluslararası bir yapı olduğunu belirterek, konseyin ekonomi, ulaştırma, gümrük, eğitim ve turizm gibi sektörlerin yer aldığı 13 alanı koordine eden uluslararası bir misyon olduğunu anlattı. 

 Yapılan çalışmaların ardından bu yılın mayıs ayında bir araya gelen üye devletlerin Türk Konseyi çerçevesi altında iş birliği protokolünü imzaladıklarını hatırlatan Hasanov, şöyle devam etti:

"Türk Konseyi çatı bir kuruluştur. Hükümetler arası çalışmaları yürüten yüksek istişare kurumudur. İnanıyoruz ki bizim bu çalışmalarımız gelecekte birliğimizi daha da ileriye götürecek. Bu anlamda konsey üyesi ülkeler çalışmalarda çok aktif rol oynamaktadır, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Toplantı kapsamında gerçekleştirilecek oturumlarda bölgemizin önemi, mevcut fırsatlarla bunların değerlendirilmesi ve bu bölgesel iş birliği çerçevesinde konseyin daha nasıl etkili bir aktör alabileceği gibi konular ele alınacak. Eminim ki buradaki değerli başkanlarımızın her birinin teklifi, önerileri bizim için bir ayna olacaktır. Bu öneri ve teklifler çerçevesinde gelecekte hangi işleri yapacağımızla ilgili adımlar atacağız."

Hasanov, dünyanın karışık bir dönemden geçtiği bir zamanda konsey üyesi devletlerin her birinin uluslararası hukuka, ülkelerin toprak bütünlüğüne, aynı zamanda karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki yürüttüğüne işaret ederek, "Bizim devletlerimiz barışı, huzuru ve ekonomik refahı destekleyen, herkese saygı duyan ve eşit davranan devletlerdir. Bizim iş birliğimiz üye devletlerimizin, kardeş Macaristan'ın ve başka ülkelerin sadece ve sadece dostluğuna, barışa, birliğe hizmet etmektedir. Bundan da gurur duyuyorum" diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English