Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Trabzon'da tarihi Alacahan'daki kurslar ilgi görüyor

İl Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç: "Alacahan'da her yıl yaklaşık bin 500 kursiyer yöreye özgü el sanatlarını öğreniyor. Handa 3 yılda 20 dalda 120'den fazla kurs açıldı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TRABZON (AA) - Trabzon'da 18. yüzyılda inşa edilen Alacahan'da düzenlenen el sanatları kurslarına kadınlar ilgi gösteriyor.

Ortahisar ilçesinin Kemeraltı mevkisinde tarihin izlerini taşıyan Alacahan, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında bulunuyor.

Dönemin Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından yöre esnafının dürüstlüğüne ithafen yaptırıldığı bilinen Alacahan'da yöreye özgü el sanatları kursları düzenleniyor ve satışa sunuluyor.

Üstü açık ve kubbesi bulunmayan 46 odadan oluşan üç katlı hanın çevresi bakır imalatı ve ticareti yapan esnafla çevrili.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alacahan'ın kentte ayakta kalan tarihi 4 handan biri olduğunu söyledi.

Genç, etrafında cami ve hamam da bulunan hanın çok uzun zaman esnaf ve sanatkarlarca kullanıldığını belirterek, restorasyon süreci ve kullanım amacına ilişkin bilgi aktardı.

Alacahan'ın yaklaşık 4 yıl önce kadınlarının yöreye özgü el sanatlarını öğrendikleri ve satışa sundukları mekan haline getirildiğine dikkati çeken Genç, "Kursiyerler yaklaşık 3 yıldır Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünce düzenlenen kurslarda yöreye ait el sanatlarını öğreniyor. Alacahan, bizim için yaşayan bir tarih. Alacahan'da her yıl yaklaşık 1500 kursiyer yöreye özgü el sanatlarını öğreniyor. Handa 3 yılda 20 dalda 120'den fazla kurs açıldı." dedi.

Genç, kursiyerlerin hazırladıkları ürünlerle kentin tanıtımı amacıyla organize edilen fuarlara katıldıklarını belirterek, "El sanatı öğrenen kursiyerlerimizden bazıları turistlik mekanlarda iş yeri açarak sektörde hizmet veriyorlar." ifadesini kullandı.

Alacahan'ın gün geçtikçe geliştiğini vurgulayan Genç, "Yöresel el sanatlarının yanında yöreye ait yemeklerin tanıtılması için oluşturduğumuz mutfakta da satış yapılıyor. Kursiyerlerimizin ürettiklerini satabildikleri üç satış mağazamız var. Böylelikle kurslarda ürettiklerini satarak ev ekonomisine katkı sağlıyorlar." diye konuştu.

Hanın satış mağazası sorumlusu ve el sanatları öğreticisi Merve Karaağaç da hanın çok keyifli bir yer olduğunu söyledi.

Karaağaç, ziyaret eden turistlere ilk olarak Alacahan'ın tarihi hakkında bilgi aktardıklarını, katıldıkları fuarlarda da adeta marka haline gelen ürünlerini tanıttıklarını anlattı.

Kursiyerlerden Gülseren Değirmenci ise hem üretmenin hem de kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English