Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Toroslar'ın yüzlerce yıllık bayram adetleri

Konya'nın, Toros Dağları üzerinde kurulu ilçesi Hadim'de arife ve bayram günlerinde "külçe ikramı", "türbe ziyareti" ve "bayram damı" gibi yüzlerce yıllık gelenekler devam ettiriliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - Konya'nın, Toros Dağları üzerinde yer alan Hadim ilçesinde, yüzlerce yıldır sürdürülen arife ve bayram gelenekleri, renkli görüntülere sahne oluyor.

İlçeye bağlı Dedemli Mahallesi de bayram adetlerinin bozulmadan yaşatıldığı yerler arasında bulunuyor. Geleneklere uygun şekilde süren bayramlarda, "külçe ikramı", "türbe ziyareti" ve "bayram damı" gibi adetler, Anadolu'nun kültürel zenginliğinden izler taşıyor.

Mahalle sakinlerinden Ayşe Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram geleneklerinin çok eskiden beri süregeldiğini, günümüzde de aslına uygun şekilde devam ettirmeye özen gösterdiklerini söyledi.

- Külçe ikramı

Sadece arife gününe özgü, un, pekmez ve küçük pideden yapılan yöresel şekerlemenin komşulara ikram edildiğini anlatan Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Külçe dediğimiz bu şekerleme yöremize ait geleneksel bir lezzettir. Bu yemeği sadece arife günleri yaparız. Yağ, un ve pekmezi karıştırarak ateşte kavururuz. Macun halini aldıktan sonra daha önceden hazırladığımız küçük pidelerin üzerine sürer, susam ve karacaot serperiz ve hazır hale getiririz. Yaptığımız bu külçeleri komşulara dağıtırız."

- Türbe ziyareti

Dedemli Büyük Cami imamı Mehmet Yıldız da mahallenin kurucusu olduğuna inanılan, Horasan alimlerinden Seyyid Bayram-ı Veli'nin türbesinin bayramda ziyaret edildiğini ifade etti.

Asırlardır arife günlerinde toplu olarak bu türbe etrafında Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Arife günü öğle namazından sonra türbeye geliriz. Burada Yasin-i Şerif okur, dualar ederiz. Daha sonra herkes kendi yakınının, akrabasının mezarına gider, dualar okur. Sadece bu türbe ziyareti için Konya'dan, İstanbul'dan, İzmir'den gelip akşama dönen insanlar var. Bu çok önemli, kültürümüzün bir parçası haline gelmiş bir ziyarettir."      

- Bayram damı

Yıldız, çocukluğundan beri bayramların hep aynı şekilde kutlandığını, bundan sonra da geleneklerin devam etmesi için gayret ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bayram sabahı camide bayramlaşılır. Ardından yemekler, 'bayram damı'nda yenilir. Herkes, evinde ne bulduysa pişirir, 'uzun dam' adını verdiğimiz bu alana sinilerle getirir. Yıllardır burada bayram namazından sonra toplanılır, evlerden gelen yemekler hep birlikte yenilir. Daha sonra Kur'an-ı Kerim okunur, yemek duası yapılır ve bayramlaşılır. Selamlaşma, hal hatır sorma gibi bayramın özünü oluşturan şartlar tam manasıyla yerine getirilir. Bizler bayramların bu özelliğini burada doyasıya yaşıyoruz. İnşallah bundan sonra çocuklarımızın da bunları devam ettirmesi için elimizden geleni yapacağız."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English