Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Türk Dünyası Sinema Birliği'ni kurmak istiyoruz"

"Kırgızistan Türk Filmleri Haftası" 21-25 Temmuz'da Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılacak Yönetmen Kılıç: "Balkanlar, Orta Doğu, Afrika ve Türk dünyasında, ortak kültürümüz, inançlarımız, kaderimiz ve sevinçlerimiz üzerine filmler yapmak istiyoruz" "Balkanlarda anlamadığımız bir acı var. Bunu sokakta insanların yüzünde hissediyorsunuz" "Türk sinemasına yeni yerler açalım diye aslında bu etkinlikleri düzenliyoruz. Bu pazarların açılmasındaki en büyük fayda da kendi kültür coğrafyamızdaki in

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - "Kırgızistan Türk Filmleri Haftası" 21-25 Temmuz'da Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılacak.

Etkinliği organize eden yönetmen Öner Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festival kapsamında beş Türk filminin izleyiciyle buluşacağını dile getirerek, "(Cengiz) Aytmatov'un kaleme aldığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminin yanı sıra Kurtuluş Savaşı döneminde Kayseri Lisesi'nden cepheye giden gençleri anlatan 'Taş Mektep', ayrıca 'Deliormanlı', 'Unutursam Fısılda' ve 'Aşık' filmleri gösterime sunulacak." dedi.

Filmlerin oyuncu ve yönetmenlerinin de etkinlikte yer alacağını kaydeden Kılıç, "Türkiye'den giden yapımcılar, Kırgız sinema salonu sahipleri ve yapımcılarının katılımıyla toplantılar düzenleyeceğiz. Kırgız Sinema Genel Müdürlüğü'nde, Türkiye'den gelen senarist, yapımcı ve oyuncularla Kırgız sanatçıların bir araya geleceği çalıştay gerçekleştirilecek. Son yıllarda Kırgız kısa filmcileri dünya genelinde ödüller almaya başladı. Kırgız Kısa Filmciler Birliği ile de bir araya gelerek Türkiye'deki kısa film festivalleri ya da merak ettikleri sorular hakkında bir söyleşi düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kılıç, etkinlik sayesinde iki ülkenin sinemacıları tarafından ortak filmler yapılabileceğinin altını çizdi.

Avrupa'daki gibi bir sinema birliğinin gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Kılıç, şunları aktardı:

"Orta Doğu ülkelerini de içine alacak şekilde, Türkiye, Türk dünyası ve Balkanlar arasında, 'Türk Dünyası Sinema Birliği' kurmak istiyoruz. Bu etkinliklerle onun da alt yapısını hazırlamış olduk. Ortak değerlerimizden 'Köroğlu', 'Nasrettin Hoca', 'Ahmed Yesevi' nasıl Türkiye'de biliniyorsa, o bölgelerin de Nasrettin Hocaları, Köroğluları var. Kurulacak sinema birliğinde inşallah bu kültürler üzerinde durulmalı, mesela ortak bir Dede Korkut filmi çekilmeli."

- "Makedonya'nın Türk tarihinde çok önemli bir yeri var"

Azerbaycan, Kazakistan ve Makedonya'da gerçekleştirilen Türk Filmleri Haftası'nı da organize eden Kılıç, Orta Asya'daki festivale gösterilen ilginin ardından, mayıs ayında "Üsküp Türk Sinema Haftası"nı sinemaseverlerle buluşturduklarını kaydetti.

Öner Kılıç, Balkanlar ile Türk dünyasının aynı özelliklere sahip kültür ve gönül coğrafyaları olduğunu söyleyerek, "Biz sinema sanatçıları, 'Türk Filmleri Haftası' kapsamında Balkanlar, Orta Doğu, Afrika ve Türk dünyasında, ortak kültürümüz, inançlarımız, kaderimiz ve sevinçlerimiz üzerine filmler yapmak istiyoruz. Ana amacımız bu. Festivalde sadece film seyretmeyelim. Aynı zamanda yeni hikayeler bulalım. Yönetmen ve senarist arkadaşlarımız bu bölgeye has hikayeler bulsunlar. Bölgenin sanatçılarıyla bir araya gelerek yeni projeler üretsinler istiyoruz." diye konuştu.

Osmanlı'dan da önce Torbeş Türkleri'nin yerleştiği Makedonya'nın, Türk tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Kılıç, Manaki Kardeşler'in, Balkanlara da sinemayı ilk getiren kişilerden olduğunu sözlerine ekledi.

Yönetmen Kılıç, Balkan ülkelerinde yaşanmış çok fazla hikayenin sinemada ele alınabileceğine vurgu yaparak, "Balkanlarda anlamadığımız bir acı var. Bunu sokakta insanların yüzünde hissediyorsunuz." diye konuştu.

Balkanlarda insanların yalnız yürüdüğünü ve çok fazla konuşmadıklarına dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:

"İnsanları çok fazla bireyselleşmiş. Osmanlı döneminde dostluk içerisinde yaşayan insanlar, sözde özgürlük adına birbirlerine düşman edilmiş. Aslında tam olarak aradığım hikaye bu. Şu anda da bu insanlar bir arada yaşıyor ama bir kıvılcımla her an patlayacak gibiler. Bu, insanların suçu değil. Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür' cümlesindeki o beş ülke, bu bölge insanını birbirine kırdırmak için gerilim yaratıyor. Ben de bu gerilimi yeniden barışa, sevgiye dönüştürecek bir hikaye arıyorum."

- "Türkiye Balkanlardaki sinema sektöründe söz sahibi olmalı"

Kılıç, Türkiye'nin Balkanlarda sinema sektöründe söz sahibi olması gerektiğine işaret ederek, "Yüzyıllarca aynı kültürü ve gelenekleri yaşamış, kültür etkileşimi olan milletleriz. Sevinçlerimiz, kederlerimiz aynı. Bu bölgede yaşayan insanların bir kısmı Anadolu'da. Anadolu'daki Türklerin birçoğu da zamanında buraya gelerek yerleşmiş. Burada sadece 'Elveda Rumeli' dizisi çekildi ve onunla kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Üsküp Türk Filmleri Haftası'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yerli Düşünce Derneği'nce düzenlendiğini, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve birçok kurumun desteklediğini kaydeden Kılıç, gösterilen filmlere Arnavut ve Makedonyalı vatandaşların büyük ilgi gösterdiğinin altını çizdi.

Öner Kılıç, Türk sinemasının son yıllarda büyük bir ivme kazandığını vurgulayarak, "Dizilerimizle artık dünyanın her yerinde varız. Etkinliklerimizin en büyük amaçlarından birisi de bölgelerde sadece film seyrettirmeyelim ve o bölgeye Türk filmlerini de pazarlayalım. Türk sinemasına yeni yerler açalım diye aslında bu etkinlikleri düzenliyoruz. Bu pazarların açılmasındaki en büyük fayda da kendi kültür coğrafyamızdaki insanlarla, Türk sanatçıların ortak filmlere imza atması." dedi.

Belgesel filmleriyle tanınan Kılıç, kariyeri boyunca "Bosna Tüneli", "Karadeniz Konakları", "Çeyiz Sandığı" ve "Hac Rüyası" isimli yapımlara da imza attı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English